Σε νέα ιστορικά χαμηλά επίπεδα κινήθηκε ενδοσυνεδριακά την Τετάρτη το ελληνικό δεκαετές ομόλογο, σημειώνοντας απόδοση 1,387%, όταν πριν από έναν χρόνο κατέγραφε απόδοση 4,68%.

Το spread, δηλαδή η διαφορά απόδοσης μεταξύ του ελληνικού και του γερμανικού δεκαετούς ομόλογου (που στην ελληνική αποδίδεται και ως ασφάλιστρο κινδύνου) βρέθηκε σήμερα στις 190 μονάδες, επίπεδα που τελευταία φορά είχε καταγράψει στα τέλη Νοεμβρίου 2009.

Η πτώση των αποδόσεων των ελληνικών ομολόγων είναι δείγμα επιστροφής της εμπιστοσύνης στην ελληνική οικονομία. Στο καλό κλίμα συνέβαλε και  η δρομολόγηση της πρόωρης αποπληρωμής δανείων του ΔΝΤ ύψους 2,9 δισ. ευρώ, κάτι που θα βελτιώσει τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους μεσοπρόθεσμα.

Σε κάθε περίπτωση, με τις κεντρικές τράπεζες να σπεύδουν να μειώσουν τα επιτόκια τους και τις αγορές να επηρεάζονται από  τις γεωπολιτικές εντάσεις, το Brexit, και τον εμπορικό πόλεμο, το κρατικό χρέος χωρών υψηλής επενδυτικής διαβάθμισης, όπως τα γερμανικά ομόλογα, παραμένει το ύστατο καταφύγιο για τους επενδυτές. Στη βάση αυτή, η διαρκής υποχώρηση της απόδοσης του γερμανικού ομολόγου αναφοράς (στο -0,505% σήμερα) συμπαρασύρει όλα τα κρατικά ομόλογα της ζώνης του ευρώ.