Τσίπρας για ψήφο των αποδήμων: Να αλλάξει ρότα ο Μητσοτάκης για να τα βρούμε με συναίνεση

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Τσίπρας για ψήφο των αποδήμων: Να αλλάξει ρότα ο Μητσοτάκης για να τα βρούμε με συναίνεση
Τι δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας μετά τη συνάντησή του με τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Να μην επιχειρηθεί η εμπλοκή της ομογένειας σε μικροπολιτικά παιχνίδια ζήτησε ο Αλέξης Τσίπρας, στις δηλώσεις του μετά τη συνάντηση που είχε με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.

Τόνισε δε ότι δεν πρέπει να οδηγηθούν σε διχασμό οι Έλληνες της Διασποράς.

Όπως είπε, ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ανοιχτός να συζητήσει και κάθε άλλη σχετική πρόταση που μπορεί να διευκολύνει τη ψήφο των Ελλήνων εκλογέων του εξωτερικού. Να μην επιχειρηθεί η ανάμιξη της ομογένειας σε παιχνίδια μικροκομματικών σκοπιμοτήτων, με κρυφό και δόλιο στόχο την αλλοίωση των εκάστοτε πολιτικών συσχετισμών στο εσωτερικό της χώρας. Μια τέτοια σκοπιμότητα, πέραν της προφανούς θεσμικής ανευθυνότητας για όσους θα το επιχειρούσαν, θα διακινδύνευε και το πολυτιμότερο χαρακτηριστικό του απόδημου ελληνισμού που είναι η ενότητα στον κοινό εθνικό στόχο της στήριξης των εθνικών συμφερόντων αλλά και της θετικής προβολής της πατρίδας μας στο εξωτερικό».

Ο κ. Τσίπρας είπε ότι θα περιμένει να δει γραπτώς τις προτάσεις της κυβέρνησης και προέτρεψε τον πρωθυπουργό «να αλλάξει ρότα ώστε να βρούμε τον κοινό τόπο των προτάσεων μας και να προχωρήσουμε συναινετικά»

«Το Φλεβάρη του 18, ψηφίσαμε σχετικό νόμο ώστε να καταρτιστεί πρόταση από ειδική επιστημονική επιτροπή στο υπουργείο Εσωτερικών, λαμβάνοντας υπόψιν όλες τις κρίσιμες παραμέτρους.

Και ταυτόχρονα φροντίσαμε να ανοίξει στη διαδικασία της Συνταγματικής Αναθεώρησης το άρθρο 54, ώστε η σχετική νομοθετική ρύθμιση να αντιστοιχίζεται με το Σύνταγμα της χώρας.

Η πρόταση που καταθέτουμε σήμερα βασίζεται στο πόρισμα αυτής της επιτροπής.

Να μπορούν δηλαδή να ψηφίζουν στον τόπο διαμονής τους, όλοι όσοι έχουν ή μπορούν να αποκτήσουν την ελληνική ιθαγένεια και είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους.

Και να εκλέγουν από τρεις έως δώδεκα βουλευτές Επικρατείας, αναλόγως με τον αριθμό των εγγεγραμμένων στους εκλογικούς καταλόγους του εξωτερικού».

Επιθυμούμε, λοιπόν, να εντάξουμε τους Έλληνες της διασποράς δημιουργικά στα πολιτικά πράγματα της χώρας.

Επιθυμούμε τη ψήφο τους και την εκλογή των εκπροσώπων τους στην Ελληνική Βουλή.

Δεν επιθυμούμε όμως - και θα μας βρει απέναντι οποιαδήποτε πρόταση το επιχειρήσει - να μετατρέψουμε τους Έλληνες του εξωτερικού σε αντικείμενο ψηφοθηρίας ή να χωρίσουμε τους ομογενειακούς τους συλλόγους, ανάλογα με το κόμμα που υποστηρίζουνε.

«Οποιαδήποτε άλλη επιλογή θα είναι επιλογή πολιτικής αλλά και θεσμικής εκτροπής. Από την οποία δε θα κερδίσει κανείς» πρόσθεσε.

Τέλος είπε ότι κάλεσε τον κ. Μητσοτάκη να ζητήσει επιτέλους την εφαρμογή των κυρώσεων εναντίον της Τουρκίας, που από κοινού με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη πετύχαμε ως απόφαση στο προηγούμενο Συμβούλιο Κορυφής.

Οι διαρκείς και επαναλαμβανόμενες παραβιάσεις της Τουρκίας στην Κυπριακή ΑΟΖ, δεν αντιμετωπίζονται με μια τακτική κατευνασμού απέναντι στον παραβάτη του Διεθνούς δικαίου, αλλά ούτε και συμψηφισμού με τις προσφυγικές ροές.

Η Ελλάδα οφείλει να στηρίξει τη κυπριακή δημοκρατία και σε κάθε περίπτωση να μην απεμπολεί τα ήδη κεκτημένα σε επίπεδο αποφάσεων της Ε.Ε.

Η συνάντηση Τσίπρα - Μητσοτάκη

Η συνάντηση των δύο ανδρών κράτησε περίπου μια ώρα και άρχισε με έναν χιουμοριστικό διάλογο μπροστά στις τηλεοπτικές κάμερες. Οι δυο τους χαιρετήθηκαν στον ενικό «Γεια σου Αλέξη, γεια σου Κυριάκο» είπαν.

«Βλέπω έκανες αλλαγές στο γραφείο» του είπε ο Αλέξης Τσίπρας, εννοώντας το γραφείο του πρωθυπουργού στη Βουλή όπου και γίνεται η συνάντηση. Ο κ. Μητσοτάκης απάντησε ότι έκανε λίγες για να του απαντήσει ο κ. Τσίπρας «Μάλιστα, τις ξεκίνησες τις μεταρρυθμίσεις όπως βλέπω»!

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider