Eurogroup: Οδικός χάρτης με μεταρρυθμίσεις – Πρόκληση για τη 10η ελληνική αξιολόγηση

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Eurogroup: Οδικός χάρτης με μεταρρυθμίσεις – Πρόκληση για τη 10η ελληνική αξιολόγηση

Εύσημα για την «καλή πρόοδο» στην πορεία των μεταρρυθμίσεων έλαβε η Ελλάδα κατά την καθιερωμένη συνέντευξη τύπου από τον πρόεδρο του Eurogroup Π. Ντόναχιου, αναφερόμενος και σε «μια πολύ εμπεριστατωμένη και περιεκτική παρουσίαση» που έκανε ο υπουργός οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας.

Στις δηλώσεις που έγιναν από κοινού με τους κ.κ. Πάολο Τζεντιλόνι και Κλάους Ρέγκλινγκ έγινε και αναφορά και στα μέτωπα που παραμένουν.

Ο Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων της Κομισιόν και ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) εστίασαν στην πορεία των μεταρρυθμίσεων που υλοποιεί η Αθήνα εν μέσω της κρίσης του κορονοϊού και αναφέρθηκαν στα επόμενα βήματα που καλείται να υλοποιήσει η ελληνική κυβέρνηση.

Ειδικότερα, ο Πάολο Τζεντιλόνι, σημείωσε πως η συνεργασία με τις ελληνικές αρχές συνεχίζεται, εν όψει και της 10 μεταμνημονιακής αξιολόγησης που αναμένεται το Μάιο, με τον ίδιο να κάνει λόγο για για ένα οδικό χάρτη που έχει συμφωνηθεί με την ελληνική κυβέρνηση και ο οποίος περιλαμβάνει 4-5 βασικά ζητήματα.

Το πτωχευτικό πλαίσιο, το χρονικό πλαίσιο για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δημόσιου, την απλούστευση των επενδύσεων, το νέο εργασιακό νόμο και τις μεταρρυθμίσεις στο χώρο της Δικαιοσύνης.

«Γνωρίζω πως αυτά τα θέματα αποτελούν ισχυρή δέσμευση των ελληνικών αρχών, ιδιαίτερα εν μέσω της κρίσης και πως η Ελλάδα, όπως και όλη η ΕΕ, δεν έχει εξέλθει της κρίσης, παρά το ότι η ύφεση της ελληνικής οικονομίας για το 2020 ήταν μικρότερη από τις επίσημες προβλέψεις.

Ωστόσο, η κατάσταση είναι δύσκολη και ο οδικός χάρτης στον οποίο έχουμε συμφωνήσει παρουσιάζει προκλήσεις.

Πάντως, παραμένουμε αισιόδοξοι για το ότι η ελληνική κυβέρνηση θα καταφέρει να υλοποιήσει το οδικό χάρτη στον οποίο έχουμε συμφωνήσει» συμπλήρωσε ο κ. Τζεντιλόνι.

Από την πλευρά του, ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας, Κλάους Ρέγκλινγκ, ανέφερε ότι «μπορώ να επιβεβαιώσω πως οι συζητήσεις συνεχίζονται. Υπάρχουν αρκετά ζητήματα, όχι μόνο τα θέματα που σημειώθηκαν στην ερώτηση (σσ. το ζήτημα του πτωχευτικού κώδικα).

Γι αυτό και οι συζητήσεις συνεχίζονται. Η 10η έκθεση θα αφορά θέματα σχετικά με το δημόσιο χρέος, ενώ η 9η έκθεση ήταν ενδιάμεση έκθεση. Γι αυτό όλες οι πλευρές θέλουν να έρθουν σε μια συμφωνία και δεδομένης της καλής συνεργασίας με τις ελληνικές αρχές θα είναι εφικτό να καταλήξουμε σε μια συμφωνία» πρόσθεσε ο επικεφαλής του ESM.

Επιμέλεια: Αλέξανδρος Βέλμαχος

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider