Στουρνάρας: Να συνεχιστούν οι μεταρρυθμίσεις και οι αποκρατικοποιήσεις

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Στουρνάρας: Να συνεχιστούν οι μεταρρυθμίσεις και οι αποκρατικοποιήσεις
Ο Γιάννης Στουρνάρας προέβλεψε ότι ο ρυθμός οικονομικής ανάπτυξης θα κινηθεί πάνω από το 2% φέτος και αρκετά πάνω από το 2% το 2020 «και αυτό σε μία περίοδο που επιβραδύνεται η παγκόσμια οικονομική δραστηριότητα».

Για ρυθμό ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας, υψηλότερο από τις τελευταίες προβλέψεις, έκανε λόγο ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας, Γιάννης Στουρνάρας, παραδίδοντας στον πρόεδρο της Βουλής, την ενδιάμεση έκθεση νομισματικής πολιτικής της ΤτΕ.

Ειδικότερα, ο κ. Στουρνάρας προέβλεψε ότι ο ρυθμός οικονομικής ανάπτυξης θα κινηθεί πάνω από το 2% φέτος και αρκετά πάνω από το 2% το 2020 «και αυτό σε μία περίοδο που επιβραδύνεται η παγκόσμια οικονομική δραστηριότητα».

Θετικά στοιχεία

Περιγράφοντας την έκθεση της ΤτΕ, ο κ. Στουρνάρας σημείωσε ότι περιλαμβάνει θετικά στοιχεία αλλά και προκλήσεις. Συγκεκριμένα, είπε ότι η σημερινή έκθεση παραδίδεται σε μία περίοδο επιβράδυνσης της διεθνούς οικονομικής δραστηριότητας αλλά ανόδου της οικονομικής δραστηριότητας στη χώρα μας.

Όπως εκτίμησε, ο ρυθμός της οικονομικής ανάπτυξης θα είναι μεγαλύτερος από αυτόν που καταγράφεται στην έκθεση διότι δεν ήταν εφικτό να ενταχθούν σε αυτήν τα τελευταία στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ. Άρα, το 1,9% για το 2019 και το 2,4% για το 2020 είναι μάλλον ξεπερασμένα. «Θα ξεπεράσουμε αρκετά τα ποσοστά αυτά», τόνισε ο κ. Στουρνάρας: «Θα κινηθούμε πάνω από το 2% φέτος και αρκετά πάνω από το 2% την επόμενη χρονιά» λόγω της αύξησης της εσωτερικής ζήτησης από τη βελτίωση του διαθέσιμου εισοδήματος και της αύξησης των επενδύσεων.

Προκλήσεις

Για τις «προκλήσεις» που επίσης περιλαμβάνει η έκθεση, ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος επισήμανε ότι πρέπει να συνεχιστεί η δημοσιονομική πειθαρχία και να μειωθεί ο στόχος για το πρωτογενές πλεόνασμα, «πάντα σε συνεννόηση με τους εταίρους». Επίσης, είπε ότι πρέπει να συνεχιστούν οι μεταρρυθμίσεις. Ανέφερε, μάλιστα, ότι «το καλό της κυβέρνησης αυτής είναι ότι γίνονται, όχι λόγω εξαναγκασμού, αλλά επειδή τις πιστεύει». Σύμφωνα με τον ίδιο, πρέπει να μειωθούν τα κόκκινα δάνεια των τραπεζών ώστε να αντεπεξέλθουν στον ρόλο τους, που είναι ο δανεισμός της πραγματικότητας της οικονομίας. Για την ανάγκη των μεταρρυθμίσεων ο επικεφαλής της ΤτΕ υπογράμμισε ότι μαζί με τις ιδιωτικοποιήσεις θα προκαλέσουν άνοδο της παραγωγικότητας που θα αντισταθμίσουν τη μείωση του πληθυσμού.

Τέλος, σε διάλογο που είχε ο κ. Στουρνάρας με τους κοινοβουλευτικούς συντάκτες, επισήμανε ότι η Ελλάδα στάθηκε τυχερή κατά τη διάρκεια της κρίσης. «Μας έσωσε ο βράχος της Ακρόπολης. Οι εταίροι μας δεν θα άφηναν το λίκνο του πολιτισμού και της Δημοκρατίας να καταρρεύσει. Άλλη χώρα δεν θα είχε την ίδια τύχη», υπογράμμισε και εξέφρασε την ικανοποίησή του για την επιστροφή της ρευστότητας στην αγορά.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider