Τι περιλαμβάνει το σχέδιο Κατρούγκαλου για το Ασφαλιστικό

Αγγελική Μαρίνου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Τι περιλαμβάνει το σχέδιο Κατρούγκαλου για το Ασφαλιστικό

Αύξηση των εργοδοτικών εισφορών και περικοπές στις συντάξεις όσων βγήκαν κοντά στα 50 έτη περιλαμβάνει το σχέδιο Κατρούγκαλου για το Ασφαλιστικό, που θα παρουσιαστεί στην αυριανή σύσκεψη της πολιτικής γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ.

Οι περικοπές προκύπτουν από τη μείωση του ποσοστού αναπλήρωσης και μπορεί να φτάσουν έως και το 40% των συντάξεων, σε σχέση με τα ποσά που καταβάλλονταν έως το 2010. Οι μεγάλοι χαμένοι θα είναι οι συνταξιούχοι που είναι κάτω των 60 ετών και οι οποίοι φτάνουν τις 410.000, σύμφωνα με τα πρόσφατα στοιχεία του συστήματος «Ήλιος».

Από αυτούς, στην «πρώτη γραμμή» των περικοπών βρίσκονται περίπου 50.000 συνταξιούχοι, οι οποίοι προήλθαν από πρώην ΔΕΚΟ και τράπεζες και συνταξιοδοτήθηκαν μέσω προγραμμάτων εθελουσίας εξόδου, την τελευταία πενταετία. Επίσης, στην ίδια «μοίρα», βρίσκονται και οι περίπου 2.500 πρώην εργαζόμενοι της Ολυμπιακής, που επίσης κατάφεραν να συνταξιοδοτηθούν σε, σχετικά, μικρή ηλικία. Ουσιαστικά, το υπουργείο Εργασίας θέλει να μεταφέρει το «βάρος» των όποιων περικοπών σε εκείνη την ομάδα συνταξιούχων, που κατάφερε αξιοποιώντας διατάξεις νόμων, να συνταξιοδοτηθεί σε ηλικία κοντά στα 50 έτη.

Το σενάριο αυτό είναι το επικρατέστερο στις τάξεις του υπουργείου Εργασίας, εκτός και εάν τελικά, επειδή η λύση του ποσοστού αναπλήρωσης κριθεί ότι είναι χρονοβόρα και οι θεσμοί πιέσουν για μια πιο άμεση λύση, το υπουργείο καταλήξει στην επιλογή να χορηγεί μόνο το 60% της σύνταξης για όσους είναι κάτω των 65 ετών, μέχρι να συμπληρώσουν το παραπάνω όριο ηλικίας.

Σε κάθε περίπτωση, το υπουργείο Εργασίας εντείνει τις προσπάθειες, έτσι ώστε έως τις 24 Νοεμβρίου, το αργότερο, να καταθέσει το σχετικό νομοσχέδιο για την Ασφαλιστική Μεταρρύθμιση, στη Βουλή.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider