Οι επισκέψεις σε Βερολίνο, Παρίσι και Χάγη θα κρίνουν και την ενίσχυση του κλίματος εμπιστοσύνης που επιδιώκει να χτίσει στην Ευρώπη η νέα κυβέρνηση. Και πρόκειται για κρίσιμα ταξίδια τόσο η γερμανική βουλή όσο και η ολλανδική, είναι τα δυο ευρωπαϊκά κοινοβούλια που θα πρέπει να εγκρίνουν τυχόν αλλαγές που θα συμφωνηθούν στο Eurogroup και θα αφορούν αλλαγές στο ελληνικό πρόγραμμα και κυρίως την αλλαγή στα πρωτογενή πλεονάσματα αρχής γενομένης από το 2021.

Κάτω από αυτό το πρίσμα θα είναι κρίσιμη η συζήτηση τόσο με την Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ όσο και με τον Ολλανδό Πρωθυπουργό, Μάρκ Ρούτε, στην προσπάθεια που κάνει ο Κυριάκος Μητσοτάκης να πείσει τους ευρωπαίους ομολόγους του για την ανάγκη πιστής εφαρμογής του κυβερνητικού προγράμματος που προβλέπει φοροελαφρύνσεις αλλά κι ένα επενδυτικό σοκ για να βάλει την ελληνική οικονομία στις ράγες της ισχυρής ανάπτυξης.

Με αυτό το δεδομένο ο Κυριάκος Μητσοτάκης θέλει να επισκεφτεί τους ισχυρούς παίκτες στην Ευρώπη για να ενισχύσει το κλίμα εμπιστοσύνης που επιδιώκει να χτίσει η νέα κυβέρνηση. Σε αντίστοιχο κλίμα έγινε η συνάντηση με τον Κλάους Ρέγκλινγκ στο Μέγαρο Μαξίμου – κάτι που αποτυπώθηκε και στις δημόσιες αναρτήσεις του επικεφαλής του ESM που ανέδειξε την συναντίληψη των δυο πλευρών στα θέματα της οικονομίας.

Αντίστοιχο χαρακτήρα θα έχει και η επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη στο Παρίσι την ερχόμενη Πέμπτη, 22 Αυγούστου, με το πρελούδιο της συνάντησης να είναι το τετ α τετ του Πρωθυπουργού με τον υπουργό Οικονομικών της Γαλλίας Μπρούνο Λε Μερ. Η επίσκεψη στο Βερολίνο θα πραγματοποιηθεί στις 29 Αυγούστου κι αυτή της Χάγης στις 2 Σεπτεμβρίου.

Οι λέξεις «πρωτογενή πλεονάσματα» δεν μπαίνουν ακόμη επίσημα στο τραπέζι των συζητήσεων και στις επίσημες δηλώσεις και ανακοινώσεις, ωστόσο η παρουσίαση του προγράμματος της κυβέρνησης με έμφαση σε ανάπτυξη και μεταρρυθμίσεις αποτελεί το πρώτο σκαλοπάτι στην προσπάθεια όπως λένε κυβερνητικά στελέχη η χώρα να ανακτήσει την αξιοπιστία της, ώστε να μπορέσει να ανοίξει στη συνέχεια τη συζήτηση για τη μείωση των δημοσιονομικών στόχων για το 2021.

Σε κάθε περίπτωση, η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί ότι τα συμφωνηθέντα μέχρι τότε, θα τηρηθούν στο ακέραιο.

Πηγή: Reader.gr