Ecofin και Eurogroup έχουν 48 ώρες να σχηματοποιήσουν το «οπλοστάσιο» κατά του κορονοϊού

Θανάσης Κουκάκης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ecofin και Eurogroup έχουν 48 ώρες να σχηματοποιήσουν το «οπλοστάσιο» κατά του κορονοϊού
Σημαντικές αποφάσεις για την αντιμετώπιση της κρίσης του κορονοϊού αναμένονται μέσα στο επόμενο 48ωρο σε επίπεδο Ευρωζώνης και Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Σημαντικές αποφάσεις για την αντιμετώπιση της κρίσης του κορονοϊού αναμένονται μέσα στο επόμενο 48ωρο σε επίπεδο Ευρωζώνης και Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Σε δύο τηλεδιασκέψεις που θα πραγματοποιηθούν σήμερα και αύριο το απόγευμα τα συμβούλια Ecofin και Eurogroup καλούνται να αποφασίσουν τη νέα γραμμή άμυνας της ΕΕ από την πανδημία. Η ευέλικτη εφαρμογή των κανόνων για τις κρατικές ενισχύσεις, η ευελιξία του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης, η επιστράτευση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) για την αναχαίτιση της κρίσης, αλλά και η πιθανή έκδοση ευρωομολόγων είναι μεταξύ των θεμάτων που θα εξετασθούν.

Σήμερα, στις 04:00 το απόγευμα, στην τηλεδιάσκεψη του Ecofin θα γίνει μεταξύ των 27 υπουργών Οικονομικών της ΕΕ ανταλλαγή απόψεων σχετικά με το οικονομικό αντίκτυπο της κρίσης του κορονοϊού COVID-19 και την κατάλληλη πολιτική απάντηση. Στη βάση αυτή η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα παρουσιάσει μια αξιολόγηση της κατάστασης και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα αναλύσει το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων 750 δισ. ευρώ που ανακοίνωσε στις 18 Μαρτίου.

Στην τηλεδιάσκεψη αναμένεται να επικυρωθεί η ευέλικτη εφαρμογή των κανόνων για τις κρατικές ενισχύσεις, ενώ οι υπουργοί θα συζητήσουν και την ενισχυμένη ευελιξία του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης ειδικότερα τη γενική ρήτρα διαφυγής, που παρουσίασε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή την παρελθούσα Παρασκευή. Στην ίδια βάση οι υπουργοί Οικονομικών των 27 κρατών μελών θα ανταλλάξουν απόψεις σχετικά με τον αντίκτυπο του COVID-19 στο Ευρωπαϊκό Εξάμηνο 2020 και για το πως θα γίνει ο υπολογισμός των δημοσιονομικών μεγεθών εφέτος.

Ακόμη πιο σημαντικό αναμένεται να είναι το αυριανό Eurogroup

Στην τηλεδιάσκεψη που θα διεξαχθεί στις 06:30 το απόγευμα, της Τρίτης, οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης θα εξετάσουν μεταξύ άλλων, τρόπους εμπλοκής του ESM στην αντιμετώπιση της κρίσης, προκειμένου μέρος των 410 δισ. ευρώ που διαθέτει ο Μηχανισμός να αξιοποιηθούν για πιστωτικές γραμμές προς τα κράτη μέλη.

«Το Eurogroup θα εξετάσει επιλογές για να προσθέσει μια νέα γραμμή άμυνας κατά του κορονοϊού ως μέρος της συντονισμένης μας απάντησης στην αντιμετώπιση της κρίσης», ανέφερε σχετικά ο πρόεδρος του Eurogroup Μάριο Σεντένο, δίδοντας μια πρόγευση για την ατζέντα του συμβουλίου.

Να σημειωθεί πως οι μισές χώρες της ευρωζώνης και ειδικά η Ιταλία θέλουν την εμπλοκή του ESM στην «οικονομική μάχη» κατά των επιπτώσεων του κορονοϊού με τρόπο που η χορήγηση της φθηνής χρηματοδότησης του Μηχανισμού δεν θα συνδέεται με Μνημόνια, προαπαιτούμενα και με στιγματισμό. Αύριο θα καταδειχθεί το κατά πόσον αυτή η συγκεκριμένη διεκδίκηση μπορεί να μετουσιωθεί και σε πράξη.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider