«Μέχρι την Παρασκευή αναμένεται η έγκριση της υποδόσης του 1 δισ. ευρώ. Ήδη η Eλλάδα έχει ολοκληρώσει σχεδόν το 50% των προαπαιτούμενων που συμφωνήθηκαν με τους πιστωτές της, προκειμένου να λάβει την επόμενη υποδόση του 1 δισ. ευρώ και να νομοθετήσει τα υπόλοιπα προαπαιτούμενα την Τρίτη», δήλωσε ανώτατος αξιωματούχος της ευρωζώνης στο Reuters.

Σύμφωνα με πλήροφορίες, κάποια θέματα που παραμένουν σε εκκρεμότητα αναμένεται να «κλειδώσουν» εντός της ημέρας και να κατατεθούν στη Βουλή προκειμένου να ψηφιστούν μαζί με το κύριο πακέτο των προαπαιτούμενων έως το βράδυ της Τρίτης. 

Οι δανειστές έχουν συνδέσει την καταβολή της δόσης με την υιοθέτηση 13 μεταρρυθμίσεων και η πρόοδος της υιοθέτησης των μεταρρυθμίσεων αυτών αποτέλεσε το θέμα συζήτησης των υφυπουργών οικονομικών της ευρωζώνης την Παρασκευή.
Στις μεταρρυθμίσεις περιλαμβάνονται οι ιδιωτικοποιήσεις καθώς και φορολογικά και διαρθρωτικά μέτρα, τα «κόκκινα» δάνεια και οι αλλαγές στη δημόσια διοίκηση.

«Επτά από τις 13 μεταρρυθμίσεις έχουν μέχρι τώρα ολοκληρωθεί», ανέφερε ο ευρωπαίος αξιωματούχος, ο οποίος δεν θέλησε να κατονομαστεί. 

«Όλες οι υπόλοιπες αναμένεται να υιοθετηθούν από το Ελληνικό κοινοβούλιο το βράδυ της Τρίτης. Μια έκθεση συμμόρφωσης από τους θεσμούς που εκπροσωπούν τους πιστωτές θα ακολουθήσει την Τετάρτη», συμπλήρωσε.

Μετά τη δημοσιοποίηση της έκθεσης, οι υφυπουργοί οικονομικών της ευρωζώνης, οι οποίοι απαρτίζουν και το διοικητικό συμβούλιο του Ταμείου διάσωσης της ευρωζώνης, θα πραγματοποιήσουν τηλεδιασκέψεις στο τέλος της εβδομάδας προκειμένου να δώσουν το «πράσινο φως» για την εκταμίευση της δόσης, σημείωσε ο αξιωματούχος.

Ειδικότερα στόχος είναι την Τετάρτη να συνεδριάσει το EuroWorking Group για να δώσει το «πράσινο φως» για την υποδόση, και έως την Παρασκευή να έχει εκταμιευθεί το 1 δισ. ευρώ.