Δεύτερος γύρος στη Βουλή - Ελέφαντας στο δωμάτιο οι Πρέσπες

Γιώργος Ευγενίδης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Δεύτερος γύρος στη Βουλή - Ελέφαντας στο δωμάτιο οι Πρέσπες
Δεύτερος γύρος αντιπαράθεσης για την ψήφο εμπιστοσύνης στη Βουλή, με το βλέμμα ήδη να στρέφεται στην ψήφιση της Συμφωνίας των Πρεσπών.

Με τις τοποθετήσεις των αρχηγών να αναμένονται από το απόγευμα και μετά, αναμένεται ως τα Μεσάνυχτα να έχει κορυφωθεί και ολοκληρωθεί η διαδικασία παροχής ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση. Οι τόνοι θα είναι υψηλοί, όπως φάνηκε και χθες, κατά την πρώτη μέρα συζήτησης της πρότασης που κατέθεσε η κυβέρνηση, αν και υπάρχει ένας δεδομένος «ελέφαντας στο δωμάτιο», εντός της Ολομέλειας: η Συμφωνία των Πρεσπών.

Εν γένει, πάντως, οι τοποθετήσεις των πολιτικών αρχηγών-πλην του Πάνου Καμμένου που απουσίαζε και εθεάθη σε ψαροταβέρνα στο Μικρολίμανο-ήταν τροχιοδεικτικές για την ένταση της αντιπαράθεσης που αναμένεται και σήμερα. Γιατί, για παράδειγμα, μπορεί ο πρωθυπουργός να αναφέρθηκε στο έργο της κυβέρνησής του ως τώρα και στην ανάγκη ολοκλήρωσής του, αλλά, την ίδια ώρα, μίλησε για «πολιτική αγυρτεία», σχολιάζοντας την αντιπολιτευτική τακτική της ΝΔ ως προς τις Πρέσπες, ενώ αποδόμησε και τη ρητορική περί πολιτικής ανταλλαγής και κυβέρνησης-κουρελού. Με τη σειρά του, χθες, ο κ. Μητσοτάκης επέμεινε στη λογική των πολιτικών ανταλλαγμάτων, αλλά και στα περί «εικονικού διαζυγίου» ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.

Εντύπωση, δε, προκάλεσε και η αντιπαράθεση γύρω από το πρόσωπο του νέου υπουργού Άμυνας Βαγγέλη Αποστολάκη, ο οποίος κατονομάστηκε ως ο νέος ΥΠΕΘΑ ενώ ήταν ακόμα εν ενεργεία, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να κατηγορεί την κυβέρνηση ότι αυτό είχε να γίνει από την εποχή…Σπαντιδάκη, στις απαρχές της Χούντας, διασαφηνίζοντας, βεβαίως, ότι δεν εξισώνει τον κ. Αποστολάκη με τον κ. Σπαντιδάκη, αλλά στηλιτεύει την πρακτική του κ. Τσίπρα. Βεβαίως, ο κ. Τσίπρας επανήλθε, καταλογίζοντας πολιτικό ατόπημα στον κ. Μητσοτάκη και υπεραμυνόμενος σε υψηλούς τόνους του δημοκρατικού φρονήματος και την ορθότητα της επιλογής του κ. Αποστολάκη.

Βεβαίως, από τη στιγμή που είναι σαφές ότι 151 ψήφοι υπάρχουν, το ερώτημα είναι τι μέλλει γενέσθαι με τη Συμφωνία των Πρεσπών που θα έρθει άμεσα στη Βουλή. Ο κ. Μητσοτάκης, μάλιστα, ήταν σαφής χθες, λέγοντας ότι «ναι» στην κυβέρνηση σήμερα θα σημαίνει και «ναι» στις Πρέσπες, είτε κάποιοι βουλευτές ψηφίσουν είτε όχι, γιατί θα δίνουν έτσι τη νομιμοποίηση στο Μαξίμου να πάει και να αναζητήσει εναλλακτικές πλειοψηφίες. Επειδή, όμως, οι τοποθετήσεις των βουλευτών των ΑΝΕΛ είναι λίγο έως πολύ σαφείς, το ερώτημα που πλανάται είναι τι θα κάνει το Ποτάμι.

Ο αντιπρόεδρος του Ποταμιού Γιώργος Μαυρωτάς, χθες, άφησε ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα, λέγοντας ότι έχει αλλάξει το «πολιτικό πλαίσιο» γύρω από τη Συμφωνία, παρά τη θετική διάθεση του Ποταμιού. Την Πέμπτη, δε, θα συνεδριάσει το Πολιτικό Συμβούλιο του κόμματος, προκειμένου να καθορίσει τη στάση του, όμως, όπως φαίνεται, τα δεδομένα έχουν αλλάξει. Με άλλα λόγια, η μονοσήμαντη υπερψήφιση της Συμφωνίας των Πρεσπών, ενώ έχει προηγηθεί ένα «όχι» σε διαδικασία εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση, θεωρείται εσχάτως λιγότερο πιθανό, με άλλα σενάρια να προκύπτουν. Μεταξύ αυτών ένα «παρών» από το Ποτάμι ή ακόμα και αποχώρηση από την αίθουσα, την ώρα της ψηφοφορίας για τις Πρέσπες.

Το ζήτημα για την κυβέρνηση, όπως εμμέσως το έθεσε χθες ο Πρόεδρος της Βουλής, είναι ότι, ακόμα και αν δεν είναι τυπική υποχρέωση η κύρωση της Συμφωνίας με 151 ψήφους, πολιτικοί είναι οι λόγοι που υπαγορεύουν την κύρωσή της με αυτό τον αριθμό. Συνεπώς, η ψήφος του Ποταμιού είναι απολύτως κρίσιμη για την επιδίωξη αυτή.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider