Για τρίτη ημέρα βρίσκεται στην Ελλάδα ο Πρόεδρος της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας κ. Σι Τζινπίνγκ, στα πλαίσια επίσημης επίσκεψης, η οποία πραγματοποιείται μετά από πρόσκληση του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Προκόπη Παυλόπουλου.

Σήμερα, Τρίτη 12/11 είναι η τελευταία ημέρα του Κινέζου προέδρου στην Αθήνα. Πριν αποχωρήσει το απόγευμα, ο κ. Σι Τζινπίνγκ ξεναγήθηκε στο Μουσείο της Ακρόπολης, στις 10:30 π.μ., συνοδευόμενος από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Το προεδρικό ζεύγος της Κίνας υποδέχθηκαν ο κ. Παυλόπουλος με τη σύζυγό του, η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη και ο Δημήτρης Παντερμαλής πρόεδρος του Μουσείου της Ακρόπολης.

Για μια νέα πορεία συμπόρευσης και συνδημιουργίας μεταξύ Ελλάδας και Κίνας, η οποία εγκαινιάζεται με την επίσκεψη του Κινέζου Προέδρου, Σικ Τζινπίνγκ, στην Αθήνα, έκανε λόγο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, κατά την προσφώνησή του στο επίσημο δείπνο που παρέθεσε προς τιμήν του Κινέζου ομολόγου του, παρουσία και του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, στο Προεδρικό Μέγαρο, το βράδυ της Δευτέρας.

Λίγη ώρα νωρίτερα, ο Κινέζος πρόεδρος επισκέφθηκε τις εγκαταστάσεις της Cosco, στο λιμάνι του Πειραιά και συναντήθηκε με τον Κυριάκο Μητσοτάκη και Έλληνες επιχειρηματίες στο Μέγαρο Μαξίμου, όπου υπογράφησαν 16 εμπορικές συμφωνίες μεταξύ των δύο χωρών.

Πρόκειται για συμφωνίες που προσελκύουν κεφάλαια από την Κίνα, δρομολογούν ένα νέο κύκλο έργων αναβάθμισης του λιμανιού του Πειραιά από την COSCO, ανοίγουν περαιτέρω την κινεζική αγορά σε ορισμένα ελληνικά αγροδιατροφικά προϊόντα και ενισχύουν τους ήδη στενούς σινοελληνικούς δεσμούς σε πολλά πεδία.