Φορολογικά βάρη έξι δισ. κρύβει ο Δεκέμβριος

Χρήστος Ζιώτης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Φορολογικά βάρη έξι δισ. κρύβει ο Δεκέμβριος

Χωρίς δώρο αλλά από τα γκισέ της Εφορίας θα περάσουν και αυτό τον Δεκέμβριο χιλιάδες μισθωτοί και συνταξιούχοι προκειμένου να καταβάλλουν περίπου 6 δισ. ευρώ για τις υποχρεώσεις τους.

Από ότι φαίνεται η φετινή χρόνια θα κλείσει «χωρίς ανάσα» για τους φορολογούμενους καθώς μέχρι το τέλος του Δεκεμβρίου - ο οποίος πλέον έχει περάσει στη συλλογική λήθη ως μήνας του 14ου μισθού - θα πρέπει να καλύψουν υποχρεώσεις περίπου 6 δισ. ευρώ. Τουλάχιστον το υπουργείο Οικονομικών από την πλευρά του θα καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια προκειμένου να συγκεντρώσει το ποσό αυτό μέχρι τέλος του έτους προκειμένου ο φετινός Προϋπολογισμός να κλείσει χωρίς αποκλίσεις. Όπως προκύπτει από τα στοιχεία που ανακοίνωσε την Τρίτη το υπουργείο Οικονομικών η τρύπα των εσόδων μέχρι το τέλος του έτους αγγίζει τα περίπου 8,1 δισ. ευρώ, καθώς τα έσοδα στο 11μηνο άγγιξαν τα 45 δισ. ευρώ, ενώ μέχρι το τέλος του έτους θα πρέπει να συγκεντρωθούν 53 δισ. ευρώ.

Όμως ένα μέρος των εσόδων είναι πιθανόν να καλυφθεί από τη μεταφορά κερδών των ελληνικών ομολόγων που διακρατούν οι κεντρικές τράπεζες του Ευρωσυστήματος. Το ποσό αυτό ανέρχεται σε περίπου 1,9 δισ. ευρώ. Τα κέρδη αυτά (τα περίφημα ANFAs, η εκταμίευση των οποίων βρίσκεται σε εκκρεμότητα) παρόλο που ελαφρύνουν ελαφρώς το φορολογικό φορτίο, το τελευταίο παραμένει δυσβάστακτο. Και τούτο διότι μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου θα πρέπει να εισπραχθούν τα τέλη κυκλοφορίας, μια ακόμη δόση του ΕΝΦΙΑ, ο φόρος εισοδήματος νομικών προσώπων, η αναδρομική αύξηση της προκαταβολής φόρο για τα κέρδη του 2016 αλλά και προσαυξημένη δόση της ρύθμισης των ληξιπρόθεσμων οφειλών λόγω της αύξησης του επιτοκίου.

Στα φορολογικά βάρη θα πρέπει να προστεθούν και οι δαπάνες που καταβάλουν επιχειρήσεις και νοικοκυριά για την εξυπηρέτηση του χρέους τους των 200 δισ. ευρώ στις τράπεζες. Οι μηνιαίες δόσεις παρά τις υποτιθέμενες διευκολύνσεις των τραπεζών απορροφούν ένα ολοένα και μεγαλύτερο κομμάτι του εισοδήματος κυρίως των νοικοκυριών εκείνων που ακόμη δεν έχουν «κοκκινίσει» τα δάνειά τους. Περίπου το 40% των στεγαστικών δανείων βρίσκονται σε καθυστέρηση, ενώ το ποσοστό στα καταναλωτικά δάνεια ξεπερνά το 54%. Η επιμήκυνση του δανείου που προσφέρουν κατά κύριο λόγο οι τράπεζες «κουκουλώνει» το πρόβλημα καθώς στην ουσία προσθέτουν νέο χρέος σε νοικοκυριά που θεωρούνται ήδη υπερχρεωμένα (εξαιτίας της δραματικής μείωσης του εισοδήματος τους).

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider