Δεσμεύσεις 12,3 εκατ. ευρώ για φοροδιαφυγή από την Αρχή για το Ξέπλυμα εν μέσω κορονοϊού

Θανάσης Κουκάκης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Δεσμεύσεις 12,3 εκατ. ευρώ για φοροδιαφυγή από την Αρχή για το Ξέπλυμα εν μέσω κορονοϊού
Συνολικά στο τρίμηνο Ιανουαρίου – Μαρτίου 2020 η Αρχή για το Ξέπλυμα Χρήματος προχώρησε σε συνολικές δεσμεύσεις 12,3 εκατ. ευρώ.

Εν μέσω της κρίσης του κορονοϊού η Αρχή για το Ξέπλυμα Χρήματος συνέχισε να λειτουργεί κανονικά και να δεσμεύει εγκληματικό προϊόν.

Συνολικά στο τρίμηνο Ιανουαρίου – Μαρτίου 2020 η Αρχή για το Ξέπλυμα Χρήματος προχώρησε σε συνολικές δεσμεύσεις 12,3 εκατ. ευρώ για υποθέσεις που αφορούν σε μεγάλη φοροδιαφυγή και έστειλε στις εισαγγελικές Αρχές 19 εξ αυτών.

Η Αρχή, της οποίας προΐσταται η αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Άννα Ζαΐρη, απέστειλε παράλληλα 75 αιτήματα στο εξωτερικό προκειμένου να ενημερωθεί για την ύπαρξη καταθέσεων ή άλλων περιουσιακών στοιχείων, που αποτελούν πιθανόν προϊόν φοροδιαφυγής και ξεπλύματος χρήματος.

1.572 υποθέσεις το 2019

Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία (Ν.4557/2018), οι ΔΟΥ, τα Ελεγκτικά Κέντρα και το ΣΔΟΕ κάθε φορά που διαπιστώνουν φορολογικά αδικήματα που διώκονται ποινικά υποχρεούνται να υποβάλλουν αναφορές προς την Αρχή Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες προκειμένου οι κατηγορούμενοι να ελέγχονται και για το εάν διέπραξαν το αδίκημα του ξεπλύματος «μαύρου» χρήματος.

Συνολικά το 2019 αντιμέτωποι με αυτή τη δυσμενή κατάσταση βρέθηκαν 1.572 φορολογούμενοι, που είχαν συνολικά ληξιπρόθεσμα χρέη προς το Δημόσιο ύψους 2,04 δισ. ευρώ. Το 2019 η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων έλαβε από την Αρχή Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες 481 έγγραφα παροχής πληροφοριών, τα οποία αφορούσαν σε 1.413 εμπλεκόμενα πρόσωπα.

Στη βάση των πληροφοριών αυτών άνοιξαν 552 υποθέσεις εκ των οποίων οριστικοποιήθηκαν οι 380. Βεβαιώθηκαν ποσά 87,1 εκατ. ευρώ περίπου, αλλά εισπράχτηκε το 1,6 εκατ. ευρώ.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider