Να εισπράξει φόρους 27 δισ. ευρώ μέσα σε 150 ημέρες επιδιώκει η κυβέρνηση

Θανάσης Κουκάκης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Να εισπράξει φόρους 27 δισ. ευρώ μέσα σε 150 ημέρες επιδιώκει η κυβέρνηση
Ο Σεπτέμβριος θα είναι βαρύς για τους φορολογουμένους καθώς θα κληθούν να πληρώσουν ταυτόχρονα την πρώτη δόση του ΕΝΦΙΑ και τη δεύτερη δόση του φόρου εισοδήματος.

Τον Ιούλιο εισέρευσαν στα δημόσια ταμεία περισσότερα από 5,5 δισ. ευρώ φόρων, επίδοση που αποτελεί την καλύτερη από την αρχή της χρονιάς. Σε μηνιαία βάση οι εισπράξεις ξεπέρασαν τον στόχο κατά 4% ή 215 εκατ. ευρώ. Τον Ιούλιο το Δημόσιο επέστρεψε φόρους ύψους 483 εκατ. ευρώ υπερβαίνοντας το μηνιαίο στόχο των 404 εκατ. ευρώ.

Στο επτάμηνο Ιανουαρίου - Ιουλίου τα τακτικά έσοδα του προϋπολογισμού ανήλθαν σε 31,04 δισ. ευρώ υπερβαίνοντας κατά 8,1% τον στόχο των 28,7 δισ. ευρώ που είχε τεθεί. Συνολικά στο επτάμηνο ι επιστροφές φόρων ανήλθαν σε 2,812 δισ. ευρώ σημειώνοντας αύξηση 11,20% σε σύγκριση με τον στόχο. Έτσι, τα καθαρά έσοδα διαμορφώθηκαν στο τέλος Ιουλίου στα 28,529 δισ. ευρώ και είναι αυξημένα κατά 7,84% σε σχέση με τον στόχο που είχε τεθεί.

Ο Σεπτέμβριος θα είναι βαρύς για τους φορολογουμένους καθώς θα κληθούν να πληρώσουν ταυτόχρονα την πρώτη δόση του ΕΝΦΙΑ και τη δεύτερη δόση του φόρου εισοδήματος. Ο πήχης για τα έσοδα του Σεπτεμβρίου έχει τοποθετηθεί στα 6,7 δισ. ευρώ.

Να σημειωθεί πως από τις αρχές Σεπτεμβρίου θα τρέξει η νέα αναβαθμισμένη και επικαιροποιημένη εφαρμογή με τις πρόσφατα ψηφισμένες διατάξεις που αφορά τη ρύθμιση των 120 δόσεων για χρέη προς το Δημόσιο και η οποία θα είναι και η τελευταία ευκαιρία για όσους έχουν οφειλές σε εφορία και ασφαλιστικά ταμεία.

Πάντως συνολικά, για να επιτευχθεί ετήσιος στόχος για ετήσια έσοδα 57,8 δισ. ευρώ θα πρέπει μέχρι το τέλος του έτους οι φορολογούμενοι να πληρώσουν φόρους και τέλη ύψους 27 δισ. ευρώ.

Και αυτός ο στόχος θα πρέπει να πιαστεί εν μέσω νομοθετικών πρωτοβουλιών από την κυβέρνηση στο μέτωπο της φορολογίας. Και αυτή είναι μια ευαίσθητη άσκηση. Ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας και ο υφυπουργός Οικονομικών αρμόδιος για τη φορολογία Απόστολος Βεσυρόπουλος θα πρέπει από τη μία να κάνουν πράξη τις προεκλογικές δεσμεύσεις της νέας κυβέρνησης και από την άλλη να λάβουν υπόψη ότι όποιες αποφάσεις ληφθούν δεν θα πρέπει σε καμία περίπτωση να θέσουν σε κίνδυνο την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider