«Κληρώνει» για ΕΚΑΣ και αύξηση εισφορών

Αγγελική Μαρίνου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
«Κληρώνει» για ΕΚΑΣ και αύξηση εισφορών

Νέα συνάντηση με τους εκπροσώπους των Θεσμών πραγματοποιεί το απόγευμα ο υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Γιώργος Κατρούγκαλος, με θεμα το ασφαλιστικό νομοσχέδιο που βρίσκεται σε διαβούλευση. Εισερχόμενος στη συνάντηση ο υπουργός ανέφερε ότι αύριο κατατίθεται το Ασφαλιστικό ενώ στη συνάντηση αναμένεται να «κλειδώσουν» το θέμα αύξησης των ασφαλιστικών εισφορών και κατάργησης του ΕΚΑΣ.

Υπενθυμίζεται πως στο νομοσχέδιο προβλέπεται αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών κατά μιάμιση μονάδα, σε μεγαλύτερο χρονικό ορίζοντα. Συγκεκριμένα οι εισφορές θα αυξηθούν κατά μία ποσοστιαία μονάδα για τα τρία πρώτα έτη (μισή μονάδα αύξηση εισφορών για τον εργοδότη και άλλη μισή για τον εργαζόμενο). Στη συνέχεια και έως το 2022 προτείνεται αύξηση κατά μισή ποσοστιαία μονάδα (δηλαδή κατά 0,25% από τον εργοδότη και 0,25% από τον εργαζόμενο).

Μένει να δούμε αν οι Θεσμοί συμφωνήσουν με την πρόταση της Κυβέρνησης, διαφορετικά θα «ξηλωθεί» μεγάλο μέρος του νομοσχεδίου που βασίζεται πάνω στο σενάριο αύξηση της εισφορών και θα οδηγηθούμε σε μεγάλες περικοπές των επικουρικών συντάξεων.

Σε ότι αφορά το ΕΚΑΣ, στο σχέδιο νόμου αναφέρεται η μείωση των δικαιούχων για το 2017, ενώ «στον αέρα» βρίσκεται η χορήγησή του από εκεί και έπειτα.

Πιο συγκεκριμένα από φέτος το επίδομα θα χάσει το 20% των δικαιούχων του και ειδικότερα όσοι έχουν εισόδημα πάνω από:

- 7.972 ευρώ σε ετήσια βάση από συντάξεις, μισθούς, ημερομίσθια και λοιπά επιδόματα (εξαιρούνται συντάξεις αναπήρων, θυμάτων πολεμικής περιόδου, τρομοκρατίας και προνοιακά βοηθήματα)

- 8.884 ευρώ ετήσιο ατομικό φορολογητέο

- 11.000 ευρώ ετήσιο οικογενειακό φορολογητέο

- 664 ευρώ ακαθάριστο ποσό κύριας και επικουρικής σύνταξης

Πάντως το σχέδιο νόμου των 220 σελίδων και 136 άρθρων, έχει προκαλέσει ήδη έντονες αντιδράσεις στους επαγγελματικούς κλάδους που θίγονται από τις διατάξεις του, με τις ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ να προγραμματίζουν 48ωρη απεργία κατά τη διαδικασία ψηφοφορίας του.

Οι Βρυξέλλες δεν βλέπουν συμφωνία για το Ασφαλιστικό

Εμπλοκή με το ασφαλιστικό στις διαπραγματεύσεις δείχνει η δήλωση που φέρεται να έκανε ο επικεφαλής του ΕuroWorking Group Thomas Wieser, ο οποίος από τις Βρυξέλλες ανέφερε ότι «διάβασα το σχετικό κείμενο και φαίνεται ότι υπάρχουν σημαντικές διαφορές σε σχέση με αυτά στα οποία προσανατολίζονται οι Θεσμοί σχετικά με τις μεταρρυθμίσεις στο συνταξιοδοτικό στη Ελλάδα».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider