Στο στόχαστρο των τραπεζών 20.000 «μπαταχτσήδες»

Δημήτρης Πεφάνης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Στο στόχαστρο των τραπεζών 20.000 «μπαταχτσήδες»

Με το δάκτυλο στη σκανδάλη βρίσκονται οι τράπεζες, προκειμένου να βγάλουν στον πλειστηριασμό ακίνητα από τουλάχιστον 20.000 στρατηγικούς κακοπληρωτές. Όπως αναφέρουν, πρόκειται για κραυγαλέες περιπτώσεις που, ενώ διαθέτουν χρήματα και συντηρούν υψηλότατο βιοτικό επίπεδο έχουν επιλέξει να μην πληρώνουν το δάνειό τους, καλυπτόμενοι πίσω από την άρση των πλειστηριασμών.

«Έχουμε περίπτωση πελάτη που πήρε δάνειο ένα μήνα πριν το “πάγωμα” των πλειστηριασμών και έκτοτε δεν έχει πληρώσει ούτε μία δόση. Ο ίδιος άνθρωπος κυκλοφορεί με πολυτελή αυτοκίνητα και ξοδεύει χιλιάδες ευρώ κάθε μήνα για διασκέδαση» εξηγεί κορυφαίος τραπεζίτης.

Οι τράπεζες θέλουν να προχωρήσουν άμεσα οι διαδικασίες πλειστηριασμού σε κάποιες από αυτές τις περιπτώσεις, ώστε να λειτουργήσουν και ως παράδειγμα για τους υπόλοιπους στρατηγικούς κακοπληρωτές. «Στις περισσότερες περιπτώσεις, μόλις τους έρθει η σχετική ειδοποίηση, οι άνθρωποι αυτοί θα σπεύσουν να ρυθμίσουν τα δάνειά τους», εξηγεί ο τραπεζίτης.

Ακόμα όμως και αν επιλέξουν να μην το κάνουν, πρόκειται για ακίνητα υψηλής αξίας, είτε σε ακριβά προάστια των Αθηνών είτε σε δημοφιλείς τουριστικους προορισμούς. Συνεπώς, το αγοραστικό ενδιαφέρον θα είναι δεδομένο. Μάλιστα, προκειμένου να αποφύγουν την κοινωνική κατακραυγή, οι τράπεζες έχουν ήδη επιλέξει συγκεκριμένα ακίνητα, τα οποία και αποτελούν κραυγαλέες περιπτώσεις.

«Δεν πρόκειται να βγάλουμε στο σφυρί διαμερίσματα στο κέντρο της Αθήνας. Όταν όμως έχεις ‘μπαταχτσήδες’ με βίλα στη Μύκονο και τη Σαντορίνη, τότε τα πράγματα αλλάζουν» τονίζουν χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα με τις αρχικές εκτιμήσεις, μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2016 αναμένεται να ξεκινήσουν οι διαδικασίες για περίπου 1.500 με 2.000 ακίνητα αυτής της κατηγορίας. Από αυτά, όπως εκτιμούν οι τραπεζίτες, λιγότερα από το ένα τρίτο θα φτάσουν να «βγουν στο σφυρί» καθώς οι δανειολήπτες θα σπεύσουν να ρυθμίσουν τη δόση τους. Συνολικά εξάλλου, το ίδιο το σύστημα δεν μπορεί να «αντέξει» να εκδικάσει περισσότερους από 5.000 με 7.000 πλειστηριασμούς ακινήτων ετησίως.

Ούτε όμως οι ίδιες οι τράπεζες θέλουν να βγάλουν μαζικά ακίνητα στον πλειστηριασμό, καθώς σε καμία περίπτωση δεν τους συμφέρει να καταρρεύσουν οι τιμές της κτηματαγοράς. Έτσι, όπως αναφέρουν τραπεζικές πηγές, ανεξάρτητα από την ενδεχόμενη άρση, θα υπάρξει ένα άτυπο «μορατόριουμ» πλειστηριασμών, προκειμένου η όποια πτώση να είναι λελογισμένη.

Εντούτοις, μέσω συγκεκριμένων περιπτώσεων, οι τράπεζες θέλουν να παραδειγματίσουν τους «μπαταχτσήδες» ξεκαθαρίζοντας ότι πλέον «το πάρτι τελείωσε».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider