Bloomberg: Η Ελλάδα επιδιώκει μείωση του στόχου για το πρωτογενές πλεόνασμα στο 2,5%

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Bloomberg: Η Ελλάδα επιδιώκει μείωση του στόχου για το πρωτογενές πλεόνασμα στο 2,5%
«Η ελληνική κυβέρνηση έθεσε στο 2,5% τον ετήσιο στόχο για τα πρωτογενή πλεονάσματα την περίοδο 2020-2022, αμφισβητώντας τη συμφωνία που έχει συνάψει με τους Ευρωπαίους και το ΔΝΤ για ετήσια πρωτογενή πλεονάσματα της τάξης του 3,5%», γράφει το Bloomberg.

Μείωση των στόχων για το πρωτογενές πλεόνασμα επιδιώκει η Αθήνα, σε μια προσπάθεια να διασφαλίσει νέα συμφωνία με τους πιστωτές της.

«Η ελληνική κυβέρνηση έθεσε στο 2,5% τον ετήσιο στόχο για τα πρωτογενή πλεονάσματα την περίοδο 2020-2022, αμφισβητώντας τη συμφωνία που έχει συνάψει με τους Ευρωπαίους και το ΔΝΤ για ετήσια πρωτογενή πλεονάσματα της τάξης του 3,5%», γράφει το Bloomberg, λίγες ώρες μετά τις εξαγγελίες του Αλέξη Τσίπρα για πακέτο παροχών, που αφορά σε μέτρα μόνιμου χαρακτήρα.

Στη συνέντευξη Τύπου της Τρίτης ο Αλέξης Τσίπρας δήλωσε πως, ακόμη και με χαμηλότερα πρωτογενή πλεονάσματα, η Ελλάδα θα είναι σε θέση να εξυπηρετήσει το χρέος της. Αυτός είναι και ο λόγος, όπως εξήγησε ο πρωθυπουργός, που ο ίδιος έδωσε εντολή για τη δημιουργία ενός ειδικού λογαριασμού (escrow account). Στον λογαριασμό αυτόν θα μεταφερθούν 5,5 δισ. ευρώ από τα ταμειακά αποθέματα, ως επιπλέον εγγύηση για τους δανειστές για την τριετία 2020-2022, ότι θα πάρουν τα χρήματα που αναλογούν στο ύψος των πρωτογενών πλεονασμάτων 3,5% που έχει συμφωνηθεί.

«Η συνεισφορά της Ελλάδας στη μείωση του χρέους της αφορά στην επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος της τάξης του 3,5% κάθε χρόνια μέχρι το 2022», επανέλαβε το βράδυ της Τρίτης ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος. «Έχουμε δεσμευθεί στους δανειστές για πρωτογενές πλεόνασμα στο 3,5% του ΑΕΠ. Αυτό είναι που θα λάβουν οι δανειστές. Είτε απευθείας από το πλεόνασμα, είτε από τον ειδικό λογαριασμό. Η Ελλάδα θα παρουσιάσει αυτό το σχέδιο στους πιστωτές της», εξήγησε ο κ. Τσακαλώτος.

«Η δέσμευση που έχει λάβει η ελληνική κυβέρνηση, στη βάση του προγράμματος του ESM, είναι ξεκάθαρη: Ο στόχος που έχει συμφωνηθεί για το πρωτογενές πλεόνασμα μέχρι και το 2022 αντιστοιχεί στο 3,5% του ΑΕΠ», δήλωσε ανώτατος αξιωματούχος του ESM, κληθείς να τοποθετηθεί επί των εξαγγελιών του Αλέξη Τσίπρα.

«Πρόκειται για ένα πολιτικής φύσεως θέμα. Θα υπάρξουν συζητήσεις με τους πιστωτές, αλλά, επί της ουσίας, πρόκειται για μια win-win κατάσταση», σημείωσε ανώτατος κυβερνητικός αξιωματούχος.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider