Την κατάργηση του ΕΝΦΙΑ, όπως τον γνωρίζουμε, εισηγείται η Επιτροπή Πισσαρίδη

Θανάσης Κουκάκης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Την κατάργηση του ΕΝΦΙΑ, όπως τον γνωρίζουμε, εισηγείται η Επιτροπή Πισσαρίδη
Τι εισηγείται η Επιτροπή Πισσαρίδη ως προ τη δομή του ΕΝΦΙΑ. Αλλαγές σε τρία επίπεδα. Τι σημαίνει αυτό για τα δημόσια ταμεία και για τους φορολογουμένους.

Σημαντικές αλλαγές στη δομή του ΕΝΦΙΑ εισηγείται το σχέδιο ανάπτυξης για την ελληνική οικονομία που κατήρτισε η Επιτροπή Πισσαρίδη.

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται οι αλλαγές θα πρέπει να κινούνται σε τρία επίπεδα. Αρχικά θα πρέπει ο φόρος να εισπράττεται από τους Δήμους. Εν συνεχεία θα πρέπει να καταργηθεί η επιβάρυνση που υφίσταται για τις πολύ μεγάλες περιουσίες. Τέλος, θα πρέπει να υπάρχει ένας μηχανισμός διαρκούς αναθεώρησης της φορολογικής βάσης.

Διαβάστε επίσης:

Η Επιτροπή Πισσαρίδη αναφέρει σχετικά στην έκθεσή της για το θέμα: «Oι φόροι στην ακίνητη περιουσία πρέπει να εξορθολογιστούν, να ενοποιηθούν και να περάσουν σε τοπικό επίπεδο. Η κατάργηση του «συμπληρωματικού φόρου» για τους ιδιώτες θα μειώσει τις στρεβλώσεις και θα ενισχύσει την αγορά ακινήτων. Είναι σημαντική η λειτουργία μιας αξιόπιστης και ανεξάρτητης αρχής για τον καθορισμό των αντικειμενικών αξιών ακινήτων, που θα πρέπει να εναρμονίζονται με τις πραγματικές αξίες της αγοράς.

Σημειώνεται πως οι νέες αντικειμενικές αξίες θα τεθούν σε ισχύ το επόμενο έτος, δηλαδή το 2021 και πως τα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ για το 2020 θα καθοριστούν με βάση τα δεδομένα του 2019.

Τι σημαίνει αυτό για τα δημόσια ταμεία και για τους φορολογουμένους;

Πέρυσι τα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ έβγαλαν συνολικό φόρο 2,539 δισ. ευρώ για 7.359.185 φορολογουμένους. Για τα νομικά πρόσωπα η εκκαθάριση του ΕΝΦΙΑ έβγαλε φόρο 465 εκατ. ευρώ.

Για τα φυσικά πρόσωπα η εκκαθάριση του ΕΝΦΙΑ έβγαλε φόρο 2,07 δισ. ευρώ.

Τα περσινά στοιχεία της εκκαθάρισης του ΕΝΦΙΑ έδειξαν πως η συντριπτική πλειονότητα των ιδιοκτητών ακινήτων, ήτοι για την ακρίβεια 4.895.144, έχουν στην κατοχή τους ακίνητη περιουσία που η αξία της δεν υπερέβαινε τις 60.000 ευρώ.

Οι φορολογούμενοι αυτοί είδαν πέρυσι το λογαριασμό του ΕΝΦΙΑ να είναι μειωμένος κατά 30%.

Η συνολική μείωση φόρου για τους συγκεκριμένους ιδιοκτήτες ακινήτων ανήλθε σε 173,6 εκατ. ευρώ.

Το μεγαλύτερο ποσό έκπτωσης φόρου μοιράσθηκαν 1,759 εκατομμύρια ιδιοκτήτες ακινήτων της μεσαίας τάξης, δηλαδή όσοι έχουν στην κατοχή τους ακίνητα από 80.000 ευρώ ως 1 εκατ. ευρώ αξίας ακίνητα. Οι φορολογούμενοι αυτοί είχαν πέρσι έκπτωση φόρου 20%. Η δε συνολική μείωση φόρου διαμορφώθηκε σε 316,71 εκατ. ευρώ. Κατά μέσο όρο για κάθε ένα από αυτά τα νοικοκυριά η μείωση φόρου ανήλθε σε 180 ευρώ.

Έκπτωση 10% από τον ΕΝΦΙΑ είχαν 14.639 ιδιοκτήτες, με ακίνητα αξίας άνω του 1 εκατ. ευρώ. Η συνολική ελάφρυνση ανήλθε στα 26 εκατ. ευρώ, δηλαδή περίπου 1.776 ευρώ κατά μέσο όρο στον κάθε ένα.

Μειωμένο κατά 50% ΕΝΦΙΑ πλήρωσαν πέρυσι 1.317.767 φορολογούμενοι με πολύ χαμηλά εισοδήματα ενώ πλήρη απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ κέρδισαν 65.571 ιδιοκτήτες ακινήτων (πολύτεκνοι, τρίτεκνοι, άτομα με αναπηρία).

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.