Το «χαλί» της αναβάθμισης στρώνει η Moody’s για την Ελλάδα

Βάσω Αγγελέτου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Το «χαλί» της αναβάθμισης στρώνει η Moody’s για την Ελλάδα
Θετική κίνηση χαρακτηρίζει την πρόωρη αποπληρωμή του ΔΝΤ, ενώ «ακόμη πιο σημαντική» χαρακτηρίζει την έγκριση του σχεδίου «Ηρακλής» για τις τράπεζες.

Θετική για τους δείκτες πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας χαρακτηρίζει η Moody’s τη απόφαση της κυβέρνησης να προβεί σε πρόωρη αποπληρωμή δανείων 2,7 δισ. ευρώ προς το ΔΝΤ.

Με την κίνηση αυτή, η επιβάρυνση της Ελλάδας από τόκους περιορίζεται, ενώ επιμηκύνεται οριακά η μέση διάρκεια του δημόσιου χρέους, γεγονός που συντείνει στην ενίσχυση της βιωσιμότητάς του, αναφέρει η σημερινή ανακοίνωση του οίκου αξιολόγησης.

moodys

Με επαινετικά λόγια αναφέρεται, επίσης, στο σχέδιο «Ηρακλής» που ενέκρινε πρόσφατα η Επιτροπή Ανταγωνισμού της ΕΕ για ταχύτερη απομείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, το οποίο, μάλιστα, χαρακτηρίζει «ίσως ακόμη πιο σημαντικό από την πρόωρη αποπληρωμή του ΔΝΤ». «Το APS θα βοηθήσει τις τράπεζες να μειώσουν το υπέρογκο απόθεμα των NPEs που αντιστοιχεί στο 43,6% του συνολικού δανειακού χαρτοφυλακίου των τραπεζών», αναφέρει ο οίκος.

«Πριν την απόφαση για πρόωρη αποπληρωμή του ΔΝΤ είχε προηγηθεί η άρση των capital controls, η επιστροφή της ελληνικής κυβέρνησης στις διεθνείς κεφαλαιαγορές και η έγκριση του φιλόδοξου σχεδίου για εξυγίανση του τραπεζικού κλάδου, εν μέσω γενικότερης βελτίωσης του οικονομικού κλίματος στη χώρα», αναφέρει η Moody’s.

moodys

«Μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος προσαρμογής τον Αύγουστο του 2018, η Ελλάδα έχει αντλήσει 9 δισ. ευρώ από τις αγορές, επιτυγχάνοντας συνεχώς χαμηλότερα επιτόκια», τονίζει.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider