Διορία ως το Σάββατο για συμφωνία στους πλειστηριασμούς

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Διορία ως το Σάββατο για συμφωνία στους πλειστηριασμούς

Πλειστηριασμοί και ασφαλιστικό ήταν τα δύο βασικά θέματα στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων κυβέρνησης – θεσμών, με τους επικεφαλής των κλιμακίων των δανειστών να ανοίγουν παράλληλα την πρώτη και τη δεύτερη λίστα των προαπαιτούμενων.

Η πρώτη συνάντηση του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου, του υπουργού Οικονομίας Γιώργου Σταθάκη και του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Γιώργου Χουλιαράκη με τους εκπροσώπους των θεσμών κράτησε σχεδόν 4 ώρες και ολοκληρώθηκε λίγο πριν τις 10 το βράδυ της Τετάρτης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το βασικό σενάριο για τους πλειστηριασμούς προστατεύει το 55% των υπερήμερων δανειοληπτών, καθώς προβλέπει όριο αντικειμενικής αξίας στις 180.000 ευρώ με προσαύξηση 50.000 ευρώ για το ζευγάρι και 25.000 ευρώ για κάθε παιδί και εισοδηματικό κριτήριο στα επίπεδα των 30.000 ευρώ.

Αν και δεν επήλθε τελική συμφωνία για την προστασία της πρώτης κατοικίας από τους πλειστηριασμούς ή για την στρατηγική διαχείρισης των κόκκινων δανείων έγιναν βήματα προσέγγισης. Η δε ελληνική πλευρά επέμεινε στην πρόταση για την προστασία του 55% των οφειλετών. Ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης εξερχόμενος της σύσκεψης είπε πως έχουν κατατεθεί διαφορετικές προτάσεις και αναζητείται κοινό έδαφος.

«Πρέπει να κλείσουμε μέχρι το Σάββατο για να συνεδριάσει στη συνέχεια το EuroWorking Group» και δεν απέκλεισε τα μέτρα να πάνε για ψήφιση στη Βουλή και μετά τη Δευτέρα.

Στις πρωινές συζητήσεις της κυβέρνησης με τα στελέχη των ΔΝΤ, ΕΕ, ΕΚΤ και ESM εξετάσθηκε η ασφαλιστική μεταρρύθμιση. Οι θεσμοί εστιάζουν στη δημιουργία δύο ταμείων ενός για τις κύριες συντάξεις και εντός για τις επικουρικές.

Στη συζήτηση της Τετάρτης εξετάσθηκαν νούμερα και συγκεκριμένα ο νέος τρόπος υπολογισμού των συντάξεων. Στόχος της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης είναι να επιτευχθεί η μνημονιακή δέσμευση της Ελλάδας για μείωση της συνταξιοδοτικής δαπάνης από φέτος μέχρι το 2018, συνολικά κατά 1,9% του ΑΕΠ ή περίπου 3,5 δισ. ευρώ. Από αυτά έχουν προϋπολογιστεί για το 2015-2016 μέτρα της τάξης του 1,1 δισ. ευρώ και μένουν άλλα 700 εκατ. ευρώ που αντιστοιχούν σε περικοπές συντάξεων.

Για να επιτευχθεί αυτό το νέο ποσοστό αναπλήρωσης θα είναι πολύ χαμηλότερο από αυτό που ισχύει σήμερα και αυτό που ίσχυε στο παρελθόν.

Θανάσης Κουκάκης

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider