Capital Economics: Η Ελλάδα θα χρειαστεί πάνω από μία 10ετία για να επιστρέψει στα επίπεδα του 2007

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Capital Economics: Η Ελλάδα θα χρειαστεί πάνω από μία 10ετία για να επιστρέψει στα επίπεδα του 2007
Η ύφεση που καταγράφηκε μέχρι στιγμής για φέτος δείχνει ότι τα NPLs θα αυξηθούν κατά περίπου 10%, στο 48% των συνολικών δανείων, κατά το επόμενο έτος. Ιδιαίτερα δυσοίωνο το συμπερασμα της Capital Economics για τις προοπτικές ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας.

Μπορεί το «χτύπημα» από το δεύτερο κύμα της πανδημίας να μην είναι τόσο σφοδρό στην Ελλάδα όσο στην Ισπανία και τη Γαλλία, όπως αναφέρει η Capital Economics σε νέα της έκθεση για την Ευρωζώνη με τίτλο «Second wave blows recovery off course», ωστόσο όπως τονίζει η Ελλάδα θα συνεχίσει να «βουλιάζει» στην ύφεση φέτος.

Συγκεκριμένα, η συρρίκνωση του ελληνικού ΑΕΠ έφτασε το 15% στο α' εξάμηνο του έτους, μικρότερη από την εκτίμηση της Capital Economics, με το β' εξάμηνο του 2020 να φαίνεται πως θα είναι πιο αδύναμο από ό,τι αρχικά ανέμενε. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Capital Economics, η ύφεση στην ελληνική οικονομία το 2020 θα διαμορφωθεί στο 8%, προτού ανακάμψει κατά 3,5% το 2021, και το 2022. Η ανάκαμψη στην επιχειρηματική δραστηριότητα σταμάτησε και η επιβατική κίνηση μειώθηκε σε ετήσια βάση τον Σεπτέμβριο υποδηλώνοντας ότι η αναιμική ανάκαμψη στον τουριστικό κλάδο- που αντιπροσωπεύει το 20% του ΑΕΠ - έχει αναστραφεί. Έτσι ο τουρισμός αναμένεται να ανακάμψει από το επόμενο έτος, όπως εκτιμά η Capital Economics αλλά η δραστηριότητα θα παραμείνει σε πολύ χαμηλότερα, από τα κανονικά επίπεδα της χώρας. Παράλληλα, η ελληνική οικονομία θα σημειώσει συγκρατημένους ρυθμούς ανάκαμψης εξαιτίας της μη ρυθμισμένης αγοράς εργασίας και της σταδιακής μείωσης της δημοσιονομικής στήριξης.

insider

 

Σε ό,τι αφορά τις «εύθραστες» -όπως τις χαρακτηρίζει- ελληνικές τράπεζες, η Capital Economics αναφέρει πως οι εγγυήσεις δανείων θα τις βοηθήσουν να αντιμετωπίσουν βραχυπρόθεσμα τα defaults (αθετήσεις πληρωμών). Ωστόσο, αναμένει ότι τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια (NPLs) θα αυξηθούν σημαντικά σε σύγκριση με τα επίπεδα του 2019. Μάλιστα, η ύφεση που καταγράφηκε μέχρι στιγμής για φέτος δείχνει ότι τα NPLs θα αυξηθούν κατά περίπου 10%, στο 48% των συνολικών δανείων, κατά το επόμενο έτος.

Στο δημοσιονομικό σκέλος η Capital Economics επισημαίνει πως η δημοσιονομική στήριξη έχει αποτρέψει μια βαθύτερη ύφεση της ελληνικής οικονομίας, αλλά θα προκαλέσει μια αύξηση του δημοσίου χρέους που θα ξεπεράσει το 200% του ΑΕΠ το 2020. Ωστόσο, όπως τονίζει, το κόστος εξυπηρέτησης του χρέους είναι απίθανο να αυξηθεί από τη στιγμή που τα ελληνικά ομόλογα συμπεριλαμβάνονται στο έκτακτο πρόγραμμα για την πανδημία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Ενδεικτικό είναι πως αναμένει ότι η απόδοση του ελληνικού 10ετούς ομολόγου θα φτάσει στο 0,50% το 2020 και σε μηδενικά επίπεδα το 2021 και 2022

Ωστόσο το συμπέρασμα στο οποίο καταλήγει η Capital Economics είναι ιδιαίτερα δυσοίωνο για την ελληνική οικονομία τονίζοντας πως ενώ θα έπρεπε να έχει ανακάμψει από το πλήγμα της πανδημίας έως το 2022, θα χρειαστεί πάνω από μια δεκαετία πριν επιστρέψει στο μέγεθος που είχε το 2007.

Φωτογραφία: Getty Images/Ideal Image

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider