Ως έναν από τους κύριους μοχλούς ανάπτυξης της χώρας που θα συμβάλλουν στην έξοδο από την κρίση περιέγραψε τον πολιτισμό, η πρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών και πρόεδρος της Εθνικής Τράπεζας, Λούκα Κατσέλη, στην εκδήλωση «Επενδύοντας στον Πολιτισμό» που διοργάνωσε το ΕλληνοΑμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο και οι Διεθνείς Σχέσεις Πολιτισμού.

Κατά την ομιλία της υπογράμμισε πως μεγάλη πρόκληση αποτελεί η δημιουργία χρηματοδοτικών εργαλείων, με την τεχνογνωσία και την εμπειρία άλλων τομέων που θα συμβάλλουν στο να αποκτήσουν πρόσβαση σε χρηματοδότηση φορείς και άτομα από το χώρο του πολιτισμού.

«Χρειάζεται πρωτίστως ενίσχυση της ικανότητας των πολιτιστικών και δημιουργικών επιχειρήσεων να σκέφτονται και να δραστηριοποιούνται με όρους βιωσιμότητας», ανέφερε η κ. Κατσέλη, ενώ τόνισε ότι και οι τράπεζες πρέπει να αποκτήσουν την εμπειρία που απαιτείται για να αναλύουν ορθά τους ειδικούς κινδύνους και τις ευκαιρίες που συνδέονται με τον τομέα αυτόν.

Η κ. Κατσέλη επεσήμανε ότι η Εθνική Τράπεζα, με το πολυδιάστατο πρόγραμμα Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης, τη σημαντική συλλογή εξαιρετικών έργων τέχνης που διαθέτει, το ανεκτίμητο ιστορικό αρχειακό της υλικό, πρωτοβουλίες όπως ο διαγωνισμός «Καινοτομία & Τεχνολογία», αλλά και φορείς όπως το Μορφωτικό Ίδρυμα (ΜΙΕΤ), στηρίζει την πολιτιστική δημιουργία και επιχειρηματικότητα και συμβάλει ενεργά στα πολιτιστικά δρώμενα της χώρας μας.

Στην εκδήλωση συμμετείχε, επίσης ως ομιλητής και ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων Werner Hoyer.