Σταϊκούρας: Πιθανή η πρόωρη αποπληρωμή και άλλων δανείων του ΔΝΤ το 2020

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Σταϊκούρας: Πιθανή η πρόωρη αποπληρωμή και άλλων δανείων του ΔΝΤ το 2020
«Η νέα πρόωρη αποπληρωμή θα πρέπει να φτάνει έως ένα συγκεκριμένο ποσό που θα επιτρέπει στο ΔΝΤ να διατηρήσει την παρουσία του στην Ελλάδα έως το τέλος της περιόδου μεταμνημονιακής εποπτείας».

Ανοιχτό το ενδεχόμενο πρόωρης αποπληρωμής και άλλων δανείων του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου το 2020 άφησε ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας.

«H Ελλάδα εξετάζει την πρόωρη αποπληρωμή και άλλων δανείων του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου το επόμενο έτος για να απαλλαχθεί από το ακριβό χρέος της», δήλωσε χαρακτηριστικά για να προσθέσει πως «η νέα πρόωρη αποπληρωμή θα πρέπει να φτάνει έως ένα συγκεκριμένο ποσό που θα επιτρέπει στο ΔΝΤ να διατηρήσει την παρουσία του στην Ελλάδα έως το τέλος της περιόδου μεταμνημονιακής εποπτείας».

Η αποπληρωμή των δανείων του ΔΝΤ είναι μέρος της στρατηγικής για την ανάκαμψη της Ελλάδας, σημείωσε ο κ. Σταϊκούρας, προσθέτοντας ότι η Αθήνα θέλει να βελτιώσει τη βιωσιμότητα του χρέους. «Σκοπεύουμε να λάβουμε όλα τα αναγκαία μέτρα για να αναζωογονήσουμε κάθε πλευρά της οικονομίας», σημείωσε ο υπουργός.

Οι στόχοι για τα πλεονάσματα

Σε ό,τι αφορά τους στόχους για τα πρωτογενή πλεονάσματα που είχε συμφωνήσει η Ελλάδα πριν το τέλος του τρίτου προγράμματος - 3,5% του ΑΕΠ κάθε χρόνο έως το 2022 και 2,2% στη συνέχεια - το Reuters αναφέρει ότι τα οικονομικά της Ελλάδας έχουν βελτιωθεί τα τελευταία χρόνια και η Αθήνα ελπίζει τώρα ότι ο στόχος μπορεί να χαμηλώσει. Ο υπουργός Οικονομικών είπε ότι το θέμα θα συζητηθεί με τους επίσημους δανειστές το επόμενο έτος, καθώς «οι συνθήκες θα ωριμάζουν». «Είναι εφικτό καθώς προχωρούμε με συνεκτικό και συνετό τρόπο», σημείωσε. «Πρώτα πρέπει να πείσουμε τους δανειστές ότι οι στόχοι πρέπει να χαμηλώσουν», πρόσθεσε.

Με ένα ταμειακό απόθεμα περίπου 30 δισ. ευρώ, η Ελλάδα δεν χρειάζεται επιπλέον πόρους για να καλύψει τις χρηματοδοτικές ανάγκες της για το επόμενο έτος, αναφέρει το Reuters. Ο κ. Σταϊκούρας, όμως, δήλωσε ότι πρέπει να διατηρήσει την παρουσία της στις κεφαλαιαγορές. «Πρέπει να έχεις αλληλεπίδραση με τις αγορές», είπε.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider