Citi: Η ευρωπαϊκή στήριξη έφερε την αναβάθμιση της Ελλάδας από την Moody's

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Citi: Η ευρωπαϊκή στήριξη έφερε την αναβάθμιση της Ελλάδας από την Moody's
Πλέον το rating της Moody’s ευθυγραμμίζεται με αυτό της Standard & Poor's τοποθετώντας τη χώρα τρία «σκαλοπάτια» χαμηλότερα από το investment grade.

Την απρόσμενη αναβάθμιση της πιστοληπτικής αξιολόγησης της χώρας σε Ba3 από Β1 με σταθερό outlook από τον οίκο Moody’s σχολιάζει η Citi, τονίζοντας πως η διαδικασία αναβάθμισης της Ελλάδας από τους οίκους, η οποία ήταν σε ισχύ ήδη πριν από την πανδημία, δεν έχει ανατραπεί χάρη στην άφθονη πολιτική υποστηρίξη, που αποτελεί μια βασική διαφορά σε σύγκριση με τις κρίσεις 2008-09 και 2010-11.

Όπως επισημαίνει, η βελτίωση της θεσμικής ισχύος (καλύτερη φορολογική συμμόρφωση, δικαστική μεταρρύθμιση, νέο πλαίσιο αφερεγγυότητας), η θετική προοπτική ανάπτυξης που υποστηρίζεται από τα άφθονα ευρωπαϊκά κεφάλαια, το θετικό κλίμα των ιδιωτικών επιχειρήσεων και η ευνοϊκή δομή του δημόσιου χρέους ήταν οι παράγοντες που οδήγησαν στη βελτίωση της πιστοληπτικής αξιολόγησης της Ελλάδας.

Πλέον το rating της Moody’s ευθυγραμμίζεται με αυτό της Standard & Poor's τοποθετώντας τη χώρα τρία «σκαλοπάτια» χαμηλότερα από το investment grade, ώστε η χώρα να συμμετέχει κανονικά στα επόμενα QE.

H Citi αναφέρει πως η απρόσμενη κίνηση της Moody's, επιβεβαιώνει ότι η ευρωπαϊκή στήριξη (δια χειρός Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας στα spreads και των κεφαλαίων από το Ταμείο Ανάκαμψης) αποτελεί το «κλειδί» για την ποιότητα της πίστωσης στην ευρωπαϊκή περιφέρεια, παρά την απότομη αύξηση των επιπέδων χρέους.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider