Ανθεκτική η ελληνική οικονομία παρά τα capital controls

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ανθεκτική η ελληνική οικονομία παρά τα capital controls

Αξιοσημείωτες αντοχές κατέγραψε η ελληνική οικονομία στο τρίτο τρίμηνο, παρά τα capital controls. Τα δυνατά αποτελέσματα της τουριστικής βιομηχανίας λόγω της αύξησης του τουριστικού ρεύματος προς τη χώρα απέτρεψαν την «κατρακύλα» που περίμεναν οι αναλυτές.

Όπως ανακοίνωσε η ΕΛΣΤΑΤ, η ύφεση ήταν μόλις 0,5% το τρίτο τρίμηνο σε σχέση με το δεύτερο και 0,4% έναντι του τρίτου τριμήνου του 2014.

Με βάση μη εποχικά διορθωμένα στοιχεία, το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν (ΑΕΠ) σε όρους όγκου, κατά το 3ο τρίμηνο 2015, παρουσίασε μείωση κατά 0,1 % σε σχέση με το 3ο τρίμηνο 2014.

Να σημειωθεί ότι η εκτίμηση οικονομολόγων στο Reuters ήταν πως σε τριμηνιαία μέτρηση, η ύφεση θα ήταν 2,7% του ΑΕΠ και 1,9% σε ετήσια μέτρηση.

Ιδιαίτερα ενθαρρυντικές χαρακτήρισαν κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών τις πρώτες εκτιμήσεις της ΕΛΣΤΑΤ για το ΑΕΠ το τρίτο τρίμηνο εφέτος, καθώς η οικονομία άντεξε παρά τα capital controls και η ύφεση περιορίστηκε στο 0,4% σε ετήσια βάση και σε 0,5% σε μηνιαία σύγκριση.

Παράλληλα, όπως αναφέρουν στελέχη του οικονομικού επιτελείου, τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ έρχονται προς επίρρωση των εκτιμήσεων της κυβέρνησης που έχουν τεθεί στους θεσμούς, ότι η ύφεση για το σύνολο του 2015 θα περιοριστεί σε 1,3%, αντί της αρχικής πρόβλεψης το καλοκαίρι για μείωση του ΑΕΠ κατά 2,3%. Έτσι, καθίσταται εφικτή και η επάνοδος στην ανάπτυξη νωρίτερα, εντός του επόμενου έτους.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider