Μοσκοβισί σε insider.gr: Πρόοδος στις διαπραγματεύσεις για την Ελλάδα

Βάσω Αγγελέτου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Μοσκοβισί σε insider.gr: Πρόοδος στις διαπραγματεύσεις για την Ελλάδα

Ανταπόκριση από Ουάσιγκτον

Πρόοδο στις διαπραγματεύσεις για την Ελλάδα διαπιστώνει ο Ευρωπαίος επίτροπος Πιερ Μοσκοβισί, όπως επιβεβαίωσε στο insider.gr στην περιθώριο της Συνόδου του ΔΝΤ στην Ουάσιγκτον το Σάββατο.

Ερωτηθείς για την εξέλιξη των συνομιλιών μεταξύ Ευρωπαίων δανειστών και ΔΝΤ, ο Επίτροπος δήλωσε ότι «προχωρούν προς μια κατεύθυνση συνεργασίας», δίνοντας έναν αισιόδοξο τόνο εν μέσω χαμηλών προσδοκιών για λήψη αποφάσεων σχετικά με την Ελλάδα στην Ουάσιγκτον.

Ενδεικτικό του υποτονικού κλίματος που επικρατεί στη Σύνοδο είναι ότι στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στις 20:45 (ώρα Ελλάδος) η διευθύντρια του Ταμείου, Κριστίν Λαγκάρντ, δεν αναφέρθηκε καθόλου στο ελληνικό ζήτημα καθώς, όπως εξήγησαν οι συνεργάτες της, «δεν υπάρχει κάτι καινούργιο».

Εν τω μεταξύ, τα μηνύματα παραμένουν αντικρουόμενα στην Ουάσιγκτον, καθώς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο από τη μία εναρμονίζει τις εκτιμήσεις του για τα πρωτογενή πλεονάσματα με αυτές των Ευρωπαίων δανειστών, αλλά ταυτόχρονα προειδοποιεί ότι τα χρονικά περιθώρια εξαντλούνται για τη συμμετοχή του Ταμείου στο πρόγραμμα δια στόματος Πάουλ Τόμσεν.

Παρότι ο διευθυντής του ευρωπαϊκού τομέα του ΔΝΤ επανέλαβε ότι είναι σημαντικό να συμμετέχει το Ταμείο σε μια συμφωνία για το ελληνικό χρέος, υπογράμμισε ότι οι αποφάσεις πρέπει να ληφθούν άμεσα γιατί διαφορετικά δεν έχει νόημα να ενεργοποιηθεί το πρόγραμμα λίγους μήνες πριν την ολοκλήρωση του προγράμματος του ESM τον Αύγουστο.

Στη συνέντευξη Τύπου την Πέμπτη, η Λαγκάρντ δήλωσε -για πρώτη φορά- ότι ήδη οι αγορές αντιμετωπίζουν την Ελλάδα πολύ πιο ευνοϊκά σε σύγκριση με το παρελθόν και ότι είναι πρόθυμες να τη δανείσουν με καλούς όρους. Η δήλωση αυτή θα μπορούσε κατά πολλούς να ερμηνευτεί ως μια προσπάθεια του Ταμείου να αποσυνδέσει τη βιώσιμη έξοδο της Ελλάδας στις αγορές με τη «σφραγίδα βιωσιμότητας» που θα παρέχει η συμμετοχή του στο ελληνικό πρόγραμμα.

Σε κάθε περίπτωση, η αίσθηση που επικρατεί στην Ουάσιγκτον είναι ότι, παρά τα εύσημα που έχει συγκεντρώσει η Ελλάδα από τους δανειστές, δεν αναμένεται να ληφθούν αποφάσεις το προσεχές διάστημα, πιθανότατα ούτε στη συνεδρίαση του Ecofin στη Σόφια. Την ίδια ώρα, όμως, η κλεψύδρα για την ένταξη του ΔΝΤ αδειάζει.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider