ΟΔΔΗΧ: Ποια στρατηγική αποκαλύπτει η σημερινή έκδοση εξάμηνων εντόκων γραμματίων

Θανάσης Κουκάκης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
ΟΔΔΗΧ: Ποια στρατηγική αποκαλύπτει η σημερινή έκδοση εξάμηνων εντόκων γραμματίων
Ο ΟΔΔΗΧ βγήκε στις αγορές για να αντλήσει μέσω των εξάμηνων εντόκων 600 εκατ. ευρώ και όχι 1 δισ. ευρώ, όπως είχε κάνει με την ίδια έκδοση στις 26 Φεβρουαρίου

Διπλό μήνυμα προς τους επενδυτές έστειλε σήμερα, Τετάρτη, ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ) μέσω της έκδοσης εξάμηνων εντόκων γραμματίων.

Ο ΟΔΔΗΧ βγήκε στις αγορές για να αντλήσει μέσω των εξάμηνων εντόκων 600 εκατ. ευρώ και όχι 1 δισ. ευρώ, όπως είχε κάνει με την ίδια έκδοση στις 26 Φεβρουαρίου. Αυτό δείχνει πως αφενός δεν θέλει να δανειστεί βραχυπρόθεσμα με αυξημένο κόστος, αφετέρου ότι επιλέγει τους επενδυτές στους οποίους κατευθύνονται τα χρεόγραφα τοy Δημοσίου.

Η έκβαση της έκδοσης

Συγκεκριμένα, από τη σημερινή δημοπρασία εντόκων γραμματίων εξάμηνης διάρκειας το Ελληνικό Δημόσιο άντλησε το ποσό των 487,5 εκατ. ευρώ. Το επιτόκιο διαμορφώθηκε στο 0,30% από -0,05% στην αντίστοιχη προηγούμενη δημοπρασία της 26ης Φεβρουαρίου, ενώ η έκδοση υπερκαλύφθηκε κατά 1,35 φορές έναντι 1,7 στην προηγούμενη δημοπρασία. Υποβλήθηκαν συνολικές προσφορές ύψους 508 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με τον Κανονισμό Λειτουργίας των Βασικών Διαπραγματευτών Αγοράς μπορούν θα υποβληθούν επιπλέον μη ανταγωνιστικές προσφορές ύψους 30% επί του δημοπρατούμενου ποσού, έως την Πέμπτη 2 Απριλίου 2020, και συνολικά το αντληθέν από την έκδοση ποσό θα ανέλθει στα 600 εκατ. ευρώ.

Να σημειωθεί πως σήμερα καταγράφονται πωλήσεις στις ελληνική αγορά ομολόγων με το δεκαετές ομόλογο αναφοράς να διαπραγματεύεται με απόδοση 1,69% και το πενταετές με απόδοση 1,3%.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider