Το θέμα της προστασίας της α’ κατοικίας από τους πλειστηριασμούς, τα ισοδύναμα που θα αντικαταστήσουν τον ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση, οι αλλαγές που ζητούν οι θεσμοί στη ρύθμιση των 100 δόσεων και οι παρεμβάσεις στην τιμολόγηση των φαρμάκων βρέθηκαν στο επίκεντρο της τετράωρης τηλεδιάσκεψης που είχαν στο υπουργείο Οικονομικών με τους θεσμούς ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης.

Το Σαββατοκύριακο αναμένεται αυξημένη κινητικότητα, καθώς θα επιδιωχθεί γεφύρωση θέσεων με πολιτικές παρεμβάσεις, ώστε την Κυριακή να συγκληθεί το Euro Working Group για να καταρτίσει μια θετική έκθεση προόδου εν όψει του Eurogroup της Δευτέρας.

Για την ώρα είναι άγνωστο τι θα ισχύσει με την δόση των 2 δισ. ευρώ, η οποία απομακρύνεται διαρκώς όσο οι αποκλίσεις παραμένουν.

Οι πλειστηριασμοί έχουν αναδειχθεί σε μεγάλο εμπόδιο, καθώς ΔΝΤ, ΕΕ, ΕΚΤ και ESM ζητούν η αξία της προστατευόμενης κατοικίας να είναι στις 120.000 ευρώ, ενώ η ελληνική πλευρά ξεκινά από τις 200.000 ευρώ. Οι δανειστές δε επιμένουν ότι δεν πρέπει να προστατεύονται ζευγάρια με εισόδημα μεγαλύτερο από 13.917 ευρώ, ενώ η κυβέρνηση επιμένει ότι η προστασία θα πρέπει να αφορά οικογενειακό εισόδημα από 32.000 ευρώ και κάτω.

Πρόβλημα έχει προκύψει με τη ρύθμιση των 100 δόσεων και ειδικά με το πότε οι οφειλέτες θα χάνουν τη ρύθμιση. Οι πιστωτές διεκδικούν την αποβολή των οφειλετών από τη ρύθμιση από την πρώτη ημέρα καθυστέρησης και ζητούν την τροποποίησης της διάταξης που ψηφίστηκε πρόσφατα από τη Βουλή και η οποία προβλέπει ότι αποβάλλονται από τη ρύθμιση των 100 δόσεων όσοι δεν ρυθμίσουν καθυστερημένη δόση εντός 30 ημερών.

Τέλος, για τα ισοδύναμα που θα αντικαταστήσουν τον ΦΠΑ στην εκπαίδευση η πρόταση της ελληνικής πλευράς είναι η επιβολή τέλους 5 λεπτών ανά στήλη στα παιχνίδια του ΟΠΑΠ και η αδειοδότηση εταιρειών στοίχηματισμού έναντι συγκεκριμένου τιμήματος. Δεν έχει όμως ξεκαθαριστεί το εάν οι δανειστές αποδέχονται τη δημοσιονομική απόδοσης του μέτρου.

Θανάσης Κουκάκης