Standard & Poor’s: Η ΕΚΤ δεν θα ξεφύγει από το περιβάλλον αρνητικών επιτοκίων πριν το 2023

Μαρίνα Φούντα
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Standard & Poor’s: Η ΕΚΤ δεν θα ξεφύγει από το περιβάλλον αρνητικών επιτοκίων πριν το 2023
Πώς σχολιάζουν οι οικονομολόγοι της S&P Global Ratings τις ανακοινώσεις του Μάριο Ντράγκι για τη μείωση επιτοκίων και την επανέναρξη του προγράμματος αγοράς ομολόγων (QE) της ΕΚΤ.

Το νέο πακέτο μέτρων που ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα μπορεί να ανακόψει την επιβράδυνση της ευρωπαϊκής οικονομίας, αν και η λήψη μέτρων δημοσιονομικού χαρακτήρα θα αποτελούσε πιθανότατα τον καλύτερο τρόπο για να στηριχθεί η ανάπτυξη στην Ευρωζώνη.

Τα ανωτέρω επισημαίνουν οι οικονομολόγοι της S&P Global Ratings, σε σχετική έκθεσή τους, σχολιάζοντας τις ανακοινώσεις του Μάριο Ντράγκι για τη μείωση επιτοκίων και την επανέναρξη του προγράμματος αγοράς ομολόγων (QE) της ΕΚΤ.

«Η ΕΚΤ κινήθηκε με γνώμονα να αποφύγει κάθε πιθανότητα απογοήτευσης των αγορών, αλλά και με στόχο να μεγιστοποιήσει τα οφέλη του πακέτου μέτρων. Η ΕΚΤ χρησιμοποίησε κάθε εργαλείο που είχε στη διάθεσή της για να θωρακίσει την ευρωπαϊκή οικονομία», υπογραμμίζει η Marion Amiot, οικονομολόγος της S&P Global Ratings, υπογράφοντας την έκθεση με τίτλο «New ECB Stimulus Package Is Likely To Keep Interest Rates Low Through 2023» (Το νέο πακέτο μέτρων της ΕΚΤ μπορεί να διατηρήσει τα επιτόκια χαμηλά έως το 2023).

«Αυτό είναι το μήνυμα που κρύβεται πίσω από το νέο πακέτο μέτρων της ΕΚΤ: Τα χαμηλά επιτόκια ήρθαν για να μείνουν… όχι μόνο βραχυπρόθεσμα, αλλά και μεσοπρόθεσμα», σημειώνεται στην έκθεση της S&P Global Ratings.

Συνεχίζοντας να αποκωδικοποιούν τα μέτρα της ΕΚΤ, οι οικονομολόγοι του οίκου επιβεβαιώνουν ότι το νέο πακέτο δεν πρόκειται να τονώσει την ανάπτυξη ή τον πληθωρισμό στην Ευρωζώνη, σε μεγάλο βαθμό. Οι κίνδυνοι για την ανάπτυξη παραμένουν, ενώ συνεχίζουν να προέρχεται από την αδύναμη ζήτηση από το εξωτερικό και τη γεωπολιτική αβεβαιότητα που κυριαρχεί σε διεθνές επίπεδο. «Αυτούς τους κινδύνους δεν μπορεί να τους αλλάξει το πακέτο μέτρων της ΕΚΤ», τονίζει ο οίκος.

«Τα μέτρα δημοσιονομικής πολιτικής θα ήταν ένα πιο αποτελεσματικό φάρμακο για την τόνωση της ανάπτυξης, καθώς η νομισματική πολιτική πλησιάζει επικίνδυνα τα όριά της», σημειώνει η Amiot. «Πιθανότατα θα υπάρξει και νέα μείωση των επιτοκίων τον Δεκέμβριο, κατά 10 μονάδες βάσης, καθώς η επιβράδυνση της ανάπτυξης στην Ευρωζώνη μοιάζει μονόδρομος. Η ΕΚΤ δεν θα μπορέσει να ξεφύγει από το περιβάλλον αρνητικών επιτοκίων πριν το τέλος του 2023», καταλήγει.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider