Μήνυμα κατευνασμού από τον Μητσοτάκη - «Κλειδώνει» το νέο επιχειρησιακό σχέδιο

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Μήνυμα κατευνασμού από τον Μητσοτάκη - «Κλειδώνει» το νέο επιχειρησιακό σχέδιο
«Το σχέδιο θα λειτουργήσει» το μήνυμα του Κυριάκου Μητσοτάκη στους γαλάζιους βουλευτές για το μεταναστευτικό, πολλοί εκ των οποίων είναι σε αναβρασμό. 

Σε τελική φάση αποκρυστάλλωσης βρίσκονται οι πρακτικές παράμετροι του σχεδίου της κυβέρνησης για τον διαμοιρασμό αιτούντων άσυλο στην επικράτεια, αλλά και για τη δημιουργία κλειστών προαναχωρησιακών κέντρων. Βεβαίως, την ίδια ώρα, ως αδήριτη ανάγκη προβάλλει για την κυβέρνηση η διαχείριση και του πολιτικού φορτίου που σωρεύεται εντός της Κ.Ο. της ΝΔ, με αρκετούς βουλευτές να εμφανίζονται «στο κόκκινο».

Σε κάθε περίπτωση, το κυβερνητικό επιτελείο είναι σε εγρήγορση. Ο κ. Μητσοτάκης ενημερώθηκε χθες το μεσημέρι από τους συναρμόδιους υπουργούς για την πρόοδο των πρωτοβουλιών της κυβέρνησης. Αυτό που επείγει είναι να συνεχιστεί ο διαμοιρασμός των αιτούντων άσυλο στην επικράτεια, με τις πληροφορίες να αναφέρουν ότι εντός του Σαββατοκύριακου επίκειται ένας νέος κύκλος μεταφοράς περίπου 1000 ανθρώπων από τα νησιά του ΒΑ Αιγαίου. Το πού θα κατευθυνθούν οι άνθρωποι αυτοί είναι ακόμα ανοιχτό, με την κυβέρνηση να ξεκαθαρίζει ότι θα γίνει μια ισομερής κατανομή, με «πυξίδα» τον κανόνα του 1%, δηλαδή τη μεταφορά αριθμού αιτούντων άσυλο ίσο με το 1% της εκάστοτε περιφέρειας. Κεντρική Μακεδονία και Ήπειρος είναι σε οριακή κατάσταση, οπότε αναζητούνται άλλες λύσεις, με τις εναλλακτικές της Πελοπόννήσου, της Στερεάς Ελλάδας, της Κρήτης και της Δυτικής Ελλάδας να ακούγονται.

Παράλληλα, μένει να φανεί και τι θα γίνει με τα κλειστά κέντρα που θα τεθούν σε πλήρη λειτουργία, ουσιαστικά, από τις αρχές του έτους, όταν θα αρχίσει να αποδίδει και καρπούς το νέο νομοθετικό πλαίσιο για την επιτάχυνση των διαδικασιών ασύλου. Η κυβέρνηση επεξεργάζεται τη χρήση υφιστάμενων κλειστών δομών, τύπου Αμυγδαλέζας, μιας και σε αρκετές υπάρχει ακόμα δυναμικότητα. Βεβαίως, θα δημιουργηθούν και νέες δομές, αν και ακόμα το «πού» είναι υπό επεξεργασία. Σε κάθε περίπτωση, εκεί, με βάση τους σχεδιασμούς, θα οδηγούνται όσοι έχουν καταθέσει αίτηση για άσυλο και αυτή δεν γίνεται δεκτή. Εξ ου και ο επιτρεπόμενος χρόνος κράτησης, με βάση το νομοσχέδιο για το άσυλο που ψηφίστηκε, αυξήθηκε από 3 σε 18 μήνες.

Οι περαιτέρω λεπτομέρειες για το ζήτημα θα συζητηθούν σε νέα σύσκεψη υπό τον Κυριάκο Μητσοτάκη με τους συναρμόδιους υπουργούς, η οποία θα λάβει χώρα είτε το Σάββατο είτε στις αρχές της εβδομάδας. Σύμφωνα με πληροφορίες του Reader.gr, πάντως, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοϊδης θα δώσει το Σάββατο το παρών στην κεκλεισμένων των θυρών συνεδρίαση της Κ.Ο. της ΝΔ σε ξενοδοχείο στο Καβούρι, παρέχοντας ενημέρωση στους γαλάζιους βουλευτές. Βεβαίως, είναι σαφές ότι η δήλωση του κ. Χρυσοχοϊδη από τις Βρυξέλλες περί μη διαχειρίσιμης κατάστασης στο μεταναστευτικό προκάλεσε αλγεινή εντύπωση τόσο σε γαλάζιους βουλευτές, όσο και σε κυβερνητικά στελέχη.

Είναι σαφές, πάντως, ότι η κατάσταση στο εσωτερικό της Κ.Ο. της ΝΔ είναι τεταμένη. Αίσθηση προκάλεσε χθες η παρέμβαση της Ντόρας Μπακογιάννη, η οποία «άδειασε» ευθέως τον Κωνσταντίνο Κυρανάκη για την ουσία της αντιπαράθεσής του με τον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Χρήστο Γιαννούλη, ενώ αποδόμησε και το «μπάρμπεκιου» με χοιρινά έξω από προσφυγικό καταυλισμό, εν είδει διαμαρτυρίας. Εντός της Κ.Ο. της ΝΔ υπάρχουν, αυτή τη στιγμή, τρεις «ταχύτητες» βουλευτών: βουλευτές που είναι θιασώτες της σκληρότερης γραμμής στο μεταναστευτικό, βουλευτές που δέχονται πίεση από τις τοπικές κοινωνίες στις εκλογικές τους περιφέρειες υπό την προοπτική μεταφοράς αιτούντων άσυλο εκεί, αλλά και βουλευτές που είναι θιασώτες της ήπιας γραμμής και υποστηρίζουν αναφανδόν το κυβερνητικό σχέδιο. Ο κ. Μητσοτάκης, πάντως, θα επιχειρήσει το Σάββατο να κατευνάσει τα πνεύματα, στέλνοντας παράλληλα μήνυμα ότι το σχέδιο της κυβέρνησης θα έχει απτά αποτελέσματα στο εγγύς μέλλον, με κυβερνητικούς επιτελείς να διαμηνύουν ότι δεν υπάρχει εναλλακτική.

Πηγή: Reader.gr

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider