Ανοίγει την πόρτα της αυτοκριτικής στον ΣΥΡΙΖΑ ο Αλέξης Τσίπρας

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ανοίγει την πόρτα της αυτοκριτικής στον ΣΥΡΙΖΑ ο Αλέξης Τσίπρας
Η άποψη πως η αυτοκριτική είναι μια αναγκαία διαδικασία, η οποία άποψη προέρχεται κυρίως από την αριστερή πτέρυγα του κόμματος, αφορά τον απολογισμό των ετών από το 2012 μέχρι και σήμερα.

Ο απολογισμός των πεπραγμένων της τελευταίας δεκαετίας του ΣΥΡΙΖΑ από τα αρμόδια όργανα, πρέπει να θεωρείται πλέον δεδομένος.

Μπορεί να υπήρξαν στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, κυρίως από την πτέρυγα των «προεδρικών», που θεωρούσαν πως ένας απολογισμός της περιόδου διακυβέρνησης του κόμματος με αυτοκριτική διάθεση δεν θα είχε καλά αποτελέσματα, όμως στο κόμμα της Κουμουνδούρου έχουν αρχίσει άπαντες να συγκλίνουν στην άποψη πως αν δεν αναγνωρίσεις τι λάθη έκανες στο παρελθόν (ή και τα σωστά που έκανες), τότε δεν μπορείς να πας μπροστά.

Η μία πλευρά θεωρούσε πως μια συζήτηση για τα πεπραγμένα του κόμματος των τελευταίων δέκα ετών, μπορεί να οδηγούσε σε εσωστρέφεια, μια άποψη που εκφράστηκε και από τον Αλέκο Φλαμπουράρη σε συνέντευξη του, ο οποίος υποστήριξε πως δεν μπορείς να έχεις τώρα την ίδια οπτική για κάτι που συνέβη πριν 4 ή 5 χρόνια. Οπότε κατέληγε στο συμπέρασμα πως οποιαδήποτε τέτοια συζήτηση δεν θα οδηγούσε πουθενά.

Από την άλλη πλευρά στελέχη όπως ο Νίκος Βούτσης, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, ο Γιάννης Δραγασάκης επεσήμαναν με δημόσιες τοποθετήσεις τους πως έγιναν λάθη στο παρελθόν, πως υπήρξαν συνθήκες που ο ΣΥΡΙΖΑ δεν ήταν έτοιμος να αντιμετωπίσει, δείχνοντας μια αυτοκριτική διάθεση, μεταφέροντας παράλληλα το «μήνυμα» στο εσωτερικό του κόμματος. Το οποίο μήνυμα ήταν ξεκάθαρο: Πρέπει να συζητήσουμε τα λάθη μας.

Η άποψη πως η αυτοκριτική είναι μια αναγκαία διαδικασία, η οποία άποψη προέρχεται κυρίως από την αριστερή πτέρυγα του κόμματος, αφορά τον απολογισμό των ετών από το 2012 μέχρι και σήμερα και σημειώνεται πως πρέπει να γίνει προκειμένου να δοθούν απαντήσεις στον κόσμο που ψήφισε το κόμμα το 2015, αλλά και το 2019.

Όπως επισήμανε κορυφαίο στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ στο Reader.gr «το να κάνουμε ιδιωτικές συζητήσεις με τον κόσμο είναι θεμιτό και σωστό, αλλά η αυτοκριτική είναι μια αναγκαία διαδικασία και πρέπει να γίνει και μέσα από τα αρμόδια όργανα προκειμένου να ανακτήσουμε την αξιοπιστία του κόσμου. Δεν μπορεί η συζήτηση για τα πεπραγμένα μας να είναι επιδερμική, αλλά μια συζήτηση ουσίας».

Τονίστηκε μάλιστα πως η αυτοκριτική δεν αφορά το 2015 «μπορεί το 2015 να είναι και πάλι επίκαιρο με την ταινία του κ. Γαβρά, αλλά η συζήτηση θα αφορά συλλογικά όλη την περίοδο της διακυβέρνησης, με στόχο να βγουν κάποια συμπεράσματα που θα μας βοηθήσουν να μην επαναλάβουμε ενδεχόμενα λάθη» σημειώνονταν χαρακτηριστικά. Μάλιστα τονίστηκε πως ο Αλέξης Τσίπρας συγκλίνει πλέον στην άποψη πως ένας απολογισμός είναι απαραίτητος, που σημαίνει πως θα τεθεί το θέμα στα αρμόδια όργανα.

Ξεκινάει ο iSyriza

Ο Αλέξης Τσίπρας εξάλλου ανακοίνωσε χθες από την Αχαΐα όπου βρίσκεται τον «i syriza», την ψηφιακή πλατφόρμα μέσω της οποίας θα μπορούν όσοι το επιθυμούν να γίνουν μέλη του κόμματος της Αριστεράς.

Τα στελέχη της Κουμουνδούρου εκτιμούν πως αν και ο κόσμος πλέον δεν συμμετέχει όπως έκανε πριν από 30 χρόνια, μαζικά στα κόμματα, υπάρχει μια δυναμική η οποία φαίνεται πως θα φέρει καλά αποτελέσματα.

Σημειώνονταν πάντως πως πρέπει να υπάρξουν πολιτικές πρωτοβουλίες για να συνεχιστεί αυτή η δυναμική, αλλά κι ένα πρόγραμμα που θα δίνει όραμα στην κοινωνία.

Αναμονή για το θέμα της Ψήφου των αποδήμων

Στάση αναμονής κρατούν στον ΣΥΡΙΖΑ, όσον αφορά το θέμα της ψήφου των αποδήμων σημειώνοντας πως μέχρι να υπάρξουν συγκεκριμένες προτάσεις από όλα τα κόμματα, οποιαδήποτε συζήτηση δεν έχει ουσία. Ειπώθηκε χαρακτηριστικά πως «ενώ ο Τσίπρας πήγε με έναν τόμο στην συνάντηση με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, με συγκεκριμένες προτάσεις, η άλλη πλευρά είχε να επιδείξει μόνο θεωρίες».

Υπάρχει πάντως η αίσθηση στην Κουμουνδούρου πως στο ζήτημα αυτό στήθηκε ένα «αντι-ΣΥΡΙΖΑ μέτωπο» με το κάθε κόμμα ξεχωριστά να θεωρεί πως έχει κάτι να κερδίσει εάν πληγεί η αξιωματική αντιπολίτευση.

Κρατούν πάντως επιφυλάξεις στην Κουμουνδούρου για το κατά πόσο οι συζητήσεις που είχε ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τους αρχηγούς των άλλων κομμάτων θα καταλήξουν σε συναίνεση, όταν θα υπάρξουν πλέον συγκεκριμένες προτάσεις.

Πηγή: Reader.gr

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider