Στην Επιστρεπτέα 7 και κλειστές εταιρείες με αύξηση τζίρου το 2020 - Τον Μάιο το μέτρο δαπανών- Επιδότηση έως 57,5% για Επιστρεπτέα 1,2,3

Δήμητρα Καδδά
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Στην Επιστρεπτέα 7 και κλειστές εταιρείες με αύξηση τζίρου το 2020 - Τον Μάιο το μέτρο δαπανών- Επιδότηση έως 57,5% για Επιστρεπτέα 1,2,3
Πλέγμα προστασίας απασχόλησης έως το τέλος του 2021 μέσα από το μέτρο δαπανών, τον Μάιο η ενεργοποίηση. Το έμμεσο δάνειο για πληρωμή νέων οφειλών. Τα κριτήρια συμμετοχής στα μέτρα των 2,5 δισ. ευρώ.

Το «πέπλο» μέτρων στήριξης 2,5 δισ. ευρώ το οποίο επιχειρεί να προστατέψει τουλάχιστον 325.000 εταιρείες και 600.000 θέσεις εργασίας έως τον Αύγουστο ή ακόμη και έως το τέλος το τέλος του 2021 ανακοίνωσε σήμερα η κυβέρνηση. Σύμφωνα με τα στελέχη του υπουργείου Οικονομικών που εξειδίκευσαν τα μέτρα των 2,5 δισ. ευρώ, η πρώτη κίνηση είναι η Επιστρεπτέα 7 που θα μοιράσει 1 δισ. ευρώ με μεγάλη αλλαγή την παράταση της υποχρέωσης διατήρησης των θέσεων εργασίας έως και τον Αύγουστο αλλά και με «ατού» το δικαίωμα συμμετοχής εταιρειών με αύξηση τζίρου το 2020 αν τελούν σε αναγκαστικά μέτρα. Θα τρέξει τον Απρίλιο μαζί με το Γέφυρα 2.

Τον Μάιο θα ενεργοποιηθεί η αναδρομική αύξηση έως 57,7% στο σκέλος της επιδότησης στις Επιστρεπτέες 1,2, και 3, μαζί με το νέο δικαίωμα λήψης έμμεσου δανείου από το κράτος ίσο με το 35% του σκέλους του ποσού που θα πρέπει να αποπληρωθεί, ως ένα πιστωτικό για την κάλυψη νέων φορολογικών και ασφαλιστικών οφειλών. Δεν αποκλείεται και 8ος κύκλος Επιστρεπτέας.

Τον Μάιο θα ξεκινήσει και το μέτρο επιδότησης παγίων δαπανών μέσω πίστωσης για οφειλές προς την εφορία και τα ταμεία που εκτιμάται ότι μπορεί να καλύψει τουλάχιστον 25.000 επιχειρήσεις με πολύ περισσότερους εργαζόμενους. Θα δεσμεύονται για τη διατήρηση των θέσεων εργασίας που είχαν τον Μάιο (ή όταν ενταχθούν στη δράση), έως το τέλος του 2021.

Πηγές του υπουργείου Οικονομικών διευκρίνιζαν ότι ακόμα δεν έχει ξεκαθαρίσει το τοπίο για τον Απρίλιο και για τα μέτρα στήριξης που θα τρέξουν για να καλύψουν τις απώλειες μετά το πρώτο 3μηνο. Προανήγγειλαν μελέτες που θα κοινοποιηθούν την άλλη εβδομάδα και δείχνουν πως η Ελλάδα είναι πάνω από το μέσο όρο των κρατών μελών της ΕΕ στο σκέλος των δημοσιονομικών.

Επιστρεπτέα Προκαταβολή 7

Η Επιστρεπτέα Προκαταβολή 7 θα απαιτεί πτώση τζίρου 20% κατά το 1ο τρίμηνο του έτους. Αναζητείται λύση για τον τζίρο του Μαρτίου του 2020 που είχε υποστεί πλήγμα λόγω πανδημίας με μία λύση τον υπολογισμό μόνο βάση πρώτου 2μήνου ή εναλλακτικά με την «ελευθερία» στις εταιρείες να επιλέξουν ποιοι μήνες τις «βολεύουν» (σ.σ. μία εποχική εταιρεία που άνοιξε ρον Μάρτιο πιθανίον να το προτιμήσει αν δεν είχε περιορισμούς). Οι τελικές αποφάσεις θα ανακοινωθούν το επόμενο διάστημα.

Θα δοθεί τον μήνα Απρίλιο. Θα συνυπολογιστεί και πάλι ο Ιανουάριος (με βάση τον οποίον δόθηκε η Επιστρεπτέα 6), αντισταθμίζοντας στον μαθηματικό τύπο το αντίστοιχο ποσό για όσους έλαβαν ενίσχυση για τον Ιανουάριο.

Μεγάλη αλλαγή είναι η δυνατότητα στήριξης πληττόμενων με αύξηση τζίρου. Αναλυτικά, οι επιχειρήσεις που έχουν κάνει έναρξη πριν την 1η Ιανουαρίου 2018 και δεν άνοιξαν υποκατάστημα από την 1η Οκτωβρίου 2019 έως τις 31 Δεκεμβρίου 2020, θα πρέπει να μην έχουν αύξηση τζίρου το 2020 σε σχέση με το 2019. Ο συγκεκριμένος όρος, που εισήχθη για πρώτη φορά στην Επιστρεπτέα 6, είναι απαραίτητος, ώστε να διανεμηθούν οι πεπερασμένοι πόροι δίκαια και στοχευμένα σε όσους πλήττονται περισσότερο και για μεγαλύτερη διάρκεια. Ωστόσο, ο συγκεκριμένος όρος δεν θα ισχύσει για τις επιχειρήσεις στις οποίες έχουν υποβληθεί περιοριστικά μέτρα και πλήττονται άμεσα, βάσει ΚΑΔ (σε αυτές συμπεριλαμβάνεται το λιανεμπόριο, η εστίαση, ο τουρισμός, ο αθλητισμός, ο πολιτισμός, οι μεταφορές, τα γυμναστήρια, τα κομμωτήρια, τα καταστήματα ΟΠΑΠ, οι σχολές οδηγών και λοιποί κλάδοι για τους οποίους ισχύουν περιοριστικά μέτρα σήμερα).

Επίσης το 50% της ενίσχυσης δεν θα επιστρέφεται, υπό τον όρο διατήρησης του αριθμού των εργαζομένων έως το τέλος Αυγούστου 2021 (αντί για Ιούνιο που ίσχυε στην Επιστρεπτέα 6). Επιπλέον, το υπόλοιπο 50% θα επιστραφεί σε 60 δόσεις από το 2022 (αντί για 48).
Απαιτείται και πάλι μείωση τζίρου 20% (την περίοδο Ιανουάριος-Μάρτιος 2021, σε σχέση με την περίοδο αναφοράς) και ελάχιστος τζίρος αναφοράς 600 ευρώ (που αντιστοιχεί σε 3 μήνες).

Διευρύνεται ώστε να συμπεριληφθούν οι νέες επιχειρήσεις στους άμεσα πληττόμενους κλάδους που έκαναν έναρξη εργασιών από τον Δεκέμβριο 2019 έως και τον Ιανουάριο 2021 και οι οποίες έχουν αποκλειστεί σε κάποιον από τους δύο προηγούμενους κύκλους της Επιστρεπτέας. Αυτές οι επιχειρήσεις θα είναι επιλέξιμες, ανεξαρτήτως τζίρου.

Το ύψος της ενίσχυσης για τις ατομικές επιχειρήσεις χωρίς εργαζόμενους και χωρίς ταμειακή που πληρούν τα κριτήρια θα είναι ίσο με 1.000 ευρώ. Το ύψος ενίσχυσης για τα νομικά πρόσωπα και τις λοιπές ατομικές επιχειρήσεις, θα είναι κατ’ ελάχιστο 1.000 ευρώ και μπορεί να φτάσει έως τις 100.000 ευρώ, ανάλογα με το ποσό που προκύπτει από τον μαθηματικό τύπο.

Θα υπάρχουν αυξημένα κατώτατα όρια για επιχειρήσεις στις οποίες έχουν επιβληθεί περιοριστικά μέτρα και πλήττονται άμεσα (οι οποίες αναφέρθηκαν ανωτέρω, συμπεριλαμβανομένου του λιανεμπορίου), 1.000 ευρώ χωρίς εργαζομένους, 2.000 ευρώ με έως 5 εργαζόμενους, 4.000 ευρώ με έως 20 εργαζόμενους και 8.000 ευρώ για άνω των 20 εργαζομένων. Δηλαδή, προβλέπεται αυξημένη ενίσχυση στο λιανεμπόριο, την εστίαση, τον τουρισμό, και γενικότερα στις επιχειρήσεις στις οποίες έχουν επιβληθεί περιοριστικά μέτρα, με αυξημένα κατώτατα όρια.

Το κόστος του μέτρου εκτιμάται σε περίπου 1 δισ. ευρώ.

Αναδρομική αλλαγή στην Επιστρεπτέα Προκαταβολή 1, 2, 3

Ορίζεται πως μέρος του 1ου, 2ου και 3ου κύκλου της Επιστρεπτέας Προκαταβολής δεν θα επιστραφεί, βάσει κριτηρίων για τις απώλειες που υπέστησαν οι επιχειρήσεις εντός του 2020. Ο υπολογισμός θα γίνει τον Μάιο.
Για όσες επιχειρήσεις είχαν κατά το έτος 2020 μείωση τζίρου τουλάχιστον 15%, σε σχέση με το 2019, δεν επιστρέφεται το 30%. Για όσες επιχειρήσεις είχαν κατά το έτος 2020 μείωση τζίρου τουλάχιστον 30%, σε σχέση με το 2019, δεν επιστρέφεται το 50%.

Για επιχειρήσεις που έχουν κάνει έναρξη μετά την 1η Ιανουαρίου 2018 ή άνοιξαν υποκατάστημα από την 1η Οκτωβρίου 2019 έως τις 31 Δεκεμβρίου 2020 δεν επιστρέφεται το 50%, ανεξαρτήτως του τζίρου έτους 2020. Απαραίτητη προϋπόθεση η διατήρηση θέσεων εργασίας όπως προβλεπόταν σε κάθε κύκλο της Επιστρεπτέας Προκαταβολής. Επιπλέον, ισχύει ο όρος ότι οι επιχειρήσεις που είχαν πάνω από 20 εργαζομένους και τους διατηρούν σύμφωνα με τα προβλεπόμενα σε κάθε ΚΥΑ, δεν επιστρέφουν το 40% ανεξαρτήτως τζίρου, εκτός εάν με βάση τα παραπάνω εντάσσονται στο πιο ευνοϊκό καθεστώς του 50%. Το δημοσιονομικό κόστος που θα επηρεάσει τον Προϋπολογισμό του 2021 εκτιμάται σε 570 εκατ. ευρώ, χωρίς ταμειακή εκταμίευση. Οι ωφελούμενοι από τα παραπάνω είναι περίπου 100.000 επιχειρήσεις, με 230.000 εργαζόμενους.

Νέο «δάνειο» και διεύρυνση των περιόδων αποπληρωμής Επιστρεπτέας

Παρατείνεται, για όλους τους κύκλους, η περίοδος αποπληρωμής από 40 σε 60 δόσεις, με πενταετή περίοδο αποπληρωμής από 31/1/2022 έως 31/1/2027.
Αλλά και δίνεται η δυνατότητα επιστροφής εφάπαξ του ποσού προς επιστροφή σε μία δόση έως το τέλος του έτους 2021, με έκπτωση 15% επί του επιστρεπτέου ποσού. Σε αυτήν την περίπτωση η επιδότηση αυξάνεται από το έως 50% σε έως 57%. Οι ωφελούμενοι υπολογίζονται σε περίπου 550.000 επιχειρήσεις με 800.000 εργαζόμενους.

Ένα νέο μέτρο είναι η δυνατότητα, για επιχειρήσεις με εργαζομένους που είχαν όλο το 2020 μείωση τζίρου τουλάχιστον 30% και δικαιούνται έκπτωση 50% στις Επιστρεπτέες 1 έως 3, να λάβουν το 35% του συνολικού ποσού των Επιστρεπτέων 1 έως 3 ως ένα πιστωτικό. Δηλαδή να λάβουν το δικαίωμα που έχει εμμέσως τη μορφή χαμηλότοκου κρατικού δανείου για να το χρησιμοποιήσουν για πληρωμή μελλοντικών φορολογικών και ασφαλιστικών οφειλών, που θα προκύψουν έως τα τέλη του 2021. Στη συνέχεια θα πρέπει να αποπληρωθεί το 100% της Επιστρεπτέας σε 60 δόσεις από 31/1/2022. Οι ωφελούμενοι από το εν λόγω μέτρο το οποίο θα επιλέξουν κυρίως εταιρείες με μεγάλα θέματα ρευστότητας εκτιμάται πως θα είναι τουλάχιστον 25.000 επιχειρήσεις που συμμετείχαν στις επιστρεπτέες 1 έως 3, έχουν εργαζόμενους και έχουν πτώση τζίρου μεγαλύτερη από 30%

Το ΥΠΟΙΚ εξηγεί πως το μέτρο αυτό αφορά οριακές θέσεις εργασίας που κινδυνεύουν να χαθούν, καθώς δίνει στις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις με εργαζομένους, που είναι σε δυσκολία και δεν έχουν πρόσβαση σε τραπεζικό δανεισμό, πρόσθετη ρευστότητα άμεσα, με τη μορφή του πιστωτικού που μπορούν να χρησιμοποιήσουν για τις άμεσες φορολογικές και ασφαλιστικές τους υποχρεώσεις. Έχει μεγάλη σημασία για επιχειρήσεις που έχουν μείνει χωρίς ρευστό μετά τη μακρά κρίση και ενώ είναι βιώσιμες έχουν δυσκολία στη φάση της επανεκκίνησης.

Θέσπιση νέου καθεστώτος στήριξης των επιχειρήσεων υπό τη μορφή επιδότησης επί των παγίων δαπανών.

Το νέο εργαλείο επιδότησης ποσοστού των παγίων δαπανών επιχειρήσεων, που πραγματοποιήθηκαν εντός του 2020, και δεν έχουν καλυφθεί από τις ενισχύσεις που έχουν δοθεί έως σήμερα θα τρέξει τον Μάιο. Στις πάγιες δαπάνες συμπεριλαμβάνονται:

• παροχές σε εργαζόμενους,
• ασφαλιστικές εισφορές αυτοαπασχολούμενων,
• ενέργεια,
• ύδρευση,
• τηλεπικοινωνίες,
• ενοίκια,
• λοιπά λειτουργικά έξοδα, και
• χρεωστικούς τόκους και συναφή έξοδα.

Είναι δαπάνες που αποτυπώνονται στο έντυπο Ε3. Το ποσό της ενίσχυσης προσδιορίζεται ως ποσοστό επί της διαφοράς των παγίων δαπανών που κατέβαλε η επιχείρηση, και των ενισχύσεων που έχει λάβει. Το ποσό θα προσδιοριστεί, αφού ολοκληρωθούν οι αιτήσεις των επιχειρήσεων, με βάση τον διαθέσιμο προϋπολογισμό του προγράμματος, ο οποίος και υπολογίζεται στα 500 εκατ. ευρώ.

Σκοπός του προγράμματος είναι η επιδότηση επιχειρήσεων που απασχολούν τουλάχιστον 1 εργαζόμενο, μέσω πιστωτικού που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για αποπληρωμή φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων έως και το τέλος του 2021. Το «αντάλλαγμα» είναι η διατήρηση των θέσεων εργασίας που θα έχει κατά την ένταξή του στο μέτρο μέχρι το τέλος του έτους.

Το κόστος του μέτρου εκτιμάται, αρχικά, στα 500 εκατ. ευρώ και υπολογίζεται να καλύψει περίπου 25.000 εταιρείες με πολύ μεγαλύτερο όμως αριθμό εργαζομένων. Η στήριξη δεν αφορά επιχειρήσεις που ήταν ήδη προβληματικές το 2019, με την εξαίρεση, όμως, των πολύ μικρών ή μικρών επιχειρήσεων.
Η επιχείρηση θα έχει το δικαίωμα να επιλέξει το ποσό της ενίσχυσης που θέλει να κατανείμει για την πληρωμή φορολογικών οφειλών και το ποσό που θέλει να χρησιμοποιήσει για την πληρωμή ασφαλιστικών οφειλών.

Οι επιχειρήσεις που θα είναι επιλέξιμες θα πρέπει να πληρούν σωρευτικά τα εξής:

• Να ανήκουν σε πληττόμενους κλάδους.
• Να απασχολούν τουλάχιστον έναν εργαζόμενο με εξαρτημένη σχέση εργασίας πλήρους απασχόλησης.
• Να έχουν υποβάλλει όλες τις περιοδικές δηλώσεις ΦΠΑ και τις δηλώσεις Ε3 για την περίοδο που υποχρεούνται.
• Nα παρουσιάζουν ζημιά προ φόρων τουλάχιστον 30% είτε σε σχέση με τα ακαθάριστα έσοδά τους, είτε σε σχέση με τα συνολικά έξοδά τους για το 2020.
• Να παρουσιάζουν πτώση τζίρου τουλάχιστον 30% το 2020 σε σχέση με το 2019. Ειδική πρόβλεψη, ωστόσο, θα υπάρχει για τις νέες επιχειρήσεις και τις επιχειρήσεις που απέκτησαν πρόσφατα υποκατάστημα, δίνοντας έμφαση στο κριτήριο της ζημιάς, και όχι σε αυτό της πτώσης τζίρου.
Το ποσοστό της ενίσχυσης θα διαφοροποιείται με βάση τη πτώση του τζίρου, καθώς θα είναι υψηλότερο για επιχειρήσεις που είχαν πτώση τζίρου άνω του 60%.

Παράλληλα, θα υπάρχουν και ανώτατα όρια στο ύψος της ενίσχυσης, το οποίο:

• Δεν μπορεί να υπερβαίνει το 70% επί των ζημιών προ φόρων για τις μεσαίες και μεγάλες επιχειρήσεις και το 90% για τις μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις.
• Δεν μπορεί να υπερβαίνει την απώλεια τζίρου μεταξύ του 2020 και του 2019, με ειδική μέριμνα, όμως, για τις νέες επιχειρήσεις και τις επιχειρήσεις που άνοιξαν πρόσφατα υποκατάστημα.
• Δεν μπορεί να υπερβαίνει το 1,5 εκατ. ευρώ.

Διαβάστε επίσης:

Πετραλιάς: Τι θα ισχύσει με την Επιστρεπτέα Προκαταβολή 7

Τριαντόπουλος: Ποιες επιχειρήσεις πληρούν τα κριτήρια για επιδότηση επί των παγίων δαπανών

Σταϊκούρας: Στα 35,6 δισ. ευρώ τα μέτρα στήριξης - 2,5 δισ. για νέο πακέτο

Σκυλακάκης: Aλλαγές στις Eπιστρεπτέες για 100.000 επιχειρήσεις και 230.000 εργαζόμενους

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider