Κατατέθηκε το φορολογικό νομοσχέδιο στη Βουλή – Ποιοι κερδίζουν τα περισσότερα

Θανάσης Κουκάκης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Κατατέθηκε το φορολογικό νομοσχέδιο στη Βουλή – Ποιοι κερδίζουν τα περισσότερα
Το νομοσχέδιο προβλέπει την καθιέρωση εισαγωγικού φορολογικού συντελεστή 9% για φυσικά πρόσωπα, ελεύθερους επαγγελματίες, αγρότες, μισθωτούς και συνταξιούχους, από 22% που είναι σήμερα.

Σημαντικές ελαφρύνσεις για νοικοκυριά και επιχειρήσεις και κίνητρα για την προσέλκυση επενδύσεων, προβλέπει το φορολογικό νομοσχέδιο που κατατέθηκε σήμερα στη Βουλή. Το νομοσχέδιο στην τελική του μορφή έχει αλλαγές και προσθήκες σε σχέση με το νομοσχέδιο που είχε τεθεί σε διαβούλευση.

Με τις διατάξεις του φορολογικού νομοσχεδίου αποσαφηνίζεται και απλουστεύεται η νομοθεσία για τη φορολογική κατοικία ενώ παράλληλα θεσπίζεται εναλλακτικός τρόπος φορολόγησης των εισοδημάτων αλλοδαπής προέλευσης με πληρωμή ετήσιου κατ' αποκοπή φόρου στις περιπτώσεις επενδύσεων άνω των 500.000 ευρώ.

Το νομοσχέδιο προβλέπει την καθιέρωση εισαγωγικού φορολογικού συντελεστή 9% για φυσικά πρόσωπα, ελεύθερους επαγγελματίες, αγρότες, μισθωτούς και συνταξιούχους, από 22% που είναι σήμερα. Επιπλέον, μειώνονται κατά μία ποσοστιαία μονάδα οι συντελεστές για τα υψηλότερα εισοδήματα, ενώ προβλέπεται αύξηση του αφορολόγητου κατά 1.000 ευρώ για κάθε προστατευόμενο τέκνο, ανεξαρτήτως του αριθμού αυτών.

Στο νομοσχέδιο προβλέπεται πως οι μισθωτοί, συνταξιούχοι, ελεύθεροι επαγγελματίες και εισοδηματίες θα πρέπει να πραγματοποιούν δαπάνες ίσες με το 30% του πραγματικού τους εισοδήματος με ηλεκτρονικά μέσα, με ποινή 22% επί της διαφοράς, σε περιπτώσεις που δεν επιτευχθεί το ανωτέρω όριο. Ωστόσο, πλέον λαμβάνεται μέριμνα για τους διαζευγμένους, οι οποίοι διαθέτουν σημαντικό μέρος του εισοδήματός τους για τη διατροφή που πληρώνουν στη σύζυγο και στα παιδιά. Έτσι, οι δαπάνες διατροφής θα αφαιρούνται από το εισόδημα επί του οποίου θα υπολογίζονται οι ηλεκτρονικές πληρωμές.

Για τις επιχειρήσεις το νομοσχέδιο περιλαμβάνει πλήθος ευνοϊκών διατάξεων. Ενδεικτικά προβλέπει τη μείωση του συντελεστή φορολογίας των επιχειρήσεων από το 28% που είναι σήμερα στο 24% για το 2019. Προβλέπει τη μείωση του συντελεστή φορολόγησης των μερισμάτων από το 10% στο 5%, αλλά και τη μείωση της προκαταβολής φόρου εισοδήματος στο 95% του φόρου που προκύπτει για τα νομικά πρόσωπα. Μια από τις σημαντικές προσθήκες του φορολογικού νομοσχεδίου αφορά στην μεταφορά ζημιών. Πλέον οι επιχειρήσεις θα έχουν τη δυνατότητα να μεταφέρουν τη φορολογική ζημιά σε διάστημα δέκα ετών από πέντε που είναι σήμερα. Ακόμη, το νομοσχέδιο προβλέπει την αυτοτελή φορολόγηση των stock options με συντελεστή 15%. Σήμερα τα δικαιώματα προαίρεσης αγοράς μετοχών φορολογούνται με τις γενικές διατάξεις, δηλαδή με την κλίμακα φορολογίας.

Με άλλες διατάξεις του νομοσχεδίου θεσπίζεται η υπό όρους απαλλαγή νομικών προσώπων που είναι φορολογικοί κάτοικοι Ελλάδας από το φόρο υπεραξίας μεταβίβασης τίτλων συμμετοχής, ενώ προβλέπεται η απαλλαγή από το φόρο εισοδήματος και την εισφορά αλληλεγγύης των τόκων εταιρικών ομολόγων εισηγμένων σε οργανωμένη αγορά. Ακόμη, προβλέπεται η καθιέρωση χαμηλού φορολογικού συντελεστή 10% για τα αγροτικά συνεταιριστικά σχήματα.

Το νομοσχέδιο περιλαμβάνει την απαλλαγή από την εισφορά αλληλεγγύης όλων των ΑμεΑ με ποσοστό αναπηρίας άνω του 80% ανεξαρτήτως της μορφής της αναπηρίας, τη μείωση του ΦΠΑ για τα βρεφικά είδη από το 24% που είναι σήμερα στον μειωμένο συντελεστή 13% και τη μείωση του ΦΠΑ για τα κράνη των μοτοσικλετιστών και τα παιδικά καθίσματα από το 24% που είναι σήμερα στον μειωμένο συντελεστή 13%.

Με τις ίδιες διατάξεις αναστέλλεται η επιβολή ΦΠΑ στις οικοδομές με άδεια από 1-1-2006 και εφεξής και του φόρου υπεραξίας στη μεταβίβαση ακινήτων, ενώ εισάγονται κίνητρα για την πραγματοποίηση εργασιών που σχετίζονται με την ενεργειακή, λειτουργική και αισθητική αναβάθμιση κτιρίων, με τη χορήγηση έκπτωσης φόρου 40% για δαπάνες των σχετικών εργασιών. Με την αναμόρφωση των διατάξεων οι ιδιοκτήτες ακινήτων δεν θα χάνουν την αυτόματη έκπτωση του 5% από τον φόρο εισοδήματος από ενοίκια αν κάνουν χρήση της έκπτωσης για δαπάνες ανακαίνισης.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider