Στο «τραπέζι» το ασφαλιστικό με περικοπές μέχρι 40%

Αγγελική Μαρίνου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Στο «τραπέζι» το ασφαλιστικό με περικοπές μέχρι 40%

Tο Ασφαλιστικό και τα νέα δεδομένα που προέκυψαν από την διαπραγμάτευση με τους εκπροσώπους των δανειστών, θα βρεθούν στο επίκεντρο της συνεδρίασης της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ που θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή.

Τα μέλη του οργάνου θα ενημερώσει ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, κ. Γιώργος Κατρούγκαλος.

Συγκεκριμένα θα συζητηθεί η πρόταση για διατήρηση μόνο ενός Ασφαλιστικού Ταμείου κύριας ασφάλισης, αλλά και ενός για την επικουρική ασφάλιση.

Επίσης το ενδεχόμενο να περικοπεί το 40% της σύνταξης σε όσους συνταξιούχους είναι κάτω των 65 ετών και να τους χορηγηθεί όταν συμπληρώσουν το παραπάνω ηλικιακό όριο. Η πρόταση αυτή φαίνεται ότι κατατέθηκε στη διαπραγμάτευση για την Ασφαλιστική Μεταρρύθμιση που βρίσκεται σε εξέλιξη, σε συνάντηση που είχαν επιτελείς του υπουργείου Εργασίας, με επικεφαλής τον Γ.Γ.Κοινωνικών Ασφαλίσεων, κ. Νίκο Φράγκο, με τα τεχνικά κλιμάκια των θεσμών.

Πρόκειται για μια πρόταση που δημιουργεί μεγάλες ανατροπές, αφού εκτός από την παράμετρο των δύο Ταμείων, ορίζει για πρώτη φορά το ποσοστιαίο ύψος που θα κυμανθούν οι περικοπές στις συντάξεις, όταν αποφασιστούν οριστικά.

Από την πλευρά του, το υπουργείο Εργασίας, με ανακοίνωση που εξέδωσε, ξεκαθαρίζει ότι ο ΓΓΚΑ «διαψεύδει κατηγορηματικά» πως μετά τη συνάντηση που είχε με τα τεχνικά κλιμάκια των θεσμών, αναφέρθηκε σε όρια ηλικίας και ποσοστά συντάξεων.

Πάντως οι πιέσεις για περαιτέρω περιορισμό των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων, αναμένεται να ενταθούν τις επόμενες ημέρες και εν όψει της συμφωνίας που πρέπει να επέλθει έως το τέλος του μήνα. Με δεδομένο ότι έχει ξεκινήσει η διαδικασία εύρεσης τρόπου για περιορισμό του ποσοστού αναπλήρωσης, βάσει του οποίου καταβάλλονται όλες οι συντάξεις, είναι πιθανό ένα τέτοιο σενάριο να πάρει «σάρκα και οστά».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider