Δεσμεύσεις περιουσιών για φοροδιαφυγή αξίας 72,4 εκατ. ευρώ προχώρησε η Αρχή για το Ξέπλυμα

Θανάσης Κουκάκης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Δεσμεύσεις περιουσιών για φοροδιαφυγή αξίας 72,4 εκατ. ευρώ προχώρησε η Αρχή για το Ξέπλυμα
Η Αρχή για το Ξέπλυμα Χρήματος απέστειλε 370 αιτήματα στο εξωτερικό προκειμένου να ενημερωθεί για την ύπαρξη καταθέσεων ή άλλων περιουσιακών στοιχείων.

Αισθητή υποχώρηση κατέγραψε το 2019 σε ετήσια βάση η αξία των συνολικών δεσμεύσεων για φορολογικές υποθέσεις στις οποίες προχώρησε η Αρχή για το Ξέπλυμα Χρήματος.

Η Ανεξάρτητη Αρχή, της οποίας προΐσταται η αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Άννα Ζαΐρη, προχώρησε στο διάστημα Ιανουαρίου – Δεκεμβρίου 2019 σε δεσμεύσεις περιουσιακών στοιχείων για φορολογικές υποθέσεις συνολικής αξίας 72,4 εκατ. ευρώ. Το ποσό αυτό είναι αισθητά μικρότερο από τα 181 εκατ. ευρώ των δεσμεύσεων περιουσιακών στοιχείων του 2018.

81 υποθέσεις μεγάλης φοροδιαφυγής

Το 2019 η Αρχή για το Ξέπλυμα Χρήματος έστειλε στις εισαγγελικές Αρχές 81 φορολογικές υποθέσεις που σχετίζονται κυρίως με μεγάλη φοροδιαφυγή. Αλλά δεν αρκέστηκε μόνον σε αυτό. Η Αρχή απέστειλε 370 αιτήματα στο εξωτερικό προκειμένου να ενημερωθεί για την ύπαρξη καταθέσεων ή άλλων περιουσιακών στοιχείων, που αποτελούν πιθανόν προϊόν φοροδιαφυγής και ξεπλύματος χρήματος.

Το 2018 η Αρχή είχε στείλει στις εισαγγελικές Αρχές 100 φορολογικές υποθέσεις που σχετίζονται κυρίως με μεγάλη φοροδιαφυγή, αλλά και 247 αιτήματα στο εξωτερικό.

Η Αρχή για το Ξέπλυμα Χρήματος «κυνηγά» υποθέσεις διακεκριμένης φοροδιαφυγής και λαθρεμπορίου, εγκλήματα που σχετίζονται με κακουργηματική απιστία και ξέπλυμα χρήματος εντός του ελληνικού τραπεζικού συστήματος, αλλά και με υπεξαιρέσεις και υποθέσεις που αφορούν σε ζημία του Δημοσίου.

Λόγω του μεγάλου όγκου των υποθέσεων η Αρχή για το Ξέπλυμα Χρήματος δίνει προτεραιότητα στις μεγάλες υποθέσεις με βεβαιωμένη φοροδιαφυγή από ΦΠΑ και φόρο εισοδήματος άνω των 500.000 ευρώ. Στη βάση όσων προβλέπει ο νόμος, η Αρχή για το Ξέπλυμα δεσμεύει τα περιουσιακά στοιχεία των οφειλετών προκειμένου να διασφαλίσει τα συμφέροντα του Δημοσίου. Συνήθως οι αποφάσεις δεσμεύσεων αφορούν σε ακίνητα και ειδικά σε μεγάλες κατοικίες ή επαγγελματικές εγκαταστάσεις. Τα ακίνητα έως πρόσφατα παρέμεναν δεσμευμένα έως ότου οι οφειλέτες καταβάλουν ή ρυθμίσουν τα χρέη τους ή έως ότου με τελεσίδικη δικαστική απόφαση αυτά περιέλθουν στο Δημόσιο, πλέον η δέσμευση τους θα διαρκεί για έως και 18 μήνες.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider