GRECO: Ανεπαρκής η Ποινική Δικαιοσύνη στην Ελλάδα για να καταπολεμήσει τη διαφθορά

Θανάσης Κουκάκης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
GRECO: Ανεπαρκής η Ποινική Δικαιοσύνη στην Ελλάδα για να καταπολεμήσει τη διαφθορά
Αρνητική έκθεση της GRECO για τη διαφθορά στην Ελλάδα. Τα μηνύματα για τους επενδυτές.

Η διαφθορά, τα προβλήματα στην απονομή Δικαιοσύνης και ο μη σεβασμός του Κράτους Δικαίου είναι από τα θέματα που οι μεγάλοι θεσμικοί επενδυτές λαμβάνουν υπόψη προκειμένου να επενδύσουν σε μια χώρα.

Έκθεση που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα η Ομάδα Κρατών κατά της Διαφθοράς του Συμβουλίου της Ευρώπης (GRECO) και η οποία καταρτίσθηκε μετά την αξιολόγηση των πρόσφατων αλλαγών στον ελληνικό Ποινικό Κώδικα και στη νομοθεσία για το ξέπλυμα χρήματος, υποστηρίζει πως η Ποινική Δικαιοσύνη στην Ελλάδα δεν είναι επαρκής για να καταπολεμήσει τη διαφθορά και εκπέμπει έτσι ένα αρνητικό μήνυμα.

Το περιεχόμενο της έκθεσης

Ο διεθνής φορέας στην έκθεση του επικρίνει τις τροποποιήσεις που έφεραν τόσο ο ΣΥΡΙΖΑ όσο και η Νέα Δημοκρατία στον Ποινικό Κώδικα και με τις οποίες έπαυσε η δυνατότητα των εισαγγελέων να ασκούν αυτεπάγγελτα διώξεις σε μια σειρά από αδικήματα. «Το μέτρο αυτό ενδέχεται να αποδυναμώσει περαιτέρω την καταπολέμηση της διαφθοράς και ενδεχομένως άλλων συναφών εγκλημάτων, όπως η νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες», σημειώνει η έκθεση της GRECO.

Πέραν τούτου η GRECO επαναλαμβάνει την ανάγκη συμμόρφωσης της Ελλάδος με τα διεθνή πρότυπα κατά της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες και της καταπολέμησης της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας, αφήνοντας με τον τρόπο αυτό να διαφανεί πως η πρόσφατη πρωτοβουλία της κυβέρνησης να τροποποιήσει τη νομοθεσία για το ξέπλυμα χρήματος αποδεσμεύοντας περιουσιακά στοιχεία που έχουν δεσμευθεί ως εγκληματικό προϊόν για παραπάνω από 18 μήνες, χωρίς να έχει προηγηθεί τελεσίδικη δικαστική απόφαση, δεν είν αι σωστή.

Η έκθεση της GRECO επικεντρώνεται κυρίως στις αλλαγές που επήλθαν στον Ποινικό Κώδικα τον Ιούνιο και με τις οποίες η δωροδοκία δημόσιων αξιωματούχων μετατράπηκε από κακούργημα σε πλημμέλημα. Αν και με την τροποποίηση του Ποινικού Κώδικα το Νοέμβριο η δωροδοκία δημόσιων υπαλλήλων έγινε ξανά κακούργημα, η GRECO υπογραμμίζει με ανησυχία ότι αλλαγή του Ιουνίου θα εξακολουθήσει να έχει μακροχρόνιες αναδρομικές συνέπειες όσον αφορά στα αδικήματα δωροδοκίας που διέπραξαν δημόσιοι υπάλληλοι πριν από τις 18 Νοεμβρίου 2019, καθώς αυτά θα εξακολουθήσουν να θεωρούνται πλημμέλημα.

Με την εν λόγω έκθεση η GRECO δίνει περιθώριο στην ελληνική κυβέρνηση έως τις 30 Ιουνίου 2020, προκειμένου να προχωρήσει σε αντίστοιχες νομοθετικές αλλαγές στον Ποινικό Κώδικα και στη νομοθεσία για το ξέπλυμα χρήματος.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider