Οκτώβριο η ψήφος των Ελλήνων του εξωτερικού - Επιστολική ψήφο μελετά το Υπουργείο Εσωτερικών

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Οκτώβριο η ψήφος των Ελλήνων του εξωτερικού - Επιστολική ψήφο μελετά το Υπουργείο Εσωτερικών
Το υπουργείο Εσωτερικών μελετά τις τεχνικές παραμέτρους της επιστολικής ψήφου και μεταθέτει το νομοθέτημα για τον Οκτώβριο.

Για τον Οκτώβριο μεταθέτει τη ρύθμιση για την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού η κυβέρνηση, μιας και το υπουργείο Εξωτερικών θέλει να επεξεργαστεί τις λεπτομέρειες για ένα μοντέλο επιστολικής ψήφου, ενώ απαραίτητες είναι και οι διαβουλεύσεις με τα κόμματα, προκειμένου να «ξεκλειδώσουν» οι απαιτούμενες 200 ψήφοι και να ισχύσει η ρύθμιση.

Ο υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θειδωρικάκος και ο υφυπουργός Θεοδωρος Λιβάνιος επεξεργάζονται ένα μοντέλο επιστολικής ψήφου, το οποίο θα απευθύνεται σε όλους τους Έλληνες που είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους. Προφανώς, τα τεχνικά της πρότασης μένει να αποκρυσταλλωθούν, όπως π.χ. πότε θα ανακοινώνονται τα αποτελέσματα της επιστολικής ψηφοφορίας, αλλά και πότε θα ανακηρύσσονται οι υποψήφιοι από τα ψηφοδέλτια των κομμάτων, προκειμένου οι Έλληνες της διασποράς να έχουν χρόνο να ταχυδρομήσουν την ψήφο τους. Αυτά, πάντως, θα αποκρυσταλλωθούν τις επόμενες εβδομάδες, μιας και η κυβέρνηση δεν βιάζεται να φέρει ως το τέλος του Αυγούστου, όπως είχε προαναγγελθεί, τη ρύθμιση.

Γιατί, όμως, άλλαξε ο σχεδιασμός της κυβέρνησης; Με βάση το προηγούμενο σχέδιο, θα άνοιγαν απλώς κατάλογοι στις πρεσβείες και στα προξενεία της χώρας ανά την Επικράτεια, κάτι που, όμως, θα άφηνε ακάλυπτους αρκετές χιλιάδες Έλληνες του εξωτερικού, οι οποίοι είτε δεν διαμένουν πλησίον μιας προξενικής αρχής ή θα πρέπει να μετακινηθούν εκατοντάδες χιλιόμετρα, προκειμένου απλώς να ψηφίσουν. Θεωρείται, δε, ότι το μοντέλο της επιστολικής ψήφου μπορεί να λειτουργήσει και ως «οδηγός» για την ψήφο των ετεροδημοτών εντός της επικράτειας.

Αυτό που είναι σαφές, πάντως, είναι ότι οι Έλληνες του εξωτερικού θα ψηφίζουν τα ψηφοδέλτια Επικρατείας των κομμάτων και δεν θα συμμετέχουν στη σταυροδοσία. Ανοιχτό είναι να αναπροσαρμοστεί ο αριθμός των βουλευτών Επικρατείας, αλλά σε αυτή τη φάση δεν υπάρχει απόφαση περί τούτου. Στις προηγούμενες εκλογές εξελέγησαν 12 βουλευτές επικρατείας, με τους υπόλοιπους 288 να κατανέμονται με βάση τις πρόνοιες του εκλογικού νόμου.

Όσο για τον εκλογικό νόμο που θα αντικαταστήσει την απλή αναλογική, αυτός θα πρέπει να αναμένεται με το καινούργιο έτος, μιας και θα πρέπει να προηγηθεί η διαδικασία της συνταγματικής αναθεώρησης, η οποία θα ξεκινήσει στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής προς το τέλος Σεπτεμβρίου, με ορίζοντα ολοκλήρωσης το τέλος του έτους. Κατά τη διάρκεια αυτής, η κυβέρνηση θα επιχειρήσει να αναθεωρήσει την απαιτούμενη πλειοψηφία των 200 βουλευτών για την άμεση θέση σε ισχύ ενός εκλογικού νόμου, με το ευκταίο όριο να κατεβαίνει στους 180 βουλευτές. Κρίσιμη ως προς αυτό θα είναι η στάση του ΚΙΝΑΛ, το οποίο διαμηνύει ότι συζητά έναν νέο εκλογικό νόμο με κλιμακωτό μπόνους. Σε παρόμοια γραμμή φαίνεται ότι κινείται και το υπουργείο Εσωτερικών, το οποίο εξετάζει σοβαρά την ιδέα του μπόνους αναλογικά με την εκλογική επίδοση του πρώτου κόμματος π.χ. ένα κόμμα που παίρνει 35% θα παίρνει 35 έδρες μπόνους. Βεβαίως, μέχρι να οριστικοποιηθεί η προσέγγιση, πολλά συζητούνται, όπως π.χ. η αλλαγή του πλαφόν του 3% για είσοδο στη Βουλή.

Πηγή: Reader.gr

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider