Δραματικές προβλέψεις για ανεργία από 19,2% έως 21,6% φέτος, λόγω κορονοϊού

Αγγελική Μαρίνου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Δραματικές προβλέψεις για ανεργία από 19,2% έως 21,6% φέτος, λόγω κορονοϊού
Στο δυσμενές σενάριο που η ύφεση φτάσει στο 10%, η ανεργία θα εκτιναχθεί στο 21,6%.

Πληθαίνουν οι εκτιμήσεις που θέλουν την ανεργία στην Ελλάδα να χτυπάει ρεκόρ, λόγω των επιπτώσεων της πανδημίας στην οικονομία και στις επιχειρήσεις.

Στο μηνιαίο οικονομικό του δελτίο, το Ινστιτούτο Εργασίας της ΓΣΕΕ (ΙΝΕ ΓΣΕΕ) παρουσιάζει τρία σενάρια εξέλιξής της, που συναρτώνται από το μείγμα δημοσιονομικής πολιτικής που θα εφαρμοστεί το επόμενο διάστημα από την ελληνική κυβέρνηση.

Στο δυσμενές σενάριο που η ύφεση φτάσει στο 10%, η ανεργία θα εκτιναχθεί στο 21,6% προσεγγίζοντας σημαντικά τις προβλέψεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

Τα δύο επόμενα σενάρια είναι πιο μετριοπαθή και προσεγγίζουν τις προβλέψεις της Κομισιόν. Σύμφωνα με το ΙΝΕ στο καλό σενάριο που η ύφεση είναι 4% η ανεργία θα αυξηθεί στο 19,02, ενώ στην περίπτωση που η ύφεση φτάσει στο 7% τότε η ανεργία θα ανέλθει στο 20,3%.

Η κατανομή των δημοσιονομικών πόρων και κυρίως οι εξελίξεις στον όγκο της απασχόλησης, στους μισθούς, στο σύστημα προστασίας των εργαζομένων από συλλογικές και κλαδικές συμβάσεις εργασίας θα είναι καθοριστικής σημασίας για τη διάρκεια και την ένταση της ύφεσης και την επιστροφή της ελληνικής οικονομίας στη σταθερότητα και τη μεγέθυνση, σύμφωνα με την επιστημονική ομάδα της ΓΣΕΕ.

Οι παθογένειες του αναπτυξιακού μοντέλου της ελληνικής οικονομίας, αφορούν κυρίως δύο τομείς :

- Τον τομέα των υπηρεσιών με αιχμή τον διευρυμένο κλάδο του εμπορίου, της εστίασης, της παροχής καταλύματος, της αποθήκευσης και των μεταφορών, που εξακολουθεί να είναι ο πρωταρχικός αναπτυξιακός άξονας. Αυτός είναι ο βασικός λόγος της, εύλογα, μεγάλης ανησυχίας για τις συνέπειες στη δυναμική της οικονομίας το επόμενο διάστημα εξαιτίας της αναστολής της δραστηριότητας του κλάδου αυτού στο πλαίσιο της διαχείρισης της υγειονομικής κρίσης.

- Την δαπάνη των νοικοκυριών που ήταν το κύριο μακροοικονομικό μέγεθος που σταθεροποίησε τον πραγματικό τομέα της οικονομίας τα τελευταία χρόνια. Αντιθέτως, οι επενδύσεις των επιχειρήσεων κυμάνθηκαν σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα καθιστώντας τον μακροοικονομικό ρόλο του συγκεκριμένου τομέα αποσταθεροποιητικό. Ενώ λοιπόν από την πλευρά των νοικοκυριών, η καταναλωτική δαπάνη, και συνεπώς η εγχώρια ζήτηση, διατηρήθηκε σε υψηλό επίπεδο μέσα από τη χρήση ιδίων πόρων, δεν ισχύει το ίδιο για την επενδυτική δραστηριότητα των επιχειρήσεων. Επιπλέον, το είδος των επενδύσεων που υλοποιούνται δεν συμβάλλει στη βελτίωση των παραγωγικών δυνατοτήτων της οικονομίας.

Ο κίνδυνος για ΕΦΚΑ και ΟΑΕΔ

Αντιμέτωποι με οικονομικό «κραχ» θα βρεθούν μετά το καλοκαίρι ο e-ΕΦΚΑ και ο ΟΑΕΔ, καθώς οι προβλέψεις για την μεγαλύτερη αύξηση ανεργίας της δεκαετίας, αναμένεται να μειώσουν κατακόρυφα τα έσοδά τους και να αυξήσουν δραματικά τις δαπάνες τους.

Μια αύξηση 3,5 μονάδων ανεργίας σημαίνει για τον ΟΑΕΔ επιβάρυνση της τάξης των 70-77 εκατ. ευρώ το μήνα για την καταβολή των επιπλέον επιδομάτων ανεργίας. Και αυτό καθώς για κάθε μία μονάδα αύξησης της ανεργίας (που αντιστοιχεί σε περίπου 50.000 ανέργους) ο Οργανισμός επιβαρύνεται με 20-22 εκατ. ευρώ μηνιαίως. Άρα για τις επιπλέον μονάδες ανεργίας το κόστος θα ξεπεράσει τα 70 εκατ. ευρώ, για όσους μήνες διαρκέσει η κρίση.

Αντίστοιχα ο e-ΕΦΚΑ, από την αντίστοιχη αύξηση της ανεργίας κατά 3,5 μονάδες, σε συνδυασμό με την εκτίναξη των ευέλικτων μορφών απασχόλησης (μερική και εκ περιτροπής) θα επιβαρυνθεί με ένα ποσό άνω των 500 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με ειδικούς της κοινωνικής ασφάλισης.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider