Η εκλογική διαφορά ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ βαρόμετρο για τις αποφάσεις των επενδυτών

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Η εκλογική διαφορά ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ βαρόμετρο για τις αποφάσεις των επενδυτών
Αν η διαφορά μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ είναι σχετικά μικρή θα μπορούσαν να εκδηλωθούν κινήσεις ρευστοποιήσεων σε Χρηματιστήριο και ομόλογα, λόγως αύξησης της αβεβαιότητας.

Με καταλύτη τον εκλογικό κύκλο, αναλυτές, διαχειριστές κεφαλαίων και ξένοι επενδυτές εκτιμούσαν πως η ελληνική οικονομία, αν και βρίσκεται σε μια ευάλωτη ισορροπία και με ασθενή αναπτυξιακή δυναμική, εξέρχεται από τη δεκαετή ύφεση και βρίσκεται τώρα στην αρχή ενός νέου ανοδικού κύκλου, κάτι που αποτυπώθηκε στην άνοδο των μετοχών, στην πτώση του κόστους δανεισμού και στο «γύρισμα» της αγοράς ακινήτων.

Από την ανακοίνωση των (προεκλογικών) παροχών Τσίπρα ωστόσο, όπως παρατηρεί και η Axia Research, το χρηματιστήριο έχει υποχωρήσει σχεδόν κατά 5% και οι αποδόσεις των ομολόγων έχουν αυξηθεί κατά σχεδόν 30 μονάδες βάσης, καθώς οι επενδυτές που στοιχημάτιζαν στην άνετη νίκη της ΝΔ, παίζοντας και το αποκαλούμενο «Mitsotakis trade» στις επικείμενες γενικές εκλογές, θέλουν εν όψει των ευρωεκλογών και της τριπλής κάλπης της Κυριακής να επαναξιολογήσουν το ρίσκο χώρας.

Είναι χαρακτηριστικό ότι εξαιτίας και του διεθνούς επενδυτικού κλίματος η απόδοση του 10ετούς ελληνικού ομολόγου εκτοξεύθηκε στην περιοχή του 3,45% την Πέμπτη, με το spread έναντι των γερμανικών ομολόγων να έχει διευρυνθεί στις 357 μονάδες βάσης (από 20-30 μονάδες βάσης πριν από την κρίση). Αξιόπιστη μέτρηση Μπορεί πάντως, όπως σημειώνουν αναλυτές της αγοράς, οι ευρωεκλογές να μη βγάζουν κυβέρνηση, θα λειτουργήσουν ωστόσο ως μια αξιόπιστη μέτρηση για το πού κινείται το εκλογικό σώμα, το οποίο εντός των επόμενων 4 μηνών – το αργότερο – θα κληθεί να εκλέξει κυβέρνηση.

Η ανακοίνωση των μέτρων συνέπεσε, όπως παρατηρεί η Axia Research, και με τις πιέσεις στις διεθνείς αγορές, απόρροια του εμπορικού πολέμου ΗΠΑ και Κίνας, με αποτέλεσμα να είναι δύσκολο να διαχωριστεί ο αντίκτυπος αυτών των δύο γεγονότων (παροχές - διεθνείς πιέσεις) στην εγχώρια αγορά. Σε κάθε περίπτωση, με τη διεθνή ειδησεογραφία να αναφέρεται σε πιθανές κυρώσεις από την ΕΕ προς την Ελλάδα λόγω των προεκλογικών παροχών, εύλογα η εμπιστοσύνη των επενδυτών επηρεάστηκε ανάλογα.

Όπως εκτιμά η Axia, αν στις ευρωεκλογές η NΔ σημειώσει μια αποφασιστική νίκη με σημαντική διαφορά από τον ΣΥΡΙΖΑ, οι επενδυτές θα μπορούσαν να αποτιμήσουν μια μεγάλη νίκη και στις γενικές εκλογές και έτσι να αρχίσουν να επενδύουν σε ελληνικά ενεργητικά νωρίτερα, δεδομένης και της χαμηλής ρευστότητας της εγχώριας αγοράς που απαιτεί χρόνο ώστε να «χτιστούν» σημαντικές θέσεις. Εκτιμάται στην αγορά ότι θα μπορούσε να ενεργοποιηθεί το επενδυτικό ενδιαφέρον ενισχύοντας τη θετική δυναμική (μομέντουμ) για την Ελλάδα σε όλες τις κατηγορίες των περιουσιακών της στοιχείων.

Στον αντίποδα, αν η διαφορά μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ είναι σχετικά μικρή (και υποθέτοντας κανείς ήρεμες σχετικά διεθνείς αγορές), θα μπορούσαμε να δούμε κάποιες κινήσεις ρευστοποιήσεων στο Χρηματιστήριο της Αθήνας και ελληνικά κρατικά ομόλογα, καθώς μια τέτοια εξέλιξη θα δημιουργούσε αβεβαιότητα ως προς τη δυνατότητα της ΝΔ να σχηματίσει αυτοδύναμη κυβέρνηση στις επικείμενες γενικές εκλογές. Επίσης, οι ενδεχόμενες αντιδράσεις της ΕΕ στη δημιουργία ειδικού λογαριασμού που ανακοίνωσε η ελληνική κυβέρνηση (με σκοπό τη μείωση του στόχου του πρωτογενούς πλεονάσματος) θα μπορούσαν να προκαλέσουν έντονη νευρικότητα στους επενδυτές, καθώς θα μπορούσαν ενδεχομένως να οδηγήσουν σε καθυστερήσεις όσον αφορά το σχέδιο APS των τραπεζών για τα «κόκκινα» δάνεια.

Καμπανάκι για τις παροχές χτύπησε και η Fitch, θεωρώντας πως αυξάνουν την αβεβαιότητα και αναμένεται να δημιουργήσουν εντάσεις με τους πιστωτές, πιστεύοντας ότι αποτελούν μια προσπάθεια της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ να αυξήσει τη δημοτικότητά της. Λίγο πριν από τις ευρωεκλογές οι δανειστές απέφυγαν μια νέα αντιπαράθεση. Το ζήτημα των παροχών όμως θα βρίσκεται στις 13 Ιουνίου στην ημερήσια διάταξη του Eurogroup, όπου οι υπουργοί ενδέχεται να συζητήσουν ακόμη και την επιβολή κυρώσεων.

Καταλυτικές για τη στάση των αγορών στην Ελλάδα θα είναι οι επερχόμενες εκλογικές αναμετρήσεις και για τη Morgan Stanley. Όπως αναφέρει, η ΝΔ, η οποία δίνει μεγαλύτερη έμφαση στην ανάγκη ενίσχυσης των επενδύσεων, προηγείται στις δημοσκοπήσεις. Έτσι η αισιοδοξία της αγοράς για τις μεσοπρόθεσμες προοπτικές της οικονομίας θα μπορούσε να ενισχυθεί εάν η νέα κυβέρνηση επικεντρωθεί στη δημιουργία ενός φιλικού περιβάλλοντος για τις επιχειρήσεις και τις επενδύσεις. Οι εκλογές είναι προγραμματισμένες για το φθινόπωρο, ωστόσο, εάν ο ΣΥΡΙΖΑ λάβει σήμα στις ευρωεκλογές ότι το προβάδισμα της ΝΔ είναι χαμηλότερο από ό,τι δείχνουν οι δημοσκοπήσεις, η αβεβαιότητα θα μπορούσε να ενισχυθεί βραχυπρόθεσμα.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider