Τι σηματοδοτεί η «ελεύθερη πτώση» στις αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων

Μαρίνα Φούντα
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Τι σηματοδοτεί η «ελεύθερη πτώση» στις αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων
Από τα δυσθεώρητα επίπεδα του 45% το 2012, πλέον εν έτει 2020 οι αποδόσεις των ελληνικών τίτλων «φλερτάρουν» με μηδενικά επίπεδα.

Ως ημέρα ορόσημο για τα ελληνικά κρατικά ομόλογα θα μείνει στην ιστορία η 12η Φεβρουαρίου.

Και αυτό γιατί, για πρώτη φορά στην ιστορία τους, οι αποδόσεις των ελληνικών 10ετών ομολόγων «έσπασαν» προς τα κάτω το φράγμα του 1%, φτάνοντας το 0,96%. Οι θετικές εξελίξεις συνεχίστηκαν και στις 13 Φεβρουαρίου, με το ελληνικό 10ετές να υποχωρεί ακόμη χαμηλότερα, στα επίπεδα του 0,92%.

Από το 45%... σε κάτω από 1%

Αν παρακολουθήσει κανείς την πορεία των αποδόσεων των ελληνικών ομολόγων τα τελευταία χρόνια, θα αντιληφθεί κάτι το εντυπωσιακό.

Από τα δυσθεώρητα επίπεδα του 45% το 2012, πλέον εν έτει 2020 οι αποδόσεις των ελληνικών τίτλων «φλερτάρουν» με μηδενικά επίπεδα. Διαπραγματεύονται κάτω από το 1% και πλέον έχουν βάλει στόχο το μηδέν. Η κορύφωση της ελληνικής κρίσης ώθησε στα ύψη τις αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων, όταν η χώρα βρέθηκε με «το ένα πόδι» έξω από το ευρώ και όλοι στοιχημάτιζαν στη χρεοκοπία της. Και τώρα, οκτώ χρόνια αργότερα, οι ίδιοι επενδυτές μιλούν για την «ολική επαναφορά» της Ελλάδας.

Τι σημαίνει απόδοση κάτω του 1%

Η Ελλάδα έχει επιστρέψει στις αγορές και μάλιστα με αξιώσεις. Με αποδόσεις κάτω του 1%, το κόστος δανεισμού για τη χώρα έχει μειωθεί θεαματικά. Η Ελλάδα μπορεί να δανείζεται φθηνά από τις αγορές, ενώ οι επενδυτές επιβεβαιώνουν περίτρανα πως αποτιμούν πολύ χαμηλά τον ελληνικό κίνδυνο.

Οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων βρίσκονται πολύ κοντά στις αποδόσεις των άλλων ευρωπαϊκών ομολόγων, γεγονός που, όπως εξήγησε πρόσφατα η Citi, σημαίνει ότι οι ελληνικοί τίτλοι δεν έχουν να ζηλέψουν τίποτα από τους αντίστοιχους ευρωπαϊκούς. Η Ελλάδα δεν είναι πια «παρίας», ούτε «μεγάλος ασθενής» της Ευρωζώνης. To ίδιο και οι ελληνικές επιχειρήσεις. Οι αγορές μας δανείζουν και μας δανείζουν φθηνά.

Γιατί αυξάνεται η ζήτηση για τα ελληνικά ομόλογα

Όπως εξηγούν παράγοντες της χώρας, πέραν της ψήφου εμπιστοσύνης που δίνουν στις προσπάθειες ανάκαμψης της Ελλάδας, οι επενδυτές στρέφονται και για έναν ακόμη λόγο στους ελληνικούς τίτλους. Πλέον οι τίτλοι με θετικό επιτόκιο είναι εξαιρετικά σπάνιοι, λόγω της επικράτησης των αρνητικών επιτοκίων στις ισχυρές ευρωπαϊκές οικονομίες, οπότε είναι λογικό η ζήτηση για αυτά, να ενισχύεται κατακόρυφα.

Πρακτικά αυτό σημαίνει πως οι επενδυτές εξακολουθούν να προτιμούν ομόλογα που προσφέρουν θετικές αποδόσεις, έναντι των πιο ασφαλών ομολόγων, όπως τα γερμανικά, που έχουν αρνητικές αποδόσεις.

«Οι αγορές είναι απελπισμένες και ψάχνουν για ομόλογα με θετικό επιτόκιο. Οι επενδυτές διψούν για ομόλογα με θετικά επιτόκια», γράφει ο διεθνής Τύπος.

Πώς μπορεί η απόδοση του ελληνικού 10ετούς να φτάσει στο 0%

Το επόμενο μεγάλο στοίχημα για την Ελλάδα είναι η αναβάθμισή της στην επενδυτική βαθμίδα (investment grade), ώστε να εξασφαλίσει το πολυπόθητο «εισιτήριο» για την ένταξή της στο πρόγραμμα Ποσοτικής Χαλάρωσης (QE) της ΕΚΤ.

Συγκεκριμένα, η Ελλάδα θα πρέπει να αποκτήσει πιστοληπτική διαβάθμιση επενδυτικής βαθμίδας, ήτοι «ΒΒΒ-» από τους οίκους Fitch και Standard & Poor’s, «Baa3» από τον οίκο Moody’s και «BBB» από τον DBRS.

Εάν αυτό συμβεί, τότε, σύμφωνα με τους αναλυτές, ανοίγει ο δρόμος ώστε η απόδοση του 10ετούς ομολόγου να φτάσει πραγματικά σε μηδενικά επίπεδα, από τα τρέχοντα επίπεδα, κάτω του 1%.

Πρόωρη αποπληρωμή δανείων του ΔΝΤ

Καθώς οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων έχουν υποχωρήσει σε αυτά τα ιστορικά χαμηλά επίπεδα, το κόστος δανεισμού της Ελλάδας αποδεικνύεται χαμηλότερο από το κόστος των δανείων του ΔΝΤ που θα αποπληρωθούν πρόωρα μέσα στο 2020.

Η Ελλάδα επιθυμεί να αποπληρώσει πρόωρα ομόλογα του ΔΝΤ που ωριμάζουν το 2020 και το 2021, συνολικής αξίας 2 δισ. ευρώ περίπου. Υπενθυμίζεται εδώ πως στα τέλη Νοεμβρίου του 2019 η κυβέρνηση αποπλήρωσε πρόωρα δάνεια ύψους 2,7 δισ. ευρώ στο ΔΝΤ, με επιτόκιο περίπου 5%, μειώνοντας το συνολικό της χρέος προς το Ταμείο στα 5,5 δισ. ευρώ. Εάν με μια νέα πρόωρη αποπληρωμή, καλυφθούν 2 δισ. ευρώ, προσεχώς οι οφειλές της Ελλάδας στο ΔΝΤ δεν θα ξεπερνούν τα 3-3,5 δισ. ευρώ.

Ανοίγει ο δρόμος για τα εταιρικά ομόλογα

Η εξαιρετική εικόνα που παρουσιάζουν οι ελληνικοί κρατικοί τίτλοι «στρώνει το χαλί» στις ελληνικές επιχειρήσεις που επιθυμούν να «δοκιμάσουν» τις διαθέσεις των αγορών. Τα κρατικά ομόλογα δείχνουν τον δρόμο και αποτελούν παραδείγματα άξια λόγου για τις εκδόσεις εταιρικών ομολόγων, ένα αναγκαίο εργαλείο για την ενίσχυση της ρευστότητας του ελληνικού επιχειρείν.

Ενδεικτική ήταν η επιτυχία των πρόσφατων ομολογιακών εκδόσεων από την Τράπεζα Πειραιώς και την Alpha Bank. Η Πειραιώς εξέδωσε ομόλογο Tier 2 ύψους 500 εκατ. ευρώ, με επιτόκιο 5,50% (Υπενθυμίζεται ότι όταν η τράπεζα βγήκε στις αγορές τον Ιούνιο του 2019, είχε πετύχει απόδοση 9,75%), ενώ η Alpha Bank εξέδωσε επίσης ομόλογο μειωμένης εξασφάλισης, ύψους 500 εκατ. ευρώ, με επιτόκιο 4,25%.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider