Ποιοι συνταξιούχοι θα λάβουν αυξήσεις και αναδρομικά από τον Μάρτιο έως τον Ιούνιο

Αγγελική Μαρίνου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ποιοι συνταξιούχοι θα λάβουν αυξήσεις και αναδρομικά από τον Μάρτιο έως τον Ιούνιο
Το «χρώμα του χρήματος» θα δουν περίπου 1 εκατ. συνταξιούχοι, καθώς η καταβολή των αναδρομικών θα ξεκινήσει με τις συντάξεις Μαρτίου και θα ολοκληρωθεί τον Ιούνιο.

Το «χρώμα του χρήματος» θα δουν περίπου 1 εκατ. συνταξιούχοι κύριων και επικουρικών συντάξεων, καθώς η καταβολή των αναδρομικών που δικαιούνται θα ξεκινήσει με τις συντάξεις Μαρτίου (που πληρώνονται τέλος Φεβρουαρίου) και θα ολοκληρωθεί τον Ιούνιο.

Όπως όλα δείχνουν, αμέσως μόλις ψηφιστεί το ασφαλιστικό νομοσχέδιο από τη Βουλή (το τελευταίο δεκαήμερο του Φεβρουαρίου) και δημοσιευτεί σε ΦΕΚ, θα ξεκινήσει ο επανυπολογισμός όλων των συντάξεων, ώστε να ξεκαθαρίσει το ποσό των αναδρομικών που θα επιστραφούν και οι δικαιούχοι τους.

Σύμφωνα με πληροφορίες, τα αναδρομικά θα επιστραφούν σε 4 κατηγορίες συνταξιούχων, σε μία δόση, όπως έχει δεσμευτεί ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης. Πιο συγκεκριμένα, αναδρομικά θα δοθούν:

1. Με τις συντάξεις Ιουνίου (οι οποίες θα πιστωθούν στο τέλος Μαΐου) θα λάβουν τις αυξήσεις τους οι συνταξιούχοι που έχουν πάνω από 30,1 συντάξιμα έτη.

Λόγω της αύξησης των ποσοστών αναπλήρωσης, οι αυξήσεις θα κυμαίνονται από 12 ευρώ (για όσους έχουν αποχωρήσει ή αποχωρούν με 30,1 έτη ασφάλισης) έως και 252 ευρώ (για όσους έχουν 40 έτη ασφαλιστικού βίου). Οι αυξήσεις «συνοδεύονται» από αναδρομικά, από 1ης Οκτωβρίου 2019.

2. Με τις συντάξεις Μαρτίου θα καταβληθούν αναδρομικά 10 μηνών και αυξήσεις που φτάνουν το 40% σε περίπου 26.000 επικουρικές συντάξεις χηρείας.

Πρόκειται για όλες εκείνες τις επικουρικές που υπολογίστηκαν με ποσοστό χήρας/χήρου 50% και τώρα πρέπει να αναπροσαρμοστούν αναδρομικά από τις 17 Μαΐου του 2019 στο 70%.

Τα αναδρομικά αφορούν όσους εισπράττουν επικουρικές συντάξεις χηρείας που χορηγήθηκαν λόγω θανάτου ασφαλισμένου μετά τις 13/5/2015. Οι αυξήσεις με τα αναδρομικά 10 μηνών, αφορούν συντάξεις χηρείας Δημοσίου (πρ. ΤΕΑΔΥ) και άλλων μικρών πρώην Ταμείων όπως του ΤΕΑΥΝΤΠ (ναυτιλιακοί και τουριστικοί πράκτορες), των Ναυτικών (ΚΕΑΝ), αλλά και του πρώην ΙΚΑ ΤΕΑΜ.

3. Σε 300.000 δικαιούχους επικουρικής σύνταξης. Τις αυξήσεις μαζί με τα αναδρομικά από 1η Οκτωβρίου 2019 θα λάβουν μετά το Πάσχα, όσοι είχαν άθροισμα κύριας και επικουρικής πάνω από 1.300 ευρώ το καλοκαίρι του 2016 και είδαν τις επικουρικές τους τότε να μειώνονται δραματικά.

Η μεσοσταθμική αύξηση θα είναι 99,57 ευρώ τον μήνα και θα κυμαίνεται από 5 ευρώ έως 196 ευρώ.

4. Τον Απρίλιο ή τον Μάιο αναμένεται να δημοσιευτεί η απόφαση του ΣτΕ (μετά τη δίκη-πιλότο που έγινε στις 10 1/2020) για τα παλιά αναδρομικά πριν από τον νόμο Κατρούγκαλου.

Πρόκειται για το περίφημο Ι0μηνο που μεσολαβεί από 10/6/2015 έως 11/5/2016, δηλαδή μετά τη δημοσίευση των προηγούμενων αποφάσεων του ΣτΕ και μέχρι την ψήφιση του ν.Κατρούγκαλου.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία το κόστος των αναδρομικών του 10μήνου «αγγίζει» τα 4 δισ ευρώ και η καταβολή τους θα γίνει σε δόσεις, σε χρόνο που θα ορίσει η κυβέρνηση, τηρουμένων των δημοσιονομικών περιθωρίων.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider