Eurobank: Ανοδικά το εμπορικό έλλειμμα, πτωτικά η μεταποίηση

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Eurobank: Ανοδικά το εμπορικό έλλειμμα, πτωτικά η μεταποίηση

H διεύρυνση του εμπορικού ελλείμματος τον Οκτώβριο, η συνεχιζόμενη συρρίκνωση της μεταποιητικής δραστηριότητας, καθώς και οι οριακές μεταβολές σε επίπεδο πληθωρισμού (Νοέμβριος) και ανεργίας (Σεπτέμβριος) είναι μερικά από τα πιο πρόσφατα μακροοικονομικά στοιχεία, στα οποία στέκεται στο τελευταίο εβδομαδιαίο τεύχος της, υπό τον τίτλο «7 Ημέρες Οικονομία» η Eurobank.

Όπως τονίζει, ύστερα από πέντε συναπτούς μήνες αύξησης -σε όρους ετήσιας μεταβολής- του εμπορικού ισοζυγίου (στοιχεία εμπορευματικών συναλλαγών ΕΛ.ΣΤΑΤ.), τον Οκτώβριο 2015 σημειώθηκε μείωση (διεύρυνση του ελλείμματος) -303,93 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με τους αναλυτές, η εξέλιξη αυτή οφείλεται κυρίως στις αυξημένες αγορές πλοίων από τρίτες χώρες. Επιπλέον, σε όρους περιόδου Ιανουαρίου-Οκτωβρίου 2015, το εμπορικό ισοζύγιο κατέγραψε ετήσια αύξηση 2,74 δισ. ευρώ.

Στο μεταξύ, η ετήσια ποσοστιαία μεταβολή του εθνικού και του εναρμονισμένου δείκτη τιμών καταναλωτή (ΔΤΚ) κινήθηκε σε αρνητικά επίπεδα για 33ο συνεχή μήνα (Μάρτιος 2013-Νοέμβριος 2015). Πιο αναλυτικά, ο πληθωρισμός με βάση τον εθνικό ΔΤΚ διαμορφώθηκε στο -0,74% ενώ με βάση τον ΕνΔΤΚ στο -0,12% το Νοέμβριο 2015. Για τον ίδιο μήνα ο πληθωρισμός με βάση τον ΕνΔΤΚ χωρίς την επίδραση των φόρων ήταν -2,0%.

Μικρή πτώση -σε όρους μηνιαίας μεταβολής – κατέγραψε το ποσοστό ανεργίας το Σεπτέμβριο 2015. Διαμορφώθηκε στο 24,62% από 24,69% τον Αύγουστο και από 26,09% τον αντίστοιχο μήνα του προηγούμενου έτους. Επιπρόσθετα ο αριθμός των ανέργων ήταν 1.184 χιλ άτομα (-68,81 χιλ σε όρους ετήσιας μεταβολής), των απασχολούμενων 3.627 χιλ άτομα (+75,86 χιλ) και του εργατικού δυναμικού 4.811 χιλ άτομα (+7,06 χιλ).

Σύμφωνα με τα μη εποχικά διορθωμένα στοιχεία (ΜΕΔΣ) ο δείκτης βιομηχανικής παραγωγής σημείωσε ετήσια μεταβολή -1,88% (-1,65% με βάση τα εποχικά διορθωμένα στοιχεία) τον Οκτώβριο 2015. Σε όρους μηνιαίας μεταβολής καταγράφηκε πτώση -1,18%.

Σε ό,τι αφορά τις κύριες ομάδες βιομηχανικών κλάδων, η υψηλότερη συρρίκνωση σημειώθηκε στα κεφαλαιουχικά αγαθά (-15,5%) ενώ στα μη διαρκή καταναλωτικά αγαθά παρατηρήθηκε οριακή αύξηση 0,3%.

Ο κύριος εποχικά προσαρμοσμένος Δείκτης Υπευθύνων Προμηθειών της Markit για τον τομέα της μεταποίησης στην Ελλάδα (Purchasing Managers’ Index – PMI) αυξήθηκε στις 48,1 μονάδες τον Νοέμβριο από 47,3 μονάδες τον Οκτώβριο, υποδεικνύοντας συνεχιζόμενη συρρίκνωση στον τομέα μεταποίησης στην Ελλάδα.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider