Την υπουργό Οικονομικών της, την Νάντια Καλβίνιο, ως υποψήφια για τη θέση του επικεφαλής του Eurogroup, θα προτείνει επισήμως η Ισπανία, όπως αναφέρει σε σημερινή της ανακοίνωση η κυβέρνηση.

Η Ισπανία είναι η πρώτη χώρα που ανακοινώνει επίσημα υποψήφια.

Ο επικεφαλής του Eurogroup ηγείται της ομάδας των 19 υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης, ενώ οι προτάσεις για τη θέση θα πρέπει να κατατεθούν μέχρι το τέλος της ημέρας ενόψει την ψηφοφορίας για την έγκριση της υποψηφιότητας, που είναι προγραμματισμένη για τις 9 Ιουλίου, ανακοίνωσε μια κυβερνητική πηγή.

Η Καλβίνιο, η οποία είναι επίσης και αντιπρόεδρος της αριστερής κυβέρνησης συνασπισμού του Πέδρο Σάντσεθ, θεωρείται φαβορί για τη θέση από αξιωματούχους στις Βρυξέλλες.

Η θέση έχει παραμείνει κενή από τότε που ο υπουργός Οικονομικών της Πορτογαλίας Μάριο Σεντένο ανακοίνωσε νωρίτερα μέσα στον μήνα ότι δεν θα επιδιώξει και δεύτερη θητεία με διάρκεια 2,5 χρόνια.

Ισπανικές «φιλοδοξίες» από καιρό

Η Μαδρίτη είχε από καιρό φιλοδοξίες να ηγηθεί του Eurogroup, αλλά ταυτόχρονα επιθυμεί να δει την υπουργό Εξωτερικών Αράντσα Γκονθάλεθ Λάγια επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου, κάτι που σημαίνει ότι η ισπανική κυβέρνηση θα πρέπει ίσως να αποφασίσει ποιά από τις δύο υποψηφιότητες θα υποστηρίξει περισσότερο.

Ο Ισπανός πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ δήλωσε ότι θα ήταν τιμή για την Καλβίνιο να ηγηθεί της ομάδας των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης, ενώ τόνισε ότι, σε περίπτωση που επιλεγεί, θα είναι η πρώτη γυναίκα που αναλαμβάνει αυτή τη θέση.