Το ραντεβού του Κυριάκου Μητσοτάκη με τους βουλευτές της ΝΔ στο παραθαλάσσιο ξενοδοχείο Divani Apollon Palace της Βουλιαγμένης είχε προγραμματιστεί εδώ και περίπου δύο εβδομάδες.

Ο κ. Μητσοτάκης, λοιπόν, καλεί τους βουλευτές της ΝΔ προς συζήτηση. Στην πρώτη συνεδρίαση της ΝΔ, προ μηνός, ήταν μόνο ο πρωθυπουργός αυτός που είχε πάρει το λόγο και όχι οι βουλευτές. Εδώ θα αντιστραφούν οι ρόλοι. Κατά κύριο λόγο θα μιλήσουν οι βουλευτές της ΝΔ, ενώ ο κ. Μητσοτάκης θα κάνει μια συνολική τοποθέτηση στο τέλος. Στο ενδιάμεσο, το λόγο θα πάρουν αρκετοί υπουργοί εφ’ όλων των ζητημάτων της τρέχουσας επικαιρότητας, οι οποίοι θα ενημερώσουν τους «γαλάζιους» βουλευτές. Αυτοί θα είναι ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας για το φορολογικό και τον προϋπολογισμό, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοϊδης για το προσφυγικό και θέματα ασφάλειας, αλλά και ο αναπληρωτής υπουργός Γιώργος Κουμουτσάκος, ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης για τη Συνταγματική Αναθεώρηση, ο υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος για την ψήφο των αποδήμων και ο Άδωνις Γεωργιάδης για θέματα επενδύσεων. Τέλος, θα ενημερώσει την Κ.Ο. και ο πρόεδρος της Προανακριτικής Επιτροπής για τον Δημήτρη Παπαγγελόπουλο, Ιωάννης Μπούγας.

Είναι σαφές ότι το προσφυγικό/μεταναστευτικό αποτελεί το πρώτο σοβαρό crash test για την κυβέρνηση, με δεδομένες και τις αντιδράσεις στις τοπικές κοινωνίες, αλλά και τις αντικρουόμενες απόψεις εντός της Κ.Ο. Μόλις χθες, άλλωστε, από το βήμα της Βουλής ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη κ. Κουμουτσάκος «άδειασε» τον Κωνσταντίνο Κυρανάκη για τη διαχείριση του θέματος με το «μπάρμπεκιου» πέριξ κέντρου φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών, ενώ σε παρόμοια γραμμή είχε κινηθεί και η Ντόρα Μπακογιάννη. Βεβαίως, με τη σειρά του, ο κ. Κυρανάκης είχε βρει στήριξη στην ουσία των λεγομένων του από άλλα γαλάζια στελέχη, κάτι που καταδεικνύει ότι και στο εσωτερικό της ΝΔ υπάρχουν αντικρουόμενες προσεγγίσεις για τη διαχείριση του ζητήματος. Βεβαίως, το κεντρικό μήνυμα που επιδιώκει να εκπέμψει ο κ. Μητσοτάκης είναι ότι το κυβερνητικό σχέδιο που περνά μέσα και από το νομοσχέδιο για το άσυλο που ψηφίστηκε την προηγούμενη εβδομάδα θα έχει απτά αποτελέσματα το επόμενο διάστημα.

Άλλωστε, εκκρεμούν και οι ανακοινώσεις για μια σειρά επιχειρησιακών δράσεων, από το πού θα μεταφερθούν αρκετές χιλιάδες αιτούντες άσυλο ακόμα, αλλά και το πού θα δημιουργηθούν τα κλειστά προαναχωρησιακά κέντρα, όπου θα οδηγούνται όσοι δεν δικαιούνται άσυλο. Εκτίμηση κεντρικών υπουργών, είναι ότι ο επικαιροποιημένος σχεδιασμός, τόσο σε νομοθετικό όσο και σε επιχειρησιακό επίπεδο, είναι ο ενδεδειγμένος, με δεδομένη και τη συνθετότητα της κατάστασης. Μάλιστα, την Κυριακή θα βρεθούν στη Σάμο ο υφυπουργός Άμυνας και επιφορτισμένος με τη μεταφορά αιτούντων άσυλο από τα νησιά στην ενδοχώρα, Αλκιβιάδης Στεφανής, από κοινού με τον ειδικό γραμματέα Πρώτης Υποδοχής Μάνο Λογοθέτη. Την ίδια ώρα, μεγάλη είναι και η προσπάθεια που γίνεται και για τη συνεννόηση με τους δημάρχους διαφόρων περιοχών ανά την Ελλάδα.

Σε κάθε περίπτωση, το Μέγαρο Μαξίμου δεν θέλει η κυβέρνηση να εγκλωβιστεί σε μια παρελκυστική συζήτηση, την ώρα που εφαρμόζεται ένας επιχειρησιακός σχεδιασμός, με τον οποίο κανείς από τους βουλευτές δεν διαφωνεί ουσιωδώς. Εξ ου και θα γίνει προσπάθεια και από τους υπουργούς που θα κάνουν εισηγήσεις, ώστε να ενισχύσουν το οπλοστάσιο των επιχειρημάτων των βουλευτών για όλα τα θέματα αιχμής. Το Μαξίμου, δε, ποντάρει στη συντήρηση του διαύλου με την Κοινοβουλευτική Ομάδα, προκειμένου να μην δημιουργηθούν φαινόμενα…αποξένωσης που με τη σειρά τους προκαλούν εντάσεις.

Πηγή: Reader.gr