Τσίπρας κατά Στουρνάρα: Κάνει προβλέψεις «μπακαλικής»

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Τσίπρας κατά Στουρνάρα: Κάνει προβλέψεις «μπακαλικής»
«Δεν είχαμε εκτιμήσει τη διαφορά από τους πολιτικούς μας αντιπάλους. Πέσαμε έξω. Η πιο έμπρακτη απόδειξη ότι λάβαμε το μήνυμα ήταν ότι ίδιο το βράδυ ανακοινώσαμε ότι θα προκηρύξουμε εκλογές», παραδέχθηκε ο Αλέξης Τσίπρας.

«Κάνει προβλέψεις μπακαλικής», δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας, αναφερόμενος στον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννη Στουρνάρα, μετά τις δηλώσεις του τελευταίου, χθες Τρίτη, πως «θα χαθεί ο στόχος για το πρωτογενές πλεόνασμα του 2019».

«Στουρνάρας και ακραίοι της Κομισιόν αντιδρούν», εξήγησε ο Αλέξης Τσίπρας, το βράδυ της Τετάρτης, σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό Alpha, την πρώτη του συνέντευξη μετά τη διάλυση της Βουλής και την προκήρυξη εθνικών εκλογών για τις 7 Ιουλίου, την περασμένη Δευτέρα.

«Με κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ θα εφαρμοστούν τα θετικά μέτρα», δήλωσε ο κ. Τσίπρας, ενώ επανέλαβε πως το δίλημμα των εθνικών εκλογών είναι «έξοδος από τα μνημόνια ή πισωγύρισμα».

«Επικαλούμαστε τη λογική κι όχι τον φόβο. Θέλουμε αυτή η αναμέτρηση να είναι μια σύγκριση προγραμμάτων», πρόσθεσε ο πρωθυπουργός.

Παράλληλα, παραδέχθηκε πως «δεν είχαμε εκτιμήσει τη διαφορά από τους πολιτικούς μας αντιπάλους. Πέσαμε έξω. Η πιο έμπρακτη απόδειξη ότι λάβαμε το μήνυμα ήταν ότι ίδιο το βράδυ ανακοινώσαμε ότι θα προκηρύξουμε εκλογές».

Επιχειρώντας σύγκριση των προγραμμάτων του ΣΥΡΙΖΑ και της ΝΔ, ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε κατ’ αρχήν στα μέτρα ελάφρυνσης και στήριξης της πλειοψηφίας που ανακοίνωσε πριν τις ευρωεκλογές, λέγοντας ότι είναι σχεδιασμένα και κοστολογημένα. «Τα ανακοινώσαμε όταν επιτέλους είχαμε τη δυνατότητα και θα τα υλοποιήσουμε χωρίς να διαλύσουμε τους πιο αδύνατους. Οι αντίπαλοι μας λένε ότι έχουν τη δυνατότητα να δώσουν γενναίες φοροελαφρύνσεις στις μεγάλες επιχειρήσεις. Αυτό θα ήταν καλό αν γινόταν δίχως περικοπές στα πιο χαμηλά και μεσαία στρώματα. Αυτά που προβάλλουν ως μεγάλες φοροελαφρύνσεις είναι οι αντίστοιχες μειώσεις και οι περικοπές που θα γίνουν στις δαπάνες σε μισθούς συντάξεις, σε στήριξη της παιδείας και του κοινωνικού κράτους».

Ο κ. Τσίπρας σημείωσε, μεταξύ άλλων, ότι είχε προειδοποιήσει ότι αν στις ευρωεκλογές το πρόγραμμα ελαφρύνσεων του ΣΥΡΙΖΑ δεν πάρει την ψήφο εμπιστοσύνης του ελληνικού λαού τότε θα άνοιγε η όρεξη των συντηρητικών κύκλων της Ευρώπης, όπως και έγινε. Αυτές οι αιτιάσεις, σημείωσε, ακούγονται και από κύκλους εντός Ελλάδας».

«Θέλω να πω στον ελληνικό λαό ότι διακυβεύεται ένα κρίσιμο ζήτημα σε σχέση με την ΕΕ την επόμενη ημέρα. Εφόσον επικροτηθεί το σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ όλοι αυτοί που είχαν ενστάσεις θα παραμερίσουν. Αν δεν υπάρξει αυτό την επόμενη ημέρα θα υπάρξουν φοροελαφρύνσεις για τους πλούσιους και θα υπάρξει η γνωστή αιτιολογία ότι δεν υπάρχει άλλος δρόμος εκτός από τις περικοπές. Επίσης για πρώτη φορά στην Έκθεση της Κομισιόν ετέθη θέμα για απολύσεις στον δημόσιο τομέα».

Εμείς ξεκαθαρίσαμε ότι δεν θα γίνουν απολύσεις, ανέφερε ο πρωθυπουργός, υπογραμμίζοντας πως «ενώ η ΝΔ θέλει να θεσπίσει την αναλογία 1:5 στις απολύσεις – προσλήψεις, εμείς επιμένουμε στην αναλογία 1:1».

Για τις μετατάξεις ανέφερε ότι «ήταν λάθος αυτό που έγινε» και ζήτησε συγγνώμη από τον ελληνικό λαό. Για τον λόγο αυτό ζήτησα από τον πρόεδρο της Βουλής να ανακληθούν οι μετατάξεις, ανέφερε ο πρωθυπουργός.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider