Τα μέτρα της ΕΚΤ συζήτησαν Μητσοτάκης – Στουρνάρας

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Τα μέτρα της ΕΚΤ συζήτησαν Μητσοτάκης – Στουρνάρας
Στη συνάντηση συζητήθηκε το πακέτο νομισματικής πολιτικής και οι αλλαγές στα θεσμικά μέτρα εποπτείας που ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, καθώς και οι τρόποι με τους οποίους θα επωφεληθεί η ελληνική οικονομία από αυτά.

Το πακέτο μέτρων που ανακοίνωσε την Πέμπτη η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα για τη μάχη κατά του κορονοϊού συζήτησαν την Παρασκευή, σε συνάντησή τους, στο Μέγαρο Μαξίμου, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας, Γιάννης Στουρνάρας.

Στη συνάντηση, στην οποία συμμετείχαν ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας και ο επικεφαλής του Οικονομικού Γραφείου του πρωθυπουργού Αλέξης Πατέλης, συζητήθηκε το πακέτο νομισματικής πολιτικής και οι αλλαγές στα θεσμικά μέτρα εποπτείας που ανακοίνωσε χτες η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, καθώς και οι τρόποι με τους οποίους θα επωφεληθεί η ελληνική οικονομία από αυτά.

Τα μέτρα της ΕΚΤ

Η ΕΚΤ διατήρησε αμετάβλητα τα επιτόκια, ωστόσο ανακοίνωσε:

- Πρόσθετες δράσεις μακροχρόνιας αναχρηματοδότησης (LTRO) προκειμένου να χορηγηθεί άμεσα ρευστότητα στο Ευρωσύστημα.

- Στις δράσεις αναχρηματοδότησης TLTRO III θεσπίζονται πιο ευνοϊκοί όροι, με ισχύ από τον Ιούνιο του 2020 έως τον Ιούνιο του 2021.

Οι εν λόγω δράσεις θα στηρίξουν τον τραπεζικό δανεισμό στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις που επηρεάζονται περισσότερο από την εξάπλωση του κορονοϊού. Σε αυτή την περίοδο, το επιτόκιο στο TLTRO III θα είναι 25 μονάδες βάσης χαμηλότερο από το μέσο επιτόκιο στις δράσεις αναχρηματοδότησης του Ευρωσυστήματος.

- Πρόσθετες αγορές ομολόγων ύψους 120 δισ. ευρώ έως τα τέλη του έτους, σε συνδυασμό με τις αγορές του υφιστάμενου προγράμματος.

- Συνεχίζεται για εκτεταμένη χρονική περίοδο η επανεπένδυση εσόδων από τους τίτλους που ωριμάζουν, μετά και την εκκίνηση των αυξήσεων επιτοκίων και για όσο χρειαστεί, ώστε να διασφαλιστούν ευνοϊκές συνθήκες ρευστότητας.

Κεφαλαιακοί δείκτες τραπεζών

Η ΕΚΤ ανακοίνωσε επίσης πως θα υπάρξει ευελιξία σε ό,τι αφορά τους κεφαλαιακούς δείκτες των τραπεζών της Ευρωζώνης.

Συγκεκριμένα, θα επιτρέψει στις τράπεζες να λειτουργούν προσωρινά κάτω από τα επίπεδα κεφαλαίων που προσδιορίζονται στην οδηγία για το Pillar 2, το μαξιλάρι διατήρησης κεφαλαίων (CCB) και τους δείκτες κάλυψης ρευστότητας (LCR).

Επίσης, θα επιτραπεί στις τράπεζες να χρησιμοποιούν εν μέρει κεφαλαιακά εργαλεία που δεν συνυπολογίζονται στα βασικά εποπτικά κεφάλαια (CET1), όπως για παράδειγμα εργαλεία του Tier I ή του Tier II, για να ευθυγραμμιστούν με τις απαιτήσεις του Pillar II (P2R).

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider