Οι πρόωρες εκλογές πάνε πίσω τα σχέδια υποβοήθησης του τραπεζικού κλάδου

Θανάσης Κουκάκης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Οι πρόωρες εκλογές πάνε πίσω τα σχέδια υποβοήθησης του τραπεζικού κλάδου
Το θέμα «σκάλωσε» και με τις παροχές της κυβέρνησης και την αντίδραση των θεσμών που αναμένεται μετά τις επερχόμενες εκλογικές αναμετρήσεις.

Αν και οι διοικήσεις των μεγάλων τραπεζικών ομίλων ευελπιστούσαν σε επιτάχυνση των διαδικασιών έγκρισης των σχεδίων υποβοήθησης του κλάδου μετά τις ευρωεκλογές, ωστόσο οι εθνικές εκλογές πάνε πιο πίσω τις σχετικές αποφάσεις.

Παρότι οι τραπεζίτες υποστηρίζουν δημοσίως ότι δεν χρειάζονται την κρατική βοήθεια για να μειώσουν τα κόκκινα δάνεια, ωστόσο σε ιδιωτικές συζητήσεις παραδέχονται πως θα ήταν πολύ πιο ήσυχοι αν τα είχαν στη διάθεσή τους.

Αν και όλοι ανέμεναν πως το σχέδιο κρατικών εγγυήσεων του ΤΧΣ θα είχε πάρει το πράσινο φως από την DGComp το Μάιο, ωστόσο η διαδικασία κινείται με αργούς ρυθμούς. Το θέμα «σκάλωσε» και με τις παροχές της κυβέρνησης και την αντίδραση των θεσμών που αναμένεται μετά τις επερχόμενες εκλογικές αναμετρήσεις.

Αυτό που πλέον πρέπει να θεωρείται πως δεν θα προχωρήσει είναι το σχέδιο της Τράπεζας της Ελλάδος, το οποίο προτείνει να μεταφερθούν έως 40 δισ. ευρώ κόκκινα δάνεια σε όχημα ειδικού σκοπού. Τόσο ο SSM και η DGComp, όσο και οι υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών το θεωρούν δημοσιονομική βόμβα και μη κατάλληλο για τις συνθήκες στις οποίες βρίσκεται σήμερα η ελληνική οικονομία.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider