Αναβάθμισε σε ΒΒ την Ελλάδα ο Scope Ratings

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Αναβάθμισε σε ΒΒ την Ελλάδα ο Scope Ratings
Ο γερμανικός οίκος αξιολόγησης διατηρεί θετικό το outlook για την ελληνική οικονομία και εξηγεί τι τον οδήγησε στην απόφαση να αναβαθμίσει την Ελλάδα.

Σε αναβάθμιση της μακροπρόθεσμης αξιολόγησης της Ελλάδας, σε ΒΒ, από ΒΒ- προηγουμένως, προχώρησε ο γερμανικός οίκος Scope Ratings, διατηρώντας θετικό το outlook για την ελληνική οικονομία.

Όπως επισημαίνει ο οίκος στη σχετική έκθεση που δημοσιοποίησε, η απόφασή του για αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας, κατά μια βαθμίδα, στηρίχθηκε στους εξής παράγοντες:

- οι μεταρρυθμίσεις συνεχίζονται

- η βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα έχει βελτιωθεί

Ο οίκος αναγνωρίζει ότι η Ελλάδα έχει επιδείξει εξαιρετική δημοσιονομική πειθαρχία, ενώ είναι πολύ σημαντικό και το κεφαλαιακό «μαξιλάρι» που διαθέτει η χώρα.

Όπως επίσης διαπιστώνουν οι αναλυτές του Scope Ratings, η πολιτική σταθερότητα στην Ελλάδα έχει βελτιωθεί σημαντικά, εξασφαλίζοντας τη συνέχιση της εφαρμογής της αναγκαίας μεταρρυθμιστικής ατζέντας, μετά τις εκλογές της 7ης Ιουλίου. «Η νέα κυβέρνηση, υπό τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ιεράρχησε μια σειρά από διαρθρωτικές και φιλικές προς την επιχειρηματικότητα μεταρρυθμίσεις με στόχο την προσέλκυση επενδύσεων», σχολιάζει ο οίκος και προσθέτει πως έχει μειωθεί το οικονομικό ρίσκο.

Ωστόσο, όπως προειδοποιεί ο Scope Ratings, το υψηλό ποσοστό των κόκκινων δανείων των ελληνικών τραπεζών και οι αδύναμες προοπτικές της μακροοικονομικής κατάστασης της χώρας, σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα, δύνανται να αποτελέσουν εμπόδια στο δρόμο της Ελλάδας προς την ανάκαμψη.

Σε ό,τι αφορά τις ελληνικές τράπεζες, οι αναλυτές του οίκου επισημαίνουν πως, μεταξύ άλλων, το θετικό outlook για την ελληνική οικονομία αντανακλά και την προσδοκία για επιτάχυνση των διαδικασιών μείωσης των κόκκινων δανείων των τραπεζών, γεγονός που θα ισχυροποιήσει την ικανότητα των πιστωτικών ιδρυμάτων της χώρας να χρηματοδοτήσουν επενδυτικά σχέδια και να στηρίξουν την πραγματική οικονομία.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider