Χωρίς τέλος τα ιστορικά χαμηλά για το δεκαετές ομόλογο – Υποχώρησε στο 1,38%

Θανάσης Κουκάκης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Χωρίς τέλος τα ιστορικά χαμηλά για το δεκαετές ομόλογο – Υποχώρησε στο 1,38%
Στις 190 μονάδες έφτασε το spread. Μέσα σε ένα χρόνο η απόδοση του δεκαετούς ομολόγου υποχώρησε στο 1,387% από 4,68%.

Σε νέα ιστορικά χαμηλά επίπεδα κινήθηκε ενδοσυνεδριακά την Τετάρτη το ελληνικό δεκαετές ομόλογο, σημειώνοντας απόδοση 1,387%, όταν πριν από έναν χρόνο κατέγραφε απόδοση 4,68%.

Το spread, δηλαδή η διαφορά απόδοσης μεταξύ του ελληνικού και του γερμανικού δεκαετούς ομόλογου (που στην ελληνική αποδίδεται και ως ασφάλιστρο κινδύνου) βρέθηκε σήμερα στις 190 μονάδες, επίπεδα που τελευταία φορά είχε καταγράψει στα τέλη Νοεμβρίου 2009.

Η πτώση των αποδόσεων των ελληνικών ομολόγων είναι δείγμα επιστροφής της εμπιστοσύνης στην ελληνική οικονομία. Στο καλό κλίμα συνέβαλε και η δρομολόγηση της πρόωρης αποπληρωμής δανείων του ΔΝΤ ύψους 2,9 δισ. ευρώ, κάτι που θα βελτιώσει τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους μεσοπρόθεσμα.

Σε κάθε περίπτωση, με τις κεντρικές τράπεζες να σπεύδουν να μειώσουν τα επιτόκια τους και τις αγορές να επηρεάζονται από τις γεωπολιτικές εντάσεις, το Brexit, και τον εμπορικό πόλεμο, το κρατικό χρέος χωρών υψηλής επενδυτικής διαβάθμισης, όπως τα γερμανικά ομόλογα, παραμένει το ύστατο καταφύγιο για τους επενδυτές. Στη βάση αυτή, η διαρκής υποχώρηση της απόδοσης του γερμανικού ομολόγου αναφοράς (στο -0,505% σήμερα) συμπαρασύρει όλα τα κρατικά ομόλογα της ζώνης του ευρώ.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider