Costello: Εύσημα Κομισιόν για το ελληνικό σχέδιο των 32 δισ. ευρώ – Θετικό βήμα ο νέος πτωχευτικός

Μαρίνα Φούντα
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Costello: Εύσημα Κομισιόν για το ελληνικό σχέδιο των 32 δισ. ευρώ – Θετικό βήμα ο νέος πτωχευτικός

Εύσημα για το ελληνικό σχέδιο αξιοποίησης των πόρων του ευρωπαϊκού Ταμείου Ανάκαμψης απέδωσε στην Αθήνα ο αναπληρωτής γενικός διευθυντής της DG ECFIN, Declan Costello, μιλώντας το πρωί της Τετάρτης στο συνέδριο του Economist.

Υπενθυμίζεται εδώ ότι το ελληνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας παρουσίασε στα τέλη Νοεμβρίου ο αναπληρωτής υπουργός, Οικονομικών, Θεόδωρος Σκυλακάκης.

Σύμφωνα με τον Ευρωπαίο αξιωματούχο, οι ελληνικές αρχές ξεκίνησαν πολύ καλά τις προετοιμασίες για την αξιοποίηση των πόρων του Ταμείου. Μάλιστα, τόνισε πως η Ελλάδα είναι από τις πρώτες χώρες που κατέθεσαν ολοκληρωμένο σχέδιο, το οποίο είναι ταυτόχρονα και ώριμο. «Η σημασία του Ταμείου Ανάκαμψης για την Ελλάδα είναι πολύ μεγάλη, μιλάμε για τεράστια ποσά», συνέχισε ο κ. Costello, για να συμπληρώσει πως «η Κομισιόν στηρίζει τις προτάσεις της επιτροπής Πισσαρίδη».

Ο ίδιος χαρακτήρισε σημαντικές τις προσπάθειες της Ελλάδας για συνεκτική στρατηγική ως προς την αξιοποίηση των ευρωπαϊκών πόρων, ενώ δήλωσε βέβαιος πως έρχονται μεγάλες ευκαιρίες για τη χώρα στην κατεύθυνση κάλυψης του επενδυτικού κενού που παρουσιάζει. «Στην Ελλάδα γίνεται προσπάθεια για την καλύτερη οργανωτική δομή των ευκαιριών που προκύπτουν», συμπλήρωσε, σε άλλο σημείο της τοποθέτησής του, ο κ. Costello.

Ο Declan Costello εκτίμησε, στη συνέχεια, πως δεν θα υπάρξουν μεγάλες δυσκολίες σε ό,τι αφορά τη σύγκλιση ελληνικών και ευρωπαϊκών αρχών, ως προς τις μεταρρυθμίσεις και τις επενδύσεις που θα πρέπει να προωθηθούν στο εξής.

Σύμφωνα με τον ίδιο, τα ορόσημα και οι καταληκτικές ημερομηνίες που θα τεθούν, ενέχουν τις μεγαλύτερες προκλήσεις και εκεί θα πρέπει να βρεθεί η κατάλληλη ισορροπία.

«Θετική εξέλιξη ο νέος πτωχευτικός»

Κληθείς να τοποθετηθεί για τον νέο πτωχευτικό νόμο στην Ελλάδα, ο κ. Costello έκανε λόγο για μια θετική εξέλιξη.

Παράλληλα, ο νέος πτωχευτικός κρίνεται και αναγκαίος, καθώς δυστυχώς θα υπάρξει αύξηση του ρυθμού των πτωχεύσεων ελληνικών εταιρειών, λόγω της πανδημίας του κορονοϊού.

«Στο επίκεντρο των ελληνικών σχεδιασμών ο ψηφιακός σχεδιασμός»

Μάλιστα έκανε ειδική μνεία στην επιμονή της ελληνικής πλευράς να προχωρήσει στον ψηφιακό μετασχηματισμό της οικονομίας της.

«Η Ελλάδα βρίσκεται πολύ χαμηλά σε ό,τι αφορά τους δείκτες ψηφιακού μετασχηματισμού, αλλά έχει βάλει στόχο να αλλάξει αυτή την εικόνα. Η Ελλάδα έχει πλέον θέσει στο επίκεντρο των σχεδιασμών της την ψηφιακή οικονομία», τόνισε ο κ. Costello.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider