«Στόχος του Eurogroup είναι να εξασφαλίσει ισότιμους όρους στήριξης για όλες τις χώρες», δήλωσε το απόγευμα της Παρασκευής ο Μάριο Σεντένο, ενόψει της νέας τηλεδιάσκεψης της Ευρω-ομάδας.

«H ύφεση στην Ευρωζώνη θα είναι βαθιά και αναπόφευκτη», παραδέχθηκε ο πρόεδρος του Eurogroup και πρόσθεσε πως «δεν έχουν όλες οι χώρες τις ίδιες δυνατότητες για την αντιμετώπιση της κρίσης». Για τον λόγο αυτό, σημείωσε, το Eurogroup πρέπει να εξασφαλίσει ισότιμους όρους στήριξης για όλες τις χώρες.

Το σημερινό Eurogroup καλείται να συμφωνήσει στα χαρακτηριστικά και στις λεπτομέρειες της στήριξης που θα παρασχεθεί μέσω του ESM στα κράτη-μέλη για την αντιμετώπιση της κρίσης της πανδημίας, πρόσθεσε ο Σεντένο. Όλα τα κράτη-μέλη θα μπορούν να αντλήσουν ως και 2% του ΑΕΠ τους σε δάνεια με ευνοϊκούς όρους και μεγάλες ωριμάνσεις. Το ποσό αυτό θα καλύψει δαπάνες που συνδέονται άμεσα και έμμεσα με τον τομέα της υγείας.

Ο πρόεδρος του Eurogroup ανέφερε επίσης ότι το εν λόγω εργαλείο θα είναι έτοιμο να τεθεί σε λειτουργία στα μέσα Μαΐου.

Στο επίκεντρο ο μηχανισμός ενίσχυσης για την αντιμετώπιση της πανδημίας

Όπως έχει ήδη αναφέρει το insider.gr, τα κύρια χαρακτηριστικά του μηχανισμού ενίσχυσης για την αντιμετώπιση της πανδημικής κρίσης του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) θα εξετασθούν στο σημερινό Eurogroup.

Στόχος είναι ο μηχανισμός να είναι λειτουργικός έως την 1η Ιουνίου και στη σημερινή βιντεοδιάσκεψη των υπουργών Οικονομικών της ζώνης του ευρώ θα εξεταστούν οι προϋποθέσεις κάτω από τις οποίες ο ESM θα δανείζει τις χώρες που έχουν πληγεί από τον κορονοϊό, αλλά και το πως θα μπορούν να αξιοποιούνται τα σχετικά χρήματα.

Παράλληλα, το Eurogroup θα ανταλλάξει απόψεις σχετικά με την οικονομική κατάσταση στην ευρωζώνη με βάση τις εαρινές προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Η συζήτηση θα συμβάλει στις προσπάθειες της Ευρωομάδας για την αντιμετώπιση της κρίσης του COVID-19 και θα προετοιμάσει το έδαφος για την ανάκαμψη της οικονομίας της ευρωζώνης.

Τέλος, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα υποβάλουν έκθεση σχετικά με τα πορίσματα της 11ης αποστολής μεταπρογραμματικής εποπτείας στην Πορτογαλία (11-13 Φεβρουαρίου 2020), ενώ το Eurogroup θα συζητήσει και το επικαιροποιημένο σχέδιο προϋπολογισμού της Αυστρίας για το 2020 με βάση τη γνώμη της Επιτροπής της 17ης Απριλίου 2020.