CNBC: Η Ελλάδα κινδυνεύει να μην πάρει τη δόση των 750 εκατ. ευρώ - Έχει μείνει πίσω στις μεταρρυθμίσεις

Viber Whatsapp Μοιράσου το
CNBC: Η Ελλάδα κινδυνεύει να μην πάρει τη δόση των 750 εκατ. ευρώ - Έχει μείνει πίσω στις μεταρρυθμίσεις
Ορατός είναι ο κίνδυνος για την Ελλάδα, να μην λάβει «φρέσκα» κεφάλαια τους επόμενους μήνες, υπό το βάρος των μεταρρυθμίσεων για τις οποίες έχει δεσμευθεί μεν, δεν έχει εφαρμόσει δε.

Ορατός είναι ο κίνδυνος για την Ελλάδα, να μην λάβει «φρέσκα» κεφάλαια τους επόμενους μήνες, υπό το βάρος των μεταρρυθμίσεων για τις οποίες έχει δεσμευθεί μεν, δεν έχει εφαρμόσει δε.

Τα ανωτέρω γράφει το πρακτορείο CNBC, προειδοποιώντας πως η Ελλάδα είναι πιθανό να μην λάβει νέα χρηματοδότηση τους επόμενους μήνες, εάν δεν έχει προχωρήσει τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις.

Όπως σημειώνει, μεταξύ άλλων, το πρακτορείο, η Ελλάδα δεν βρίσκεται πια σε πρόγραμμα διάσωσης. Ωστόσο, τον περασμένο Ιούνιο συμφώνησε να συνεχίσει μια συγκεκριμένη μεταρρυθμιστική ατζέντα, προκειμένου να λάβει ως αντάλλαγμα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους της. Το πακέτο της συμφωνίας Αθήνας – θεσμών προέβλεπε, μεταξύ άλλων, χρονική παράταση στην αποπληρωμή του χρέους της, καθώς και λήψη των κερδών που αποκόμισαν οι κεντρικές τράπεζες όταν είχαν αγοράσει κρατικά ομόλογα.

Η Ελλάδα μπορεί να μην βρίσκεται πια σε πρόγραμμα, αλλά οι ευρωπαϊκοί θεσμοί εξακολουθούν να παρακολουθούν την πρόοδο που συντελεί η ελληνική κυβέρνηση στο μέτωπο εφαρμογής των μεταρρυθμίσεων. Αυτό που κυρίως απασχολεί τους Θεσμούς είναι να μην υπάρξει δημοσιονομικός εκτροχιασμός, γιατί τότε οι Ευρωπαίοι δεν θα εγκρίνουν τα μέτρα ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους.

«Βρίσκονται πίσω στο χρονοδιάγραμμα, σε ό,τι αφορά τις δεσμεύσεις τους», δηλώνει στο CNBC Ευρωπαίος αξιωματούχος.

«Η Ελλάδα εξήλθε του τρίτου προγράμματος στήριξης τον περασμένο Αύγουστο. Λίγους μήνες μετά και συγκεκριμένα τον Νοέμβριο, οι Θεσμοί, στη σχετική έκθεση που δημοσιοποίησαν, έβγαλαν ‘κίτρινη κάρτα’ στην κυβέρνηση, λόγω σημαντικών καθυστερήσεων σε 16 μεταρρυθμίσεις», γράφει το CNBC. Πρόκειται για μεταρρυθμίσεις που θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου, προκειμένου τον Μάρτιο οι Θεσμοί να εκδώσουν τη δεύτερη μεταμνημονιακή έκθεση για την Ελλάδα, συνεχίζει το πρακτορείο. Η πρόοδος άλλωστε που θα σημειωθεί – ή μη – στη δεύτερη μεταμνημονιακή έκθεση της Ελλάδας είναι και αυτή που θα κρίνει αν η χώρα θα λάβει τη δόση των 750 εκατ. ευρώ τον επόμενο μήνα. Η δόση αυτή είναι η πρώτη από δύο ισόποσες (των 750 εκατ. ευρώ) που η χώρα θα πρέπει να λάβει για το χρονικό διάστημα από το 2018 μέχρι το 2022.

«Τον Μάρτιο, το Eurogroup θα πρέπει να αποφασίσει εάν η Ελλάδα είναι σε θέση να λάβει την πρώτη δόση, η οποία βέβαια συνδέεται με την πορεία των μεταρρυθμίσεων. Εάν όμως η χώρα έχει μείνει πίσω στις μεταρρυθμίσεις, το Eurogroup δεν θα ανάψει το πράσινο φως για την εκταμίευση της δόσης των 750 εκατ. ευρώ», αποκαλύπτει στο CNBC ο ίδιος αξιωματούχος.

«Είναι πιθανό η Αθήνα να έχει προχωρήσει στην εφαρμογή του πακέτου των μεταρρυθμίσεων πριν από τον Μάρτιο, ωστόσο είναι πολλά αυτά που πρέπει να γίνουν», καταλήγει ο Ευρωπαίος αξιωματούχος.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider